Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ţeapa primită de un ieşean: O angajată de la Cadastru i-a vândut pielea ursului din pădure

GALERIE
cadastru
  • cadastru
- +

Ieşeni, fiţi foarte atenţi la detalii atunci când cumpăraţi un teren! După mai mulţi ani, un ieşean a câştigat în instanţă un proces împotriva unei angajate a Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Iaşi, fiica unui profesor universitar de la Politehnică. Femeia a vândut un teren în comuna Ciurea care se suprapunea cu un altul.

A găsit şi cumpărătorul care nu ştia în ce se bagă. Acesta, imediat după ce a cumpărat bucata de teren, a mers să şi-l îngrădească, însă a fost întâmpinat de proprietarii de drept, care l-au reclamat la poliţie.

Au urmat ani de rugăminţi şi sesizări la instituţiile statului: femeia care i-a vândut terenul părea că a surzit, iar soţul acesteia l-a ameninţat de nenumărate ori pe bietul om înşelat. În prezent, cu decizia judecătorilor care i-au dat dreptate, victima se chinuieşte să îşi recupereze banii, de la aceeaşi familie.

„Au spus că, dacă mă prind la uşa lor, îmi taie picioarele“, se plânge păgubitul. 

Întâmplarea de faţă începe undeva prin anul 2008, atunci când proprietarul unui teren în suprafaţă de 3,3 hectare a decis să îl parceleze. În acest sens, a făcut schiţa cadastrală şi alte documente, care au fost semnate din partea instituţiei OCPI Iaşi, de către Elena Cristina Cotae, fostă Bofu.

În acea schiţă cadastrală, angajatei de la Cadastru îi revenea un colţ, o parcelă de 842 de metri pătraţi. „Cine a făcut schiţa, s-a întins mai mult, decât era în realitate. Aşa că terenul lui Cotae s-a suprapus cu un altul, deţinut legal de către un proprietar“, ne-a explicat păgubitul, Constantin Oloeru.

Cristina Cotae, lucrând în domeniu, la OCPI, se pare că, înainte de vânzare, şi-a dat seama că deţine doar un teren virtual, pe schiţă, nu şi în fizic. A căutat un cumpărător şi l-a găsit interesat de teren pe Constantin Oloeru. Bărbatul spune că, femeia, lucrând la Cadastru, i-a scos rapid omului un certificat că terenul este liber de sarcini, adică nu este într-un litigiu sau în procedura de vânzare.

Oloeru a scos imediat 13.000 de lei, o sumă măricică la acea vreme, şi au încheiat un contract de vânzare - cumpărare. De aici, pentru Oloeru va începe un calvar care s-a prelungit până în 2017, iar pentru a i se da dreptate a făcut chiar şi greva foamei.

„La o lună de zile după ce am dat banii, am mers să îngrădesc terenul. Apoi au venit ade­văraţii proprietari ai terenului şi mi-au spus că este parcela lor, de ani de zile. Mi-am arătat acte, am rămas consternat. Bucata de teren pe care am cumpărat-o era suprapusă cu terenul lor. Doamna Cotae Cristina a ştiu de acest lucru şi a semnat la notar declaraţie că terenul nu este în vreun litigiu şi mi-a eliberat şi certificatul că terenul este liber de sarcini. Le-am spus că îmi vreau banii înapoi, că m-au înşelat, însă nu au dorit să mai vorbească cu mine. Am pierdut şi banii şi terenul. A fost o lucrătură bună“, a spus Constantin Oloeru.

A câştigat procesul, dar nu a văzut încă banii

Proprietarii reali ai parcelei de 842 de metri au dat-o în judecată pe angajata de la Cadastru, Cristina Cotae, însă aceasta a arătat cu degetul spre Oloeru: ei sunt noii proprie­tari. Aşadar, Oloeru a fost dat în judecată, iar în anul 2010 acesta a pierdut procesul.

Adică şi terenul şi banii pe care îi dăduse angajatei de la Cadastru. Atunci, Oloeru a dat-o în judecată pe femeie pentru a-şi recupera banii. După ani de zile de procese, cel înşelat a reuşit să câştige procesul cu Cotae.

„S-a constatat faptul că, în primăvara anului 2008, pârâţii (n.r. - familia Cotae) ştiau că sunt probleme cu terenul în cauză, existenţa acestor probleme fiind confirmată şi prin raportul de expertiză efectuat în cadrul cercetărilor penale, aceştia alegând să înstrăineze respectiva suprafaţă către reclamanţi, tot în acea perioadă. Pârâţii, în momentul în care şi-au dat seama că terenul cumpărat de la chemaţii în garanţie se suprapune cu proprietatea unor terţi, aveau posibilitatea de a apela la mijloacele prevăzute de lege, aceştia însă alegând să procedeze la înstrăinarea terenului“, se arată în decizia judecătorilor ieşeni.

În total, Cristina Cotae, angajata de la Cadastru, va trebui să-i înapoieze lui Oloeru suma de 19.000 de euro. Acesta din urmă spune însă că a apelat la executori pentru a intra în posesia banilor.

„Am vorbit cu soţul doamnei, Andrei Oloeru, iar acesta mi-a spus că dacă mă prinde la uşa lui, îmi taie picioarele. Acum au o vilă pe dealul Galata, sunt plini de bani“, s-a plâns Oloeru. Jurnaliştii de la „Ziarul de Iaşi“ au încercat să ia legătura cu Cristina Oloeru, însă aceasta a refuzat să vorbească.

Oloeru a încălcat regulamentul Oficiului de Cadastru

O anchetă internă arată că angajata de la Cadastru, Cristina Oloeru, nu trebuia să avizeze mai multe documente cadastrale care priveau terenul ei. Instituţia la care lucrează, ANCPI a făcut cercetări în acest caz şi a concluzionat că a fost o ilegalitate. Însă nu a mai putut fi cercetată disciplinar deoarece a trecut o perioadă prea mare de timp de la „faptă“.

„Constatăm că nu au fost respectate preve­derile Regulamentului privind conţinutul şi modul de întocmire a documentaţiilor ca­dastrale în vederea înscrierii în cartea funciară. Astfel, conform art. 10 din Re­gulament, angajatul oficiului teritorial nu poate recepţiona documentaţiile al căror beneficiar este el sau soţul/soţia, rudele sau afinii până la gradul 3 inclusiv. Având în vedere situaţia de incompatibilitate în care se găsea, doamna consilier Cotae Elena Cristina avea obligaţia să se abţină şi să înştiinţeze de îndată, în scris, conducerea instituţiei, pentru repartizarea lucrării unei alte persoane. Având în vedere că de la data producerii acestei fapte a trecut o perioadă mai mare de şase luni, conform art. 252 din Codul Muncii, constatăm că nu se mai poate atrage răspunderea disciplinară a doamnei consilier de cadastru Cotae Cristina“, se arată într-un răspuns al ANCPI Bucureşti.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri