(UPDATE) Protest după ce o gravidă infectată cu coronavirus a fost dusă la Elena Doamna să nască
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

(UPDATE) Protest după ce o gravidă infectată cu coronavirus a fost dusă la Elena Doamna să nască

GALERIE
maternitatea
  • maternitatea
- +

O pacientă testată pozitiv cu noul coronavirus, dar asimtomatica, a fost transferată la ora 11.00 la Maternitatea Elena Doamna din Iași pentru a naşte.

Momentul a creat panică în rândul angajaților, care au organizat un protest ad-hoc în curtea unității medicale, spunând pe de o parte că le lipsesc echipamentele de protecție necesare pentru a putea trata astfel de pacienți, iar pe de altă parte susțin că spitalul lor nu era de gardă, iar pacienta trebuia să fie trimisă către Maternitatea Cuza Vodă.

La fața locului au fost prezenți și jandarmi care au asigurat liniștea și au discutat cu cadrele medicale.

Managerul unității medicale, Gabriel Martinescu, susține faptul că revolta cadrelor medicale este justificată pentru că, din punctul său vedere, garda în ziua de astăzi trebuia să fie asigurată de cealaltă maternitate din Iași, Cuza Vodă. Într-o declarație oferită presei, el a precizat că în momentul de față există echipamente pentru a trata doar două paciente infectate cu noul COVID-19 care ar putea să nască la Elena Doamna, spunând că este un consum foarte mare de materiale de protecție pentru un pacient, de aproximativ 60.

„Reacția angajaților a fost datorată nelămuririi situației - de ce noi, ca spital, să avem acest caz și nu Spitalul Cuza Vodă? Țin să vă spun că întreg personalul, chiar cu acea stare de panică existentă, și-a dus la îndeplinirea misiunea și anume să intre în sală și să ajute acea mamă”, a declarat Gabriel Martinescu.

Într-o postare de pe pagina de Facebook a Consiliului Județean Iași, aceștia precizează că Maternitatea „Elena Doamna” fusese desemnată încă de acum două săptămâni pentru preluarea unor astfel de urgențe.

Reamintim faptul că în urmă cu 10 zile o doctoriță a unității medicale, Diana Popovici, a postat un mesaj pe Facebook în care se plângea de faptul că în cursul gărzii din ziua de duminică a trebuit să realizeze de urgență o operație de cezariană la o pacientă care se afla în autoizolare la domiciliu, existând șansele ca aceasta să fie contaminată cu noul coronavirus. În mesajul ei, medicul a scris că nu existau echipamente de protecție suficient de performante pentru a trata pacienții infectați cu COVID-19, și că a efectuat procedura alături de echipa chirurgicală purtând două rânduri de măști, două rânduri de mănuși și halatul steril.

UPDATE: Cititi mai jos poziţia oficială a Maternităţii “Cuza Vodă” şi documentul DSP în care se precizeaza ca toate cazurile confirmate cu coronavirus vor fi preluate de clinica “Elena Doamna”.

"Referitor la declarațiile făcute de medicii de la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie Elena Doamna Iași, potrivit cărora spitalul lor nu era de gardă și pacienta ar fi trebuit dusă la Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie ”Cuza Vodă” Iași, facem următoarele precizări:

-       Potrivit adresei cu nr. 9849 din 23.03.2020 a Direcției de Sănătate Publică Iași, pe perioada cât situația o impune, toate cazurile confirmate cu COVID 19 si care necesită desfășurarea de activități medicale în acordarea asistenței obstetricale și rezolvarea patologiei ginecologice să fie preluate de către Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie Elena Doamna Iași.

-       Am trimis la Spitalul Elena Doamna 3 echipamente complete de protecție, precum și un medic de gardă, care să se ocupe de caz.

În contextul actual, este vital să menținem Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie ”Cuza Vodă” Iași pentru asigurarea asistenței medicale pentru pacientele din întreaga Moldovă și NU NE permitem să ajungem în situația unor alte spitale mari din țară.

Credem că doar colegialitatea, ajutorul reciproc și respectarea regulilor ne pot face să traversăm cu bine această perioadă. Comunicarea deficitară și lipsa colaborarii între medici poate conduce la o creștere a stării de panică la nivelul personalului medical și poate perturba grav activitatea medicală și încrederea populației în serviciile de sănătate. (Dr. Bogdan Doroftei, director medical Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie ”Cuza Vodă” Iași)."

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.