Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Studiu de fezabilitate: şosea cu patru benzi de la ieşirea din Iaşi spre Sculeni

GALERIE
sosea, sculeni, benzi
  • sosea, sculeni, benzi
- +

Lărgirea DN 24 se va face doar până la intersecţia de la Vânători/Vulturi şi vizează asigurarea unui acces rutier rapid spre Spitalul Regional de Urgenţă. Proiectul este în etapa realizării studiului de fezabilitate şi nu stabileşte clar dacă acest segment lung de 6 km va ajunge să se conecteze şi la A8

 

Asocierea unei firme ieşene cu una din Bacău a fost desemnată câştigătoarea licitaţiei organizate de CNAIR pentru elaborarea studiului de fezabilitate privind asigurarea accesului rutier la Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi prin extinderea benzilor de circulaţie de pe drumul naţional 24. Simpa Consult şi Routte Construct vor avea la dispoziţie cinci luni pentru realizarea documentaţiei pe baza căreia DN 24 urmează să fie lărgit pe o distanţă ceva mai mare de 6 km. Contractul a fost atribuit pentru suma de 682,2 mii lei, în scădere de la valoarea iniţială de aproape 720 de mii, de la care a pornit licitaţia.

Potrivit Caietului de sarcini, sectorul de drum care va fi extins la 4 benzi începe imediat după ieşirea din municipiul Iaşi, în dreptul viitorului parc de agrement Rosetti, „unde se va amenaja o intersecţie ce va conecta Spitalul Regional cu DN 24”, şi are capătul „în dreptul intersecţiei de la Vânători cu DN 24C şi DJ 248B, intersecţie ce va fi amenajată”.

Citiți și: BUCLUC: Poate fi un cartier de case de lângă Iaşi buturuga mică din calea autostrăzii A8?

Lărgirea DN 24 este necesară „având în vedere că Spitalul Regional de Urgenţă, pe perioada de perspectivă de 15 ani (2025-2040, n.r.), va genera un trafic adiţional atingând valoarea de 16851,25 vehicule etalon/24 ore”, menţionează documentul citat.

Totodată, lărgirea şoselei va asigura „un culoar care va face legătura cu DN 28, care va prelua traficul generat de Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi pe drumul naţional DN 24”, precum şi „alternativa conectării SRU cu Autostrada Tg. Neamţ-Iaşi-Ungheni şi cu varianta de ocolire a municipiului Iaşi”, precizează Caietul de sarcini.

Citiți și: Au fost stabilite căile de acces spre Spitalul Regional de Urgenţă

Traseul A8 trece însă la nord de localităţile Vânători şi Vulturi, în apropierea celei din urmă fiind proiectat un nod de conectare la DN 24, care duce la Vama Sculeni. Un alt nod este prevăzut între localităţile Breazu şi Horleşti, iar un al treilea nod, schiţat la nord de Rediu Aldei, vizează conectarea deopotrivă a Aeroportului Iaşi şi a Variantei Iaşi-Est la Autostrada Unirii. Momentan, doar aceasta din urmă se află în stadiul de proiectare, documentaţie care ar trebui finalizată până la sfârşitul acestui an. Breteaua A8-Aeroport încă nu se regăseşte nicăieri altfel decât la stadiul de intenţie.

Cât priveşte proiectul SRU, Primăria Iaşi a eliberat autorizaţia de construire cu o lună în urmă, aceasta fiind practic ultima etapă a documentaţiei tehnice. Urmează licitaţia pentru atribuirea contractului propriu-zis de execuţie a proiectului cu o valoare estimată de 600 de milioane de euro, iar lucrările vor putea să demareze cel mai probabil la începutul anului viitor.

FOTO:Sosea cu patru benzi de la ieşirea din Iaşi spre Sculeni

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri