Reglementări absurde puse în aplicare de Poliţia Iaşi. Iată păţania de pomină a unui arheolog! Ce a decis instanţa?

joi, 10 august 2023, 01:50
3 MIN
 Reglementări absurde puse în aplicare de Poliţia Iaşi. Iată păţania de pomină a unui arheolog! Ce a decis instanţa?

Un arheolog amator a fost pus într-o situaţie imposibilă. Şi-a cumpărat două detectoare de metale şi, pentru a respecta legea, s-a prezentat imediat la Poliţie pentru a obţine autorizaţia în lipsa căreia nu avea voie să le folosească. Detectoarele i-au fost imediat confiscate, pentru că şi simpla deţinere este interzisă. Situaţie absurdă, însă: ca să le autorizezi, îţi trebuie actul de deţinere.

Reglementările legale în domeniul detectoarelor de metale sunt contradictorii. Deţinerea de detectoare fără autorizaţie se sancţionează cu amendă cuprinsă între 25.000 şi 75.000 lei şi confiscarea aparatelor. Pe de altă parte, normele stabilite de Ministerul Administraţiei cer ca cererea de autorizare să fie însoţită de actul prin care se dovedeşte că solicitantul este proprietarul detectorului de metale. Arheologul amator nu poate cere autorizarea înainte de a avea detectorul, iar dacă îl are, e bun de plată.

În această situaţie s-a regăsit şi Dumitru R. Acesta a comandat două detectoare de metale, primind coletul pe 27 ianuarie, la ora 16.03. Era vineri, iar programul cu publicul al Inspectoratului Poliţiei Judeţene se terminase. Ieşeanul a aşteptat prima zi de lucru, luni, 30 ianuarie, când s-a prezentat la sediul IPJ şi a depus cererea necesară autorizării. După trei zile, a fost sunat şi convocat la poliţie în dimineaţa zilei de 3 februarie, cerându-i-se să aducă şi coletul cu cele două detectoare. Cu ocazia audierii, agentul constatator a concluzionat că de pe 27 ianuarie, când primise coletul, şi până pe 30 ianuarie, când ceruse autorizarea, Dumitru R. deţinuse ilegal timp de aproximativ 60 de ore, cele două detectoare. A fost întocmit un proces-verbal de contravenţie, prin care ieşeanul a primit un avertisment, iar cele două aparate au fost confiscate.

Decizia poliţistului a fost contestată în instanţă de către Dumitru R. Acesta a arătat că nu putea fi considerat vinovat de comiterea vreunei infracţiuni. Cererea de autorizare trebuie să cuprindă marca, seria şi numărul aparatului, ca şi numărul facturii în baza căruia a fost cumpărat. Ceruse autorizarea în prima zi în care fusese posibil acest lucru. Nu folosise deloc aparatele de vineri până luni, chiar poliţistul consemnând că detectoarele nu prezentau urme de utilizare. Abia cu ocazia prezentării la IPJ aflase că în Iaşi a fost adoptată o măsură menită să soluţioneze contradicţia legală. Astfel, arheologii amatori trebuie să depună o cerere de „aviz prealabil” înainte de a-şi cumpăra detectorul de metale, pentru a-şi demonstra intenţia de a respecta legea. Doar că pe site-ul instituţiei nu se pomeneşte nimic de acest „aviz prealabil”, modelul acestuia putând fi găsit doar la ofiţerul care se ocupă cu autorizarea deţinerii de detectoare. Reprezentanţii Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul IPJ au adus ca argument în faţa instanţei doar faptul că Dumitru R. a deţinut timp de două zile şi jumătate detectoarele de metale fără autorizaţie.

Chemaţi să se pronunţe asupra cazului, magistraţii Judecătoriei au constatat că procesul-verbal de contravenţie fusese întocmit cu respectarea tuturor prevederilor legale. Avertismentul aplicat ca sancţiune reprezenta o măsură proporţională cu gradul de pericol social al faptei, întrucât trecuse un timp foarte scurt de la achiziţionarea aparatelor şi până la depunerea cererii de autorizare. În schimb, confiscarea aparatelor era o măsură vădit disproporţionată, câtă vreme Dumitru R. nici măcar nu le folosise. Judecătorii au dispus anularea confiscării şi înapoierea detectoarelor de metale către proprietar. Sentinţa a fost contestată de Serviciul de Investigaţii Criminale, dosarul intrând pe rolul Tribunalului

Comentarii