Sala Polivalentă de la Iaşi, pe masa Guvernului. Când am putea-o avea? Scenariul optimist: 2027

vineri, 09 februarie 2024, 02:50
4 MIN
 Sala Polivalentă de la Iaşi, pe masa Guvernului. Când am putea-o avea? Scenariul optimist: 2027

Guvernul s-a angajat să finanţeze construirea Sălii Polivalente de la Iaşi cu fonduri de la bugetul de stat. Executivul a discutat ieri despre aprobarea indicatorilor tehnico-economici: investiţia se ridică la aproape 100 milioane euro. Teoretic, licitaţia de construire poate fi lansată în orice moment, după ce indicatorii sunt aprobați.

 

Proiectul va fi derulat prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii (CNI). În ultimii ani, au existat mai multe discuţii pentru preluarea acestui obiectiv de către guvern, dar procesul va fi finalizat în aceste zile. Primăria Iaşi a furnizat guvernului un proiect „la cheie” astfel încât să poată fi lansată licitaţia de execuţie.

Sala va fi ridicată lângă spitalul regional

Sala Polivalentă va fi construită în Moara de Vânt, în proximitatea Spitalului Regional de Urgenţă (SRU), obiectiv aflat acum în fază de licitaţie de lucrări. Lângă Sală a fost proiectat un stadion, dar, în acest caz, nu sunt asigurate fonduri. „Finanţarea obiectivului de investiţii (Sala Polivalentă, n.r.) se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, respectiv Compania Naţională de Investiţii”, se arată în proiectul de hotărâre de guvern.

În actul normativ se arată că Iaşului îi lipseşte o infrastructura sportivă adecvată, care să respecte normele şi standardele federaţiilor de profil în vederea organizării unor evenimente de tipul cupelor europene şi campionatelor europene, evenimente FIFA sau competiţii pe plan local şi naţional.

În schimb, documentul aminteşte de organizarea Campionatului Mondial de Esports, de anul trecut, eveniment care a dovedit că Iaşul a devenit „foarte ofertant” în derularea unor competiţii de anvergură. „Desfăşurarea masivă de forţe de la Esports ar fi fost mult mai facilă de gestionat dacă în Iaşi ar fi existat un complex sportiv de talia Sălii Polivalente. Dincolo de acest eveniment sportiv, care a sporit prestigiul internaţional al municipiului Iaşi, municipiul este în discuţii pentru organizarea unor faze de nivel naţional şi internaţional la discipline sportive precum gimnastică, tenis de câmp, handbal”, se mai precizează în proiect.

Principalii indicatori tehnici ai investiţiei

Sala Polivalentă va avea un regim de înălţime cu demisol, parter, 2 etaje şi un al treilea etaj parţial. Construcţia va avea o structură de rezistenţă din beton armat şi acoperiş metalic. „Structura de rezistenţă va fi împărţită în patru corpuri independente separate prin rosturi seismice, ce vor avea rol şi de limitare a eforturilor cauzate de dilatarea şi contracţia betonului”, potrivit proiectului tehnic.

Capacitatea Sălii va fi de aproape 10.000 persoane. Suprafaţa desfăşurată ajunge la circa 40.000 mp, în timp ce amprenta la sol este propusă la 13.000 mp. Complexul va cuprinde săli de antrenamente, spaţii comerciale, cabinet medical, spaţii depozitare, zone VIP, spaţii tehnice (sub tribune) şi alte dotări specifice unui astfel de obiectiv.

„Un oraş de talia Iaşului are nevoie de un obiectiv strategic care să polarizeze în jurul lui mişcarea sportive şi să facă din Sala Polivalentă o emblemă a oraşului, un spaţiu care să confere prestigiu şi identitate sportului ieşean, să devină un loc în care orice tânăr aspirant la gloria sportivă să-şi dorească să facă performanţă”, se precizează în actul normativ.

Un alt argument invocat în hotărârea guvernului vizează faptul că la Iaşi sunt legitimaţi circa 2.000 de sportivi în 20 de asociaţii judeţene pe ramură de sport. Totodată, în Iaşi sunt înregistrate 211 structuri sportive, dintre care 11 cluburi sportive drept public, 198 de cluburi sportive de drept private, 2 cluburi sportive societăţi pe acţiuni şi 107 asociaţii asociaţii sportive şcolare.

„În acest context, realizarea obiectivului devine un deziderat, la nivel local înregistrându-se o tendinţă crescătoare în ceea ce priveşte practicarea sporturilor, precum şi a altor evenimente socio-culturale, oraşul Iaşi dispunând de un cadru cultural organic pe parcursul timpului”, se mai arată în proiectul  de hotărâre.

Termenul de execuţie a lucrărilor de construire este de 24 de luni de la momentul semnării unui contract. Într-un scenariu optimist, în acest an este organizată licitaţia şi stabilit constructorul, iar, din primăvara anului 2025, ar putea începe lucrările. 

Potrivit surselor ZDI, proiectul de hotărâre a fost discutat ieri de către guvern, dar nu a fost dat și un vot pentru aprobarea investiției, o astfel de decizie urmând a fi săptămâna viitoare după ce Ministerul Finanțelor va aduce unele clarificări.

Comentarii