Advertorial

Programul Școli-ambasador ale Parlamentului European în România la Colegiul Național ”Costache Negruzzi” Iași

”PUTEREA CELOR TINERI STĂ ÎN FAPTĂ” (Euripide)

vineri, 07 mai 2021, 13:05
3 MIN

Selecția Colegiului Național „Costache Negruzzi” Iași în vederea participării, alături de alte școli din țară, la cea de-a V-a ediție a programului Școli-ambasador ale Parlamentului European în România reprezintă un element de continuitate pe axa proiectelor cu deschidere către spațiul cultural și educațional european (Euroscola, Erasmus+).

Implementat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România în parteneriat cu Ministerul Educației, programul Școli-ambasador ale Parlamentului European în România (EPAS) se adresează elevilor de liceu și vizează îmbunătățirea cunoștințelor despre Uniunea Europeană și democrația parlamentară europeană, în general, și despre instituțiile europene, despre Parlamentul European, în special.

Dimensiunea europeană a educației este o preocupare constantă în Colegiul „C. Negruzzi”, un răspuns firesc al unei școli responsabile față de ritmul și dinamica schimbărilor din societatea secolului XXI, un univers al cunoașterii, al progresului tehnologic, al experiențelor multiple de studiu, de călătorie în spații culturale diferite sau de activitate profesională în contexte multinaționale. Absolvenții Colegiului sunt pregătiți temeinic, în sens cognitiv, sunt informați și adaptabili într-o Europă a diversității, complexă și multiculturală. Filosofia noastră educațională este de a transmite cunoaștere, dar și valori, de a contura gândirea critică, spiritul creativ și execițiul dialogului intercultural. Astfel proiectele școlii propun deschidere spre comunicare, activități în echipă, implicare civică, dezvoltând astfel reale abilități de comunicare, sensibilitatea socială și culturală, respectul pentru valori ca solidaritatea, democrația, egalitatea de șanse, respectul pentru drepturile omului, afirmarea identității naționale, în complementaritate cu înțelegerea și respectarea diferențelor”, subliniază prof. dr. Camelia Gavrilă, directorul Colegiului “C. Negruzzi”.

Echipa negruzzistă participantă la această ediție este formată din 15 ambasadori juniori, selectați riguros dintre liceenii de clasa a IX-a și a X-a, și 5 ambasadori seniori, cadre didactice cu o bogată experiență în coordonarea proiectelor internaționale: prof. Mihaela Țura, prof. dr. Cristina Mocanu, prof. dr. Ioana Anton, prof. Bianca Burciu și prof. Cristian Elenin. După un seminar introductiv, adresat ambasadorilor seniori pentru a se familiariza cu formatul și cerințele acestui program, în Colegiul Național „Costache Negruzzi” au fost inițiate numeroase activități interactive pe teme europene: sesiuni de instruire realizate de ambasadorii seniori în vederea valorificării manualului digital (instrument didactic deosebit de util prin abordarea sa modulară și strategiile didactice atractive), webinar de educație media și digitală, întâlniri online cu specialiști din diverse domenii de activitate din cadrul instituțiilor europene (Oana Melinceanu, responsabil Health and Digital Executive Agency, Comisia Europeană, Bruxelles și Luciana Sabina Tcaciuc, traducător la Parlamentul European, Direcția Generală de Traduceri), organizarea unei activități de tip treasure hunt pentru colegii de clasa a V-a, concursuri tematice de fotografie, realizarea unui Centru de Informare online ( https://wakelet.com/wake/e11opTtyPs-vvM8dY7YPg), unde pot fi accesate resurse digitale create de ambasadorii juniori, cu informații relevante despre valorile europene, direcțiile de acțiune ale instituțiilor europene și agenda săptămânală a Parlamentului European, pentru a urmări în permanență dezbaterile și măsurile adoptate în cadrul sesiunilor de lucru.

Până la finalul lunii mai, echipa de ambasadori negruzziști își continuă activitatea cu o serie de evenimente pentru a marca Ziua Europei și pentru a aduce în atenția comunității locale (și nu numai) drepturile, libertățile și responsabilitățile cetățenilor europeni, direcțiile de acțiune și modul în care tinerii se pot implica activ în viața democratică a Uniunii Europene.

Restricțiile impuse de contextul sanitar actual și provocările mediului online au fost transformate de ambasadorii juniori în oportunități de a-și manifesta creativitatea, de a-și contura principii și de a-și interioriza valori definitorii pentru cetățeanul european activ, responsabil, empatic și conștient de rolul său în consolidarea și dezvoltarea Uniunii Europene. A fi pregătit pentru provocările viitorului este un element esențial în educația generațiilor actuale, iar astfel de proiecte ne oferă cadrul necesar  completării lecțiilor clasice cu experiențe de învățare non-formale, motivându-i pe tinerii liceeni să-și exercite activ, creativ și responsabil statutul de cetățean european.” a declarat prof. dr. Anca Voicu-Ghenghea, coordonator EPAS.

Comentarii