Proiect: medicii specialişti în interne sau pediatrie pot deveni în 6 luni medici de familie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 07.03.2021

Proiect: medicii specialişti în interne sau pediatrie pot deveni în 6 luni medici de familie

GALERIE
medic
  • medic
- +

Rezidenţiatul ar putea fi făcut şi în cabinetele individuale ale medicilor de familie, conform unui proiect de lege depus şi semnat de peste 30 de parlamentari ai PSD, UDMR, PNL şi PMP. 

Această propunere ar modifica şi completa Ordonanţa Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, motivul principal fiind lipsa de medici de familie din mai multe sate şi comune din toată ţara, iniţiatorii sperând ca astfel să se rezolve măcar parţial această problemă. „Având în vedere lipsa de medici de familie din mai mult de 500 de comune din ţară şi luând în calcul că, din cele 11.300 de cabinete de medicină de familie funcţionale, în următorii 10 ani, se vor pensiona mai mult de 33% dintre medicii de familie activi în prezent, dar şi faptul că nu există momentan şansa de a suplimenta în mod eficient această lipsă de medici de familie, propunem prin modificarea noastră legislativă crearea posibilităţii reprofilării medicilor specialişti în pediatrie şi specialişti de interne în medici specialişti de medicină de familie, prin efectuarea unui stagiu de 6 luni, la propria solicitare“, se menţionează în expunerea de motive a proiectului.
 
Astfel, proiectul mai propune şi ca medicii specialişti de pediatrie şi medicii specialişti de interne să poată obţine certificatul de medic specialist în medicină de familie după efectuarea unui stagiu de pregătire de şase luni în cabinetele respective. Aşadar, dacă aceştia îşi vor face pregătirea în cabinetele medicilor de familie, această experienţă îi va ajuta să se familiarizeze mai uşor cu activitatea specifică specializării. Conform proiectului, medicii din cabinete vor deveni resposabili de formare pentru rezidenţii respectivi, urmând să primească indemnizaţii prin transfer de la Direcţiile de Sănătate Publică.
 
Un alt punct important din proiectul de lege face referire la posibilitatea de a obţine prima specialitate în regim cu taxă pentru toţi asistenţii universitari din cadrul facultăţilor de stomatologie angajaţi pe perioadă determinată care au deja gradul şti­in­ţific de doctor în ştiinţe medicale. „Avem ne­voie de această reglementare, deoarece creşterile salariale şi numărul limitat de locuri de rezidenţiat pentru specialităţile de stomatologie în­greunează semnificativ accesul cercetă­torilor tineri, astfel fiind nevoiţi să abandoneze profesia de cadru didactic universitar“, mai mo­tivează parlamentarii. Momentan, proiectul de lege a fost înregistrat la Senat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.