Se semnează contractul pentru livrarea a 16 tramvaie PESA din Polonia, de două milioane de euro

sâmbătă, 11 aprilie 2020, 01:55
3 MIN
 Se semnează contractul pentru livrarea a 16 tramvaie PESA din Polonia, de două milioane de euro

Licitaţia s-a făcut la Bucureşti, dar contractul se va semna la Iaşi. Firma PESA a fost singurul participant. Un tramvai va avea 30 de metri lungime şi va costa 2 milioane de euro

Primăria Iaşi este pe punctul de a semna un nou contract de furnizare a încă 16 tramvaie. Este vorba despre licitaţia organizată de Ministerul Dezvoltării, al cărui beneficiar este Municipiul Iaşi. Autoritatea centrală a fost cea care a iniţiat, organizat şi atribuit contractul, dar semnarea intră în sarcina exclusivă a Primăriei Iaşi, conform unui răspuns primit de „Ziarul de Iaşi“ de la minister. Costul de achiziţie ajunge la circa 2 milioane euro/tramvai. Primarul Mihai Chirica a confirmat ieri că în următoarea perioadă va fi semnat contractul. Amintim că Ministerul Dezvoltării a atribuit licitaţia singurului ofertant participant la procedură, respectiv producătorul polonez PESA. „Am trimis varianta draft a contractului de livrare, compania l-a aprobat şi urmează să semnăm electronic contractul“, a declarat primarul Chirica. Finanţarea achiziţiei este asigurată din fonduri europene prin intermediul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020. „Pe axa 4 a POR sunt două tipuri de finanţări: una centralizată şi cealaltă locală care a fost întotdeauna. Ministerul a făcut licitaţia cu tramvaiele de la Iaşi într-o procedură centralizată, aşa a fost atunci decizia întrucât exista riscul dezangajării fondurilor, au fost mai multe licitaţii organizate în beneficiul mai multor oraşe din ţară. Nu sunt probleme legate de fonduri, contractul de finanţare europeană este semnat“, a declarat ieri Vasile Asandei, director al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est (ARDNE)
 
Tramvaiele PESA care vor fi livrate Iaşului vor avea o lungime de 30 metri şi o serie de dotări care nu există astăzi la vehiculele din parcul auto al CTP. În primul rând, toate tramvaiele vor avea aer condiţionat. În acelaşi timp, vehiculele vor fi dotate cu instalaţie de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de numărare a călătorilor, sistem de supraveghere video interior şi exterior, echipament pentru anunţuri vocale exterioare în staţii pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere, instalaţie electrică a echipamentelor de ticketing şi o instalaţie de informare a călătorilor atât la interior, cât şi la exterior. Amintim că Primăria a semnat, anul trecut, un alt contract de furnizare tot pentru 16 tramvaie, în urma unei licitaţii organizate, de data aceasta, de municipalitatea ieşeană. În acest caz, contractul a fost semnat cu producătorul Bozankaya (Turcia), iar tramvaiele sunt deja în producţie. Primul astfel de vehicul este aşteptat să ajungă la Iaşi spre sfârşitul acestui an sau la începutul anului următor. Iaşul ar urma să beneficieze şi de 44 de autobuze electrice.
 
În acest sens, tot ministerul a organizat două licitaţii: una pentru furnizarea a 20 de autobuze cu o lungime de 10 metri, iar cealaltăpentru 24 de autobuze cu o lungime de 12 metri. Ultima procedură menţionată a fost anulată recent, cu 4 zile înainte de termenul de finalizare a evaluării tehnice. „Procedura de achiziţie publică nu a fost atribuită pentru că nu a fost depusă nicio ofertă admisibilă“, a răspuns Ministerul Dezvoltării la solicitarea „Ziarului de Iaşi“, dar fără a explica motivele pentru care cele două oferte primite (Bozankaya şi Golden Bus din China) nu fost considerate conforme. Procedura urmează a fi reluată, iar primarul a precizat ieri că cel mai bine ar fi ca şi organizarea procedurii să fie făcută de municipalitatea ieşeană. Cealaltă licitaţie apare încă în desfăşurare în sistemul naţional de achiziţii publice.

Comentarii