Şcoala Populară de Artă se prăbuşeşte sub povara corupţiei. „Nu mai putem funcţiona”

sâmbătă, 20 august 2022, 01:50
5 MIN
 Şcoala Populară de Artă se prăbuşeşte sub povara corupţiei. „Nu mai putem funcţiona”

O şcoală ieşeană este în pragul dezastrului dacă autorităţile nu vor adopta măsuri urgente. Cu un director cercetat penal, Şcoala Populară de Arte „Titel Popovici” are probleme serioase de funcţionare: activitatea se desfăşoară într-un spaţiu pe care îl ocupă ilegal şi are o lipsă acută de personal. Vlad Baba (FOTO) se află la conducerea şcolii de aproape doi ani, timp în care scandalurile s-au ţinut lanţ, iar lucrurile au culminat cu descinderi ale procurorilor DNA.

 

Problemele penale ale conducerii şcolii au îndepărtat experţi care ar fi putut resuscita activitatea. În tot acest tablou, unul dintre motivele invocate de Baba pentru situaţia dezastruoasă este nici mai mult, nici mai puţin decât „publicitatea negativă din media, vădit intenţionată”. Totuşi, pe zona didactică, la şcoală nu ar fi probleme, conform managerului.

Şcoala ocupă ilegal un spaţiu

Unitatea îşi desfăşoară activitatea, de peste 15 ani, într-un cămin al Liceului Tehnologic de Electronică şi Telecomunicaţii „Gh. Mârzescu”, dar contractul a expirat în primăvara anului 2020. „În prezent, între cele două instituţii nu există nici un fel de contract valabil”, se arată într-o informare a unui departament al Consiliului Judeţean (CJ), birou care controlează şi îndrumă instituţiile din subordinea administraţiei judeţene.

În context, de precizat că şcoala nu este înregistrată în reţeaua publică a unităţilor de învăţământ preuniversitar, ci este o instituţie publică de cultură, sub autoritatea CJ. În anul şcolar 2021 – 2022 au fost înregistraţi un număr de 425 de cursanţi în toţi cei 5 ani de studii. Au trecut aproape doi ani de când Baba este manager, dar în tot acest timp nu au fost identificate soluţii pentru o problemă bine cunoscută încă de la preluarea mandatului. În plus, instituţia se confruntă cu o criză de personal: în prezent sunt ocupate 18 dintre cele 31 de posturi.

Criza este în special la serviciile administrative: din 10 posturi, doar două sunt ocupate (manager şi îngrijitor), celelalte fiind vacante. La concedierile făcute în ultima vreme la şcoală (sunt procese în instanţă ale unor foşti angajaţi) s-au adunat şi demisii: de exemplu, în aprilie 2022, a demisionat persoana desemnată cu aplicarea vizei de control financiar preventiv. „Instituţia nu îşi poate desfăşura activitatea curentă din cauza acestei lipse de personal”, admite Vlad Baba într-o adresă trimisă preşedintelui CJ la mijlocul lunii iunie. În acea adresă, Baba solicită ca administraţia judeţeană să detaşeze cinci angajaţi la şcoală. În context, amintim că la originea uneia dintre anchetele DNA stă chiar detaşarea lui Baba de pe un post de consilier personal al lui Costel Alexe la conducerea şcolii, el ocupând ulterior funcţia prin concurs.

În prezent, potrivit precizărilor lui Baba, Şcoala de Arte nu poate organiza concursuri de recrutare de resurse umane întrucât nu are personal specializat în acest sens. O încercare a conducerii şcolii a fost de a contracta un expert independent pentru organizarea concursurilor. La un moment dat, şcoala a fost pe punctul de a contracta un astfel de expert, dar acesta şi-a retras oferta „motivând prin situaţia juridică cu care se confruntă instituţia”, după cum se arată într-o altă adresă a lui Baba în care solicită CJ „de urgenţă o soluţie pentru buna funcţionare în continuare a activităţii”. Problemele şcolii continuă cu un contract încheiat cu o firmă de contabilitate în 2019 cu o valabilitate neobişnuită: 84 de luni (7 ani). Despre acest contract, directorul Vlad Baba spune că are „clauze vădit în defavoarea şcolii”, dar el nu a reuşit să renegocieze în vreun fel acordul în ultimii aproape 2 ani.

Cum se apără Vlad Baba

Printre motivele invocate de Baba pentru actuala situaţie de supravieţuire în care se zbate instituţia pe care o conduce se numără: „publicitatea negativă din media, vădit intenţionată, cu privire la situaţia în care se află şcoala populară de arte şi alterarea imaginii instituţiei în spaţiul public”.

Astfel scrie Baba în cea mai recentă adresă trimisă CJ, datată 10 august. De precizat că toate relatările din presă au făcut referire la situaţia penală a managerului Vlad Baba şi nu la o situaţie a şcolii în sine, unitate care, la aproape doi ani de la schimbarea conducerii, a ajuns în pragul dezastrului. După ce un departament de specialitate al CJ a făcut o analiză a situaţiei şcolii, în care a fost invocat că Baba a transmis administraţiei faptul că nu-şi poate desfăşura activitatea curentă, managerul a revenit cu încă o adresă în care precizează că „activitatea didactică – de predare se desfăşoară în condiţii normale”.

„În ceea ce priveşte activitatea didactică a şcolii, şi nu numai, vă aducem la cunoştinţă faptul că au fost îndeplinite un număr mare de sarcini trasate în ultimul raport de control al biroului de control şi îndrumare al CJ, cum ar fi: planurile anuale de şcolarizare, au fost elaborate programe şcolare la fiecare specializare în parte, au fost organizate concursuri de admitere/selecţie a elevilor, examene de sfârşit de an, iar celelalte neconformităţi au fost reglementate prin regulamentele şcolii”, se arată în adresa lui Baba.

Cu referire la spaţiul pe care şcoala îl ocupă ilegal, managerul spune că a făcut „multiple solicitări” la Liceul Tehnologic, dar situaţia încă nu a fost rezolvată. El a invocat şi o decizie a Consiliului Local Iaşi prin care unităţile de învăţământ, în speţă fiind vorba despre Liceul Tehnlogic, pot închiria spaţii doar cu avizul Ministerului Educaţiei. La tot acest context general de la Şcoala „Titel Popovici”, soluţia CJ este de a forma o comisie din care să facă parte consilieri judeţeni şi funcţionari ai instituţiei care să analizeze „situaţia specială” a unităţii. Pentru anul în curs, bugetul Şcolii „Titel Popovici” ajunge la peste 1,5 milioane lei. 

Comentarii