Renate Weber rămâne Avocatul Poporului. Motivarea CCR

luni, 05 iulie 2021, 18:19
2 MIN
 Renate Weber rămâne Avocatul Poporului. Motivarea CCR

Curtea Constituţională a publicat motivarea după verdictul dat în cazul Avocatului Poporului. Săptămâna trecută, judecătorii au admis o sesizare depusă de PSD și au decis, cu unanimitate de voturi, dar cu o opinie concurentă, că revocarea Renatei Weber din această funcție a fost neconstituțională.

Potrivit acestora, cadrul normativ în temeiul căruia a fost revocată Weber prezintă „o deficienţă gravă de conţinut”, în sensul în care nu reglementează distinct şi limitativ ipotezele în care se poate declanșa această procedură.

Renate Weber își va relua calitatea de Avocat al Poporului după ce motivarea CCR va fi publicată în Monitorul Oficial.

Judecătorii constituționali au mai susținut că revocarea Avocatului Poporului „ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor” nu respectă condiţiile de claritate, previzibilitate şi rezonabilitate.

Aceștia mai precizează că nici legea şi nici regulamentele parlamentare nu prevăd procedura în baza căreia se adoptă hotărârea de revocare. De asemenea, nu sunt prevăzute nici garanţii cu privire la dreptul la apărare al persoanei revocate.

Toate acestea, motivează CCR, converg „spre concluzia că hotărârea astfel adoptată este rezultatul unui act arbitrar, lipsit de fundament constituţional, în opoziţie cu dispoziţiile art.1 alin.(3) din Constituţie care consacră principiul statului de drept”.

Judecătorii constituționali mai susțin că motivul de revocare a Avocatului Poporului are un caracter „foarte vag”, deloc „riguros”. Ei mai remarcă faptul că legea nu prevede dreptul la apărare al Avocatului Poporului, în cadrul unei proceduri transparente, care să asigure o audiere publică a acestuia, şi că nu există o procedură de contestare a hotărârii de revocare în faţa Curţii Constituţionale de către însăşi persoana revocată.

Aflați amănunte de pe b1tv.ro.

Comentarii