Studentul prins cu „copiuţe“ şi exmatriculat, în război total cu Universitatea „Cuza“

Tânărul, care studia Economia, a pierdut la tribunal, dar a atacat sentinţa la instanţa superioară

luni, 30 martie 2020, 01:50
2 MIN
 Studentul prins cu „copiuţe“ şi exmatriculat, în război total cu Universitatea „Cuza“

Proces inedit la Curtea de Apel Iaşi. Un tânăr care a fost exmatriculat de la Universitatea „Al.I. Cuza“ a dat în judecată unitatea de învăţământ, cerând judecătorilor să fie reprimit la cursuri. Răzvan C. a fost exmatriculat pe 1 februarie 2019, printr-o decizie emisă de ordonatorul de credite al instituţiei, Mihaela Onofrei. 

La acel moment, tânărul era student în anul II, la zi, la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor. Potrivit datelor din dosar, tânărul a fost exmatriculat după ce, pe 22 ianuarie 2019, ar fi fraudat examenul la disciplina „Finanţe Publice“. Concret, studentul ar fi folosit telefonul mobil pentru a copia la examen, fiind prins de supraveghetor. De altfel, la dosar a fost depusă inclusiv o captură foto cu telefonul mobil folosit de student. Răzvan C. a susţinut însă an cererea sa, înregistrată iniţial la Tribunalul Iaşi, că a fost exmatriculat pe nedrept. „Menţionează faptul că profesorul i-a solicitat să recunoască faptul că a fi copiat, totodată reţinându-I telefonul mobil şi condiţionând restituirea acestuia de declaraţia olografă a dumnealui ce a fost aplicată pe teză, conform căreia ar fi copiat.

Fiind o fire emotivă şi aflându-se totodată sub presiunea ameninţării cu reţinerea telefonului mobil, reclamantul a acceptat să consemnez această declaraţie, însă, în momentul de faţă, prin prisma evenimentelor, susţine că acceptul său a fost dat în mod forţat, fără a i se da posibilitatea de a oferi explicaţii şi de a se apăra“, a susţinut tânărul, potrivit cererii sale de chemare în judecată. Acţiunea sa a fost respinsă în primă in instanţă de Tribunalul Iaşi, care a motivat că universitatea a depus la dosar probe concludente cu privire le frauda studentului.

„Sub aspectul situaţiei de fapt, se constată că pârâta a dus probe în susţinerea celor prezentate, respective că reclamantul a folosit telefonul în timpul examenului, depunând planşa foto cu imaginea ecranului telefonului pe care apare un test grilă, astfel că se reţine că reclamantul a încercat să promoveze examenul prin fraudă“, au motivat judecătorii de la Tribunal. Răzvan C. nu este însă mulţumit de decizia primei instanţe şi a formulat apel. Procesul ar fi trebuit să se reia zilele trecute, la Curtea de Apel, însă a fost suspendat din cauza stării de urgenţă declarate ca urmare a epidemiei de coronavirus. 

Comentarii