anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 08.08.2020

S-a dus liderul comunităţii evreieşti din Iaşi. Ce proiecte se leagă de numele lui Abraham Ghiltman?

GALERIE
abraham
  • abraham
- +

Înmormântarea acestuia va avea loc mâine

Preşedintele comunităţii evreieşti din Iaşi, Abraham Ghiltman, în vârstă de 85 de ani, a încetat din viaţă în cursul zilei de ieri, acesta urmând să fie înmormântat mâine, de la ora 11. La şedinţa Consiliului Local de joi, 31 octombrie, a fost aprobată o hotarâre prin care i s-a acordat lui Abraham Ghiltam titlul de cetăţean de onoare, în cursul zilei de ieri, primarul arătându-şi regretul pentru dispariţia liderului comunităţii evreieşti din Iaşi. „Am aflat cu profundă părere de rău de plecarea dintre noi a domnului Abraham Ghiltman, preşedintele filialei Iaşi a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi. Ne-a părăsit un om care a strâns în sufletul său toată durerea anilor în care prietenii şi vecinii noştri evrei au fost supuşi celor mai crunte suferinţe din partea unor criminali ai umanităţii. Abraham Ghiltman a transformat această durere într-o imen­să dragoste de oa­meni, cultivând toleranţa şi buna prietenie între toţi cei care, dincolo de orice confesiune religiosă, tră­im, sperăm, visăm, suferim sub acelaşi cer şi ace­laşi soare. Abraham Ghilt­man ne-a învăţat că din cel mai adânc întuneric se poate înfiripa cea mai puternică rază de lumină, cea care ne călăuzeşte şi ne strânge împreună pe drumul spre viaţă“, a menţionat Mihai Chirica.
 
Abraham Ghiltman se afla de mai multă vreme sub suprevhegerea medicilor, suferind de mai multe afecţiuni agravate şi de vârsta înaintată. În decursul activităţii sale, a susţinut organizarea Marşului vieţii, manifestare care comemorează anual victimele Pogro­mului de la Iaşi. De asemenea, Abraham Ghiltman a realizat numeroase demersuri pentru recuperarea indentităţii religioase a evreilor din Iaşi, a fost unul dintre principalii susţinători ai reinaugurării Sinagogii Mari, cel mai vechi lăcaş de cult mozaic din România, s-a implicat direct în acţiunile de reabilitare a Porţii Cimitirului Evreiesc din Iaşi şi a fost una dintre persoanele care au sprijinit proiectul de includere a Cimitirului Evreiesc în categoria monumetelor istorice. De asemenea, împreună cu Tamar Samash, fost ambasador al Israelului în România, în decursul activităţii sale a participat activ la ridicarea mai multor monumente şi însemene menite să reme­moreze istoria comunităţii evreieşti de la Iaşi, şi nu numai. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dar la Primărie când se ajunge?

Ionuț BENEA

Dar la Primărie când se ajunge?

Arestarea lui Cristin Zămosteanu este doar vârful unui aisberg pe care procurorii trebuie să-l arate la adevărata sa dimensiune.

Filmuletul zilei

opinii

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

Inventica

Neculai SEGHEDIN

Inventica

În anul 1983 eram în Munţii Orăştiei, la Sarmisegetuza Ulpia Traiana. Am intrat în magazinul sătesc, care era „cu de toate”, unde am găsit o carte care m-a fascinat de cum am deschis-o: „Inventica” de Pierre Verone, Editura Albatros, Colecţia Lyceum. Să cumperi cărţi atunci când urci pe munte cu rucsacul în spate, recunosc, nu atestă o inteligenţă prea grozavă, ba dimpotrivă, mai ales atunci când nu eşti chiar o forţă a naturii...

Geopolitrucuri

Nicolae CREŢU

Geopolitrucuri

Aproape că nu e zi care să treacă fără vreo ştire, comentarii şi dezbateri (o vocabulă, aceasta din urmă, mai puţin compromisă decât mulţimea de „talk-show”-uri în care nu numai că nu se dezbate nimic, dar domneşte o „armonie” adormitoare, între eternii lor „abonaţi”, mereu aceiaşi şi tare temători de polemos) gata să citeze ierarhii, rating-uri pe scala cărora România (deci noi, românii) se situează foarte jos. 

pulspulspuls

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Caricatura zilei

Degustare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.