Şeful din Poliţia ieşeană cercetat de DNA s-a pensionat intempestiv. Risca să piardă pensia specială

marți, 11 octombrie 2022, 01:50
4 MIN
 Şeful din Poliţia ieşeană cercetat de DNA s-a pensionat intempestiv. Risca să piardă pensia specială

Şeful poliţiei din sudul judeţului a ieşit ieri din rândurile Poliţiei, o ieşire interpretată de unii ca fiind “pe uşa din dos”. Inspectorul principal Adrian Gorie, protagonistul ultimului „cutremur” din Poliţia ieşeană, a cerut să iasă la pensie iar şeful lui a acceptat rapid. Gorie nu scapă de acuzaţii, însă, chiar dacă va fi declarat inculpat, pensia îi este la adăpost. 

Dacă cererea de pensionare îi era respinsă şi era condamnat, acesta putea să piardă pensia. În urmă cu câteva zile, acesta a transmis un mesaj de rămas bun atât colegilor cu care era în relaţii bune cât şi celor care l-au turnat la Direcţia Naţională Anticorupţie. Jurnaliştii Ziarul de Iaşi au „interceptat” acest mesaj, pe care îl puteţi citi în rândurile de mai jos.

Ofiţerul Adrian Gorie a fost mulţi ani şeful Secţiei 5 Răducăneni, însă s-ar fi comportat într-un mod care l-ar fi făcut nepopular printre cei din subordinea sa, spun sursele noastre. Era considerat însă un bun organizator de către superiori El a ajuns într-un final să fie cercetat de către procurorii DNA Iaşi pentru mai multe presupuse fapte de trafic de influenţă şi abuz în serviciu. Potrivit unor surse apropiate anchetei, procurorii DNA ar fi extins cercetările: Gorie ar mai fi cercetat şi pentru alte fapte legate de furtul unor cantităţi de lemne din ocolul silvic Răducăneni.

Acesta ar fi primit plângeri în acest sens însă, spun surse locale, nu le-ar fi înregistrat. Gorie a renunţat la uniforma de poliţist. El a ieşit la pensie începând cu data de ieri, 10 octombrie. El a prezentat raportul şi cererea de pensionare imediat după ce ar fi auzit că ar fi în „vizorul” procurorilor DNA Iaşi.

Mesajul poliţistului

După ce s-a asigurat că pensia este asigurată chiar dacă va exista posibilitatea ca procurorii să îl transforme din suspect în inculpat, acesta a transmis un mesaj poliţiştilor din subordine, inclusiv „detractorilor” săi. „Stimaţi colegi! Începând cu data de 10 octombrie, activitatea mea profesională în cadrul IPJ Iaşi încetează odată cu aprobarea cererii de pensionare. Celor care aţi înţeles importanţa muncii în echipă şi faptul că numai în acest mod sarcinile şi provocările profesionale pot fi îndeplinite vă mulţumesc pentru sprijinul acordat şi vă urez succes in activitatea viitoare şi putere de muncă pentru a putea face faţă cu succes provocărilor şi sarcinilor de serviciu, din ce in ce mai complexe de la an la an! Celorlalţi, vă doresc ce îmi doriţi”, le-a urat Gorie, ironic.

În privinţa primului dosar, aproximativ 15 poliţişti de la Secţia 5 Răducăneni cât şi de la posturile subordonate au fost chemaţi la audieri, printre care şi fostul şef de post Costuleni, Bogdan Zmău, care între timp a fost retrogradat din funcţia de şef de post, la data respectivă acesta aflându-se doar pentru o perioadă de şase luni pe postul de conducere. Din informaţiile adunate de către jurnaliştii Ziarul de Iaşi din mai multe surse, pe 12 decembrie o patrulă formată dintr-un poliţist al postului Costuleni şi un jandarm au observat un autoturism care a făcut o depăşire pe linia continuă, în zona Costuleni. După ce l-au oprit pe şofer, acesta ar fi pus imediat mâna pe telefonul mobil şi l-ar fi sunat pe şeful Secţiei 5 Răducăneni, Adrian Gorie care are în subordine posturile de poliţie de la Ciorteşti, Comarna, Costuleni, Cozmeşti, Dolheşti, Gorban, Grozeşti, Moşna, Prisăcani, şi Răducăneni.

A lăsat totul şi a venit la faţa locului

Potrivit unor surse consultate de către jurnaliştii Ziarul de Iaşi, Gorie tăia porcul în gospodărie în acel moment, în Grozeşti, însă s-a urcat în maşină şi ar fi venit rapid la Costuleni. După ce a fost informat de întâmplare, Gorie ar fi făcut presiuni asupra poliţistului din patrulă, Bogdan Zmău, pentru a nu-i suspenda permisul de conducere patronului de service, unde se pare că acesta tocmai avea maşina la reparaţii în acel moment. Poliţistul şi jandarmul s-ar fi opus şefului ierarhic, iar acesta i-ar fi ameninţat.

„Fă-ţi datoria, însă nici tu nu eşti în regulă. Nici pantalonii tăi nu sunt conformi”, l-ar fi apostrofat Gorie pe Zmău. Acesta avea, într-adevăr, pantaloni care nu făceau parte din uniforma de poliţie. Până la urmă, patronul service-ului a fost „salvat”, poliţistul din patrulă dându-i o sancţiune mai blândă, pentru nepurtarea centurii de siguranţă, şi nu pentru depăşirea liniei continue, faptă pentru care se prevede, printre alte sacţiuni, şi suspendarea permisului de conducere. Discuţia lor a fost înregistrată parţial cu body-camera, cea aflată pe pieptul poliţiştilor. Tot culmea este faptul că procurorii ar fi auzit o parte din discuţia înregistrată pe cameră. Poliţiştii nu au ştiut că body-camera mai înregistrează o bucată de timp, după ce este apăsat butonul de închidere.

Ce se aude pe înregistrare?

Pe înregistrare s-ar fi auzit cum Zmău îşi întreabă superiorul: „Şefule, dar cum facem cu înregistrarea de pe body cameră?”. Iar Gorie ar fi răspuns: „Am eu grijă de asta!”. Timp de mai bine de o lună de zile, poliţiştii şi jandarmul implicaţi în eveniment au fost chemaţi la DNA Iaşi, iar alţi agenţi şi ofiţeri au fost chemaţi în calitate de martori. De altfel, procurorii au ridicat filmarea făcută de către patrulă cât şi toate procesele verbale de contravenţie încheiate de către poliţiştii Secţiei Răducăneni, în luna decembrie. Zmău este cercetat pentru abuz în serviciu şi fals intelectual – a încheiat un document neconform cu realitatea: deşi soferul depăşise pe linia continuă, procesul verbal a fost încheiat pentru neportul centurii de siguranţă.

Comentarii