Situaţie fără precedent în spitalele din Iași: „Nu vă putem primi. Este dramatic. Nu avem locuri”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ziua de care ne temeam, cea în care cei ce au nevoie de oxigen nu vor găsi loc în spital, pare să fi sosit deja

Situaţie fără precedent în spitalele din Iași: „Nu vă putem primi. Este dramatic. Nu avem locuri”

GALERIE
Covid ATI
  • Covid ATI
- +

Acesta este răspunsul pe care îl primesc de la spitalele din Iaşi medicii din judeţele vecine care caută cu disperare un pat liber ATI pentru pacienţi în stare gravă. Aseară la închiderea ediţiei un singur loc era disponibil în tot Iaşul la terapie intensivă Covid. De ieri, Iaşul nu mai primeşte niciun infectat din afara judeţului.

 

Ieri, un singur pat mai exista la secţia specială de la Spitalul de Neurochirurgie. În rest, celelalte 46 de paturi erau ocupate. Presiunea devine din ce în ce mai mare, mai ales că Iaşul, centru universitar şi regional, deservea până nu demult toate judeţele din Regiunea Nord-Est. În ultima perioadă, au existat apeluri disperate de la spitalele din judeţele vecine pentru transferul unor pacienţi la Terapie Intensivă. „Nu avem cum să primim acum. Este dramatic, dar NU avem locuri!”, a spus prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva”.

La Leţcani, oxigenul nu corespunde

Ieri-dimineaţă, la Spitalul de Boli Infecţioase mai erau libere 13 paturi doar în zona de confirmaţi. Până seara, situaţia s-a schimbat: mai puţine locuri, mai mulţi confirmaţi. La Compartimentul de ATI, în schimb, niciun pat disponibil din cele nouă, în ultimele 24 de ore. „În momentul de faţă, din punctul de vedere al Terapiei Intensive, nici nu se pune problema să putem primi vreun transfer, nici de la un alt spital din Iaşi, dar nici de la spitalele din judeţele vecine. Este dramatic dar nu sunt locuri, nu avem”, a subliniat Carmen Dorobăţ. Situaţia critică de la Iaşi se răsfrânge şi asupra spitalelor din Moldova. Ieri, conducerea Spitalului Judeţean Suceava, care are doar cinci paturi de ATI, căuta disperată un loc la unităţile medicale din regiune pentru un bărbat de 54 de ani, diabetic, în stare foarte gravă şi confirmat cu COVID-19.

”Am apelat la toate spitalele din Botoşani, Bacău, Piatra Neamţ, Vaslui şi Iaşi. La toate spitalele din Iaşi. Peste tot ni s-a spus că nu au niciun loc liber”, a spus Alexandru Calancea, managerul spitalului sucevean. În Bucureşti, secţiile de ATI sunt de asemenea arhipline. Ieri, un tânăr de 37 de ani, internat la Spitalul Floreasca, fără comorbidităţi, dar a cărui stare de sănătate s-a agravat brusc, aştepta un transfer ori la Iaşi, ori la Medgidia, unde s-ar fi putut elibera un pat ATI. O soluţie pentru bolnavii aflaţi în stare gravă ar fi secţia ATI de la spitalul modular de la Leţcani. Ieri, secţia ar fi trebuit să fie deschisă, dar din nou a fost necesară amânarea.

“I-am contactat pe cei de la Linde Gaz pentru 48 de butelii de oxigen, butelii suport pentru cele patru fabrici. Aceste butelii trebuie conectate la bypass-ul staţiei. Într-adevăr, ventilatoarele merg, fabricile funcţionează, pentru că au fost verificate timp de 48 de ore. Problema se pune însă la parametrii oxigenului dat, care trebuie să fie constanţi. Deci se pune problema de calitate a oxigenului. Normal că avem nevoie ca de aer de secţia de la Leţcani, aşa cum au nevoie de oxigen bolnavii critici, dar nu ne putem juca cu viaţa oamenilor”, a adăugat Carmen Dorobăţ.

Situaţia punctuală la Iaşi

Conform datelor oficiale, până ieri la nivelul judeţului Iaşi au fost confirmate 9.692 de cazuri cu persoane infectate, cu 201 cazuri în plus faţă de ziua precedentă. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 3.811 au fost externate , cu 42 de persoane în plus faţă de ziua precedentă. În judeţ, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat cinci decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total al celor dignosticaţi cu COVID-19 şi care şi-au pierdut viaţa ajungând la 211. Referitor la gradul de ocupare a paturilor din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor, ieri erau ocupate 479 de paturi, dintre care 46 paturi ATI. Aseară, mai era liber un singur pat ATI la Spitalul de Neurochirurgie. În spitalele suport COVID mai erau libere 113 paturi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Prognosis: negative

Cătălin ONOFREI

Prognosis: negative

Tratamentul se amână după moartea pacientului.

Filmuletul zilei

opinii

Visuri pietrificate

Briscan ZARA

Visuri pietrificate

Credem fără urmă de îndoială în ceva, chiar dacă nu are nici cea mai mică legătură cu realitatea, pentru că aşa am fost educaţi, pentru că toţi ceilalţi cred, pentru că nu există nimic care să contrazică această credinţă care ne dă confort, încredere, mulţumire, siguranţă, şi chiar dacă adevărul ni se revelează într-un mod logic sau evident, palpabil, implacabil, covârşitor de clar, noi tot nu îl recunoaştem, pentru că nu vrem.

Unirea ca axă a istoriei noastre

Mihai DORIN

Unirea ca axă a istoriei noastre

Unirea este incontestabil axa istoriei noastre moderne, întrucât de realizarea ei depindea existenţa naţională. Ea s-a construit pe existenţa unei premise - unitatea neamului şi a unei realităţi dramatice - risipirea neamului. Din îngemănarea acestora a rezultat metoda la care a recurs generaţia unirii, şi anume aceea de a pune istoria să lucreze astfel încât risipirea să fie înlocuită cu unitatea. 

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

Nichita DANILOV

Universalitatea artei lui Marcel Chirnoagă

… a fost atras nu de latura angelică, ci de latura demonică a lucrurilor, încercând să scoată la lumină o parte din întunericul ce sălăşluieşte-n om. Pe domnia sa nu l-au obsedat îngerii, ci demonii, creaturile diforme ce populează zi de zi, clipă de clipă, gândurile muritorilor, insuflându-le tot felul de patimi (pofte) şi vicii.

pulspulspuls

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Nea Măricel, prins la mijloc în ‘şto-uri, de colegi

Iată, stimaţi telespectatori, ce ne trimite un cetitor fidel înregimentat politic, pe poşta rubricuţei, cu Archibald Tănase la adrisant: poza de care se face cea mai mare panaramă în interiorul filialei partidoiului ieşean în ultimele zile! 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.