Răspunsul Ministerului Educaţiei referitor la contestaţia fostului contracandidat al lui Tudorel Toader

vineri, 15 martie 2024, 16:15
2 MIN
 Răspunsul Ministerului Educaţiei referitor la contestaţia fostului contracandidat al lui Tudorel Toader

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei a oferit un răspuns reporterilor “Ziarul de Iaşi” privind contestarea alegerilor de la Universitatea ,”Alexandru Ioan Cuza” de către profesorul Adrian Muraru (FOTO), fost candidat în cursa pentru funcţia de rector.

Pe 13 martie 2024, acesta a trimis contestaţia către Biroul Electoral al UAIC, în document arătând, printre altele, că acesta arată, printre altele, că fostul consilier personal al lui Tudorel Toader, pe vremea când era ministru al Justiţiei, este şeful biroului electoral.

“Potrivit prevederilor metodologiei instituţiei de învăţământ superior privind organizarea alegerilor, competenţa de soluţionare a contestaţiilor revine BEC-UAIC.

În acest context reiese, pe de o parte, faptul că domnul Adrian Muraru a adresat contestaţia în mod corect BEC-UAIC: „În atenţia Biroului Electoral Central al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi”, iar pe de altă parte, că Ministerul Educaţiei fiind terţ în această procedură nu se poate pronunţa asupra aceleiaşi contestaţii transmise prin e-mail şi acestuia în cursul zilei de 13.03.2024.

Totodată, din cuprinsul contestaţiei reiese că aspectele semnalate sunt referitoare la metodologia proprie a instituţiei de învăţământ, cunoscută de candidat înaintea alegerilor, la care a participat asumându-şi reglementările în baza cărora acestea au fost organizate.

Nu deţinem informaţii cu privire la faptul că domnul Adrian Muraru şi-ar fi exercitat dreptul de a formula vreo contestaţie către BEC-UAIC anterior derulării alegerilor, la care a participat, sau doar acum, după finalizarea turului I al alegerilor pentru funcţia de rector”, a precizat Larisa Gojnete, purtător de cuvânt în cadrul Ministerului Educaţiei.

Liviu Maha şi Tudorel Toader în turul II

Prof.dr. Liviu Maha şi prof.dr. Tudorel Toader au intrat în turul al II-lea al alegerilor pentru cea mai importantă poziţie din UAIC. Maha a obţinut cele mai multe voturi, 222 la număr, în timp ce fostul ministru al Justiţiei a primit doar 191 de voturi.

Ceilalţi 4 candidaţi, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prof. univ. dr. Gabriel Claudiu Mursa, prof. dr. Tudor Luchian şi conf. univ. dr. Adrian Muraru au obţinut 128, 121, 44 şi respectiv 15 voturi.

Comentarii