Scriitor ieşean, nominalizat la un prestigios premiu internaţional

miercuri, 13 noiembrie 2019, 02:50
2 MIN
 Scriitor ieşean, nominalizat la un prestigios premiu internaţional

De-a lungul timpului, la International Dublin Literary Award au fost nominalizaţi laureaţi ai premiului Nobel pentru Literatură.

Scriitorul Lucian Dan Teodorovici, director al Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi şi manager al Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT), este primul scriitor român nominalizat la prestigiosul premiu International Dublin Literary Award. Scriitorul ieşean a fost nominalizat pentru versiunea în limba engleză a romanului „Matei Brunul”, numărându-se astfel printre cei mai importanţi scriitori contemporani nominalizaţi la acest premiu, precum scriitoarea de origine română Herta Muller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură şi laureată a International Dublin Literary Award, dar şi Olga Tokarczuk, de asemenea laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, Jonathan Coe, Dubravka Ugrešic, Javier Marías sau Haruki Murakami.

Romanul Matei Brunul, apărut la Polirom în 2011 şi republicat în 2014, este cel mai premiat roman semnat de Lucian Dan Teodorovici şi una dintre cele mai elogiate apariţii editoriale ale anului 2011. A apărut în Statele Unite ale Americii şi în Marea Britanie, cu o prefaţă semnată de celebrul romancier David Lodge. Ediţia în limba engleză, în traducerea lui Alistair Ian Blyth, a fost publicată la Dalkey Archive Press.

International Dublin Literary Award, la care a fost nominalizat scriitorul ieşean, promovează excelenţa în literatură şi este considerat unul dintre cele mai importante premii pentru literatură de limbă engleză sau tradusă în limba engleză. Procesul de selecţie a cărţilor implică, înaintea analizei finale făcută de un juriu internaţional, un „longlist” propus de 400 de biblioteci din aproape toată lumea. Premiul este administrat de Biblioteca Publică din Dublin şi susţinut exclusiv de Consiliul Local al oraşului Dublin (Irlanda), valoarea acestuia fiind de 100.000 de euro.

Lista scurtă a nominalizaţilor va fi anunţată în primăvara anului viitor, în luna aprilie, iar câştigătorul va fi anunţat în luna iunie 2020. Romanul scriitorului Lucian Dan Teodorovici a fost publicat şi în Franţa, Bulgaria, Ungaria, Polonia şi Macedonia şi a primit numeroase distincţii, dintre care cea mai recentă e Premiul special al cititorilor „Natalia Gorbaniewska” în cadrul Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS, Polonia, 2015. Lucian Dan Teodorovici este scriitor, editor, regizor de teatru şi scenarist. Din 2017, director al Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi şi manager al Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT). Scriitorul Lucian Dan Teodorovici este, de asemenea, câştigătorul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” în anul 2012. 

Comentarii