Proiect: medicii specialişti în interne sau pediatrie pot deveni în 6 luni medici de familie

marți, 09 iulie 2019, 01:50
2 MIN
 Proiect: medicii specialişti în interne sau  pediatrie pot deveni în 6 luni medici de familie

Rezidenţiatul ar putea fi făcut şi în cabinetele individuale ale medicilor de familie, conform unui proiect de lege depus şi semnat de peste 30 de parlamentari ai PSD, UDMR, PNL şi PMP. 

Această propunere ar modifica şi completa Ordonanţa Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, motivul principal fiind lipsa de medici de familie din mai multe sate şi comune din toată ţara, iniţiatorii sperând ca astfel să se rezolve măcar parţial această problemă. „Având în vedere lipsa de medici de familie din mai mult de 500 de comune din ţară şi luând în calcul că, din cele 11.300 de cabinete de medicină de familie funcţionale, în următorii 10 ani, se vor pensiona mai mult de 33% dintre medicii de familie activi în prezent, dar şi faptul că nu există momentan şansa de a suplimenta în mod eficient această lipsă de medici de familie, propunem prin modificarea noastră legislativă crearea posibilităţii reprofilării medicilor specialişti în pediatrie şi specialişti de interne în medici specialişti de medicină de familie, prin efectuarea unui stagiu de 6 luni, la propria solicitare“, se menţionează în expunerea de motive a proiectului.
 
Astfel, proiectul mai propune şi ca medicii specialişti de pediatrie şi medicii specialişti de interne să poată obţine certificatul de medic specialist în medicină de familie după efectuarea unui stagiu de pregătire de şase luni în cabinetele respective. Aşadar, dacă aceştia îşi vor face pregătirea în cabinetele medicilor de familie, această experienţă îi va ajuta să se familiarizeze mai uşor cu activitatea specifică specializării. Conform proiectului, medicii din cabinete vor deveni resposabili de formare pentru rezidenţii respectivi, urmând să primească indemnizaţii prin transfer de la Direcţiile de Sănătate Publică.
 
Un alt punct important din proiectul de lege face referire la posibilitatea de a obţine prima specialitate în regim cu taxă pentru toţi asistenţii universitari din cadrul facultăţilor de stomatologie angajaţi pe perioadă determinată care au deja gradul şti­in­ţific de doctor în ştiinţe medicale. „Avem ne­voie de această reglementare, deoarece creşterile salariale şi numărul limitat de locuri de rezidenţiat pentru specialităţile de stomatologie în­greunează semnificativ accesul cercetă­torilor tineri, astfel fiind nevoiţi să abandoneze profesia de cadru didactic universitar“, mai mo­tivează parlamentarii. Momentan, proiectul de lege a fost înregistrat la Senat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Comentarii