Ridicol – Iată pe ce se mai cheltuie banii? Proces în Justiţie cu miză de 0,55 lei între doi giganţi economici de stat din IaşiRidicol – Iată pe ce se mai cheltuie banii? Proces în Justiţie cu miză De

sâmbătă, 03 februarie 2024, 02:50
3 MIN
 Ridicol – Iată pe ce se mai cheltuie banii? Proces în Justiţie cu miză de 0,55 lei între doi giganţi economici de stat din IaşiRidicol – Iată pe ce se mai cheltuie banii? Proces în Justiţie cu miză De

Pe rolul instanţelor ieşene a ajuns un proces cu o miză de-a dreptul ridicolă. ApaVital şi Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad, ambele societăţi ieşene de stat, se înfruntă pentru doar 55 de bani. Suma reprezintă penalităţile aferente unei deversări de ape insuficient tratate, pe care ApaVital nu o recunoaşte. Doar taxa de timbru pe care a trebuit să o achite furnizorul de servicii de apă-canal este de 100 de ori mai mare.

 

În 2022, ABA a constatat că apa evacuată din staţia de epurare a apelor uzate de la Bălţaţi depăşise valorile maxime reglementate ale unor indicatori. Apa nu era suficient de curată, ea conţinând mai multe materii organice decât era admis de prevederile legale. Depăşirile erau minore. De exemplu, în cazul unui indicator care exprimă cantitatea de oxigen necesară pentru degradarea substanţelor organice dintr-un litru de apă, valoarea găsită de ABA era de 25,967 mg/litru, faţă de maxim 25 mg/litru admis de norme. Pentru aceasta, au fost calculate penalităţi de 0,55 bani, sumă care a fost imputată în octombrie societăţii ApaVital.

Reacţie promptă a ApaVital

Reacţia furnizorului de servicii de apă-canal a fost promptă. La doar 10 zile de la primirea notificării din partea ABA, ApaVital s-a adresat Judecătoriei Paşcani, cerând constatarea nulităţii absolute a procesului-verbal, a anexei acestuia şi a facturii, adică exonerarea de la plata celor 55 de bani.

În acţiunea lor, reprezentanţii ApaVital au afirmat că ABA determinase eronat concentraţiile indicatorilor respectivi, ca şi perioada de depăşire a concentraţiilor. De asemenea, Administraţia Apelor se raportase la propriile analize. Or, în cazul apelor uzate, determinarea concentraţiilor indicatorilor de calitate se face în baza analizelor făcute de un laborator acreditat prin grija utilizatorului, adică a ApaVital. ABA poate apela la propriile laboratoare doar dacă indicatorii sunt depăşiţi cu peste 20% la mai mult de jumătate din probele de apă. Penalizarea era nulă şi pentru că ABA nu trimisese prin poştă, aşa cum prevede legea, decizia de penalizare şi procesul-verbal de constatare. ApaVital primise doar procesul-verbal, fără decizie. Reprezentanţii ApaVital afirmau că apa deversată în reţeaua de râuri interioare corespundea calitativ. Doar în august 2022 se înregistrase o depăşire la un indicator, dar fusese o situaţie momentană şi accidentală.

De cealaltă parte, reprezentanţii ABA au contestat aspectele legate de nerespectarea procedurilor de întocmirea şi comunicarea procesului-verbal. Pe fond, din probele recoltate de ABA rezulta că fusese evacuat în perioada aprilie-august 2022 un volum de apă insuficient epurată de aproape 5.000 mc, iar ApaVital nu demonstrase contrariul.

Procesul, departe de a ajunge la final

La acest argument s-au referit şi magistraţii păşcăneni. Aceştia au respins criticile de formă ale ApaVital, arătând că legislaţia din domeniu nu prevede că lipsa deciziei ar duce la nulitatea procesului-verbal de constatare. Calculul penalităţilor fusese făcut corect şi în termenele legale. Pe fond, ApaVital nu venise cu rezultatul unor analize proprii care să demonstreze că rezultatele prezentate de laboratorul ABA ar fi fost eronate. „Petenta nu a administrat nici un mijloc de probă în dovedirea nevinovăţiei sale, aşa cum a precizat prin plângere, încercând să-şi construiască apărarea doar prin invocarea unor aşa zise inadvertenţe care ar exista între menţiunile din procesul-verbal de constatare al abaterilor şi documentaţia care a stat la baza întocmirii acestuia, inadvertenţe care însă, nu au fost dovedite sau confirmate. Faţă de toate aceste considerente, instanţa va respinge, ca neîntemeiată, plângerea formulată de petenta ApaVital SA”, au conchis judecătorii.

Procesul pentru cei 55 de bani este încă departe de a se fi încheiat. Sentinţa dată la Paşcani a fost contestată de ApaVital în faţa Tribunalului. Această instanţă nu a stabilit încă primul termen de judecată a apelului.

Comentarii