Proiect de simulare a inteligenței artificiale și a internetului lucrurilor la TUIASI

luni, 14 decembrie 2020, 02:56
1 MIN
 Proiect de simulare a inteligenței artificiale și a internetului lucrurilor la TUIASI

Facultatea de Mecanică de la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iaşi este parte dintr-un proiect transfrontalier cu valoarea de 390.000 de euro în care îşi propune să inoveze în direcţia industriei 4.0, ce se dezvoltă în întreaga lume.

În cadrul acestui proiect, TUIASI este parteneră cu Universitatea Tehnică a Moldovei, cea care a şi depus proiectul, ce poartă numele "Cooperarea transfrontalieră în educaţia mecatronică inginerească CBCinMEE". Proiectul are următoarele obiective: dezvoltarea domeniului "Robotică şi mecatronică" în domeniul licenţei, optimizarea curriculei disciplinelor bazate pe aceste domenii, dezvoltarea unui program de master la Universitatea Tehnică a Moldovei care să abordeze problematici din tema proiectului, cu numele "Mecatronică avansată".

"Din punctul de vedere al universităţii noastre, vrem să dezvoltăm pe domeniul masterului o direcţie spre industria 4.0, standardul de astăzi, care presupune automatizare, robotizare, inteligenţă artificială, Internet of Things etc. Este un nou salt în industrie şi pentru aceasta dorim să ne aducem echipamente cu ajutorul cărora să putem simula în laboratoare măcar secvenţe din această industrie. Acesta este obiectivul nostru principal", a declarat prof. univ. dr. ing. Gheorghe Prisăcaru, cadru didactic la TUIASI, care face parte din proiect.

Proiectul a fost depus în anul 2018 şi, în urma selecţiei, a obţinut un punctaj care l-a clasat pe poziţia a treia din 13 proiecte depuse, pe secţiunea sa. În argumentaţia depusă de către Universitatea Tehnică a Moldovei s-a specificat faptul că trăim astăzi, ca societate, într-o "civilizaţia a produselor".

Comentarii