Studiile de doctorat devin mai atractive din toamnă. Ce s-a schimbat, conform noilor reglementări?

joi, 29 februarie 2024, 02:50
4 MIN
 Studiile de doctorat devin mai atractive din toamnă. Ce s-a schimbat, conform noilor reglementări?

Conform noii Legi a învăţământului superior, 3.200 de lei este cuantumul bursei de doctorat acordate studenţilor doctoranzi înmatriculaţi la programele de studii universitare de doctorat, cu finanţare de la bugetul de stat, la forma de învăţământ cu frecvenţă, indiferent de anul de studii. Pe lângă asta, din grantul de doctorat, o noutate, se pot acoperi şi alte cheltuieli ale doctorandului. Totodată, doctoratul poate dura 4 ani, în loc de 3.

Bursa este cuprinsă în granturile studiilor de doctorat, granturi care, pe vechea lege a educaţiei, nu includeau această sumă. Ce înseamnă această oportunitate şi care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească studenţii doctoranzi pentru a nu pierde banii, au explicat pentru “Ziarul de Iaşi” prof.univ.dr. Alina Minea, director al Consiliului pentru Studii Universitare (CSUD) din cadrul Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” Iaşi, şi conf.univ.dr. Florin Brânză, prorector pentru studii doctorale, digitalizare, Filialele şi Extensiunile Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC).

„O schimbare esenţială”

“Prin noua Lege a învăţământului, şi pentru doctoranzi, din toamnă, chiar din 2024, va avea loc o schimbare esenţială. Până acum a fost o schimbare de adaptare. Doctoranzii primesc un grant doctoral, aşa se numeşte suma alocată lor de către Minister de la buget. Până acum, grantul venea printr-o finanţare de bază, iar bursa venea din fondul de burse. De acum înainte, vor veni granturile acestea doctorale care vor conţine în ele şi bursa doctoratului, doar pentru doctoranzii de la frecvenţă. În momentul de faţă, noi dăm doctoranzilor care sunt finanţaţi de la buget, cu bursă, 3.200 de lei pe lună net. Din 2024, de la 1 octombrie, le vom da tot 3.200 de lei, dar ei mai au nişte cheltuieli pe care le pot acoperi din grantul respectiv”, a declarat Florin Brânză.

Astfel, schimbarea semnificativă care a avut loc încă din octombrie 2023 poate creşte pe viitor cu mult atractivitatea pentru studiile doctorale.

“Într-adevăr, de la 1 octombrie au crescut bursele de la 1.700, respectiv 1.950 de lei net, cât erau până în 30 septembrie 2023, la 3.200 de lei pe lună. Probabil că atractivitatea studiilor doctorale cu bursă va fi din ce în ce mai mare. Noua legislaţie care prevede şi posibilitatea angajării pe o perioadă determinată a studenţilor doctoranzi va creşte atractivitatea studiilor doctorale în mod cert. Noi desfăşurăm admiterea începând cu data de 12 iulie, dar nu am avut o problemă în a ocupa locurile la doctorat, problema este timpul alocat tezei de doctorat. Aici mă refer în special la cei fără bursă; la cei care sunt admişi pe locurile la buget, cu bursă, deja cred eu că situaţia financiară este vizibil mai bună”, a declarat Alina Minea.

Mai mulţi bani pentru doctoranzi 

Mai mult, conform legii 199/2023, apărută în data de 6 septembrie 2023, durata studiilor doctorale a crescut de la 3 ani la 4 ani. Astfel, doctoranzii înmatriculaţi pe locurile cu bursă beneficiază de aceşti bani mai mult timp.

“Începând cu 1 octombrie 2023 toţi studenţii înmatriculaţi pot beneficia de 4 ani de grant doctoral. Cei care au intrat pe locurile cu bursă vor beneficia 4 ani de această bursă, şi vor mai avea şi posibilitatea de prelungire cu 1-2 ani în funcţie de necesităţile lor. Cred că este o măsură foarte bună. S-a mărit perioada cu 1 an, şi cred eu că asta va creşte semnificativ numărul de teze”, a menţionat Alina Minea.

De asemenea, o dată la 6 luni doctorandul trebuie să primească o informare cu privire la starea grantului său. 

“Ce s-a cheltuit din el, cu profesorul îndrumător, cu cheltuielile privind utilizarea infrastructurii etc. Sigur, el poate să-şi cumpere, dacă e în zona aceasta a ştiinţelor, spre exemplu, lucruri de mici dimensiuni, iar dacă e pe zona socio-umană poate să-şi plătească publicaţii de cărţi.

E o mare necunoscută pentru noi care va fi numărul de granturi doctorale cu bursă de genul acesta date din toamnă. Anul acesta am primit 150 de la Ministerul Educaţiei; din acestea, bursă au avut doar jumătate”, a adăugat conf.univ.dr. Florin Brânză.

Bursa depinde de calitatea de doctorand

În ceea ce priveşte condiţiile impuse de acordarea bursei, acestea depind doar de calitatea de student doctorand. 

“Deci bursa poate fi legată doar de calitatea de student doctorand pe care o ai şi o pierzi în momentul în care nu îndeplineşti toate criteriile. Adică atunci când eşti exmatriculat. Am mai avut cazuri din acestea în care, sigur, părea moral să-i stopezi bursa pentru că doctorandul nu venea nicăieri, dar de regulă organele fiscale de control, cum ar fi Curtea de Conturi, îţi spun clar că bursa este legată de calitatea de doctorand. Când a pierdut-o, calitatea, pierde şi bursa. Până atunci, ce face el nu e o problemă”, a subliniat profesorul.

De altfel, în general, tocmai pentru a nu exista astfel de probleme, studenţii au un parcurs doctoral. La UAIC, spre exemplu, toţi cei 825 de doctoranzi (de la toate specializările), câţi sunt înscrişi în prezent, au avut parte în primul an universitar de o serie de cursuri de pregătire avansată. 

“Cu aceste cursuri sunt aliniaţi la cerinţele zonei de cercetare doctorală. La doctorat poţi să vii cu orice diplomă de licenţă, dintr-un domeniu în orice alt domeniu. Condiţia e să reuşeşti la examenul de admitere şi să ai un subiect care să fie fezabil”, a conchis Florin Brânză.

 

Comentarii