Topul şcolilor private ieşene după mediile de la Evaluarea Naţională

luni, 10 iulie 2023, 01:50
4 MIN
 Topul şcolilor private ieşene după mediile de la Evaluarea Naţională

Pentru a continua seria topurilor realizate în urma afişării rezultatelor finale de la Evalurea Naţională, „Ziarul de Iaşi” a considerat util să ofere şi un clasament al şcolilor private din Iaşi, pe baza mediilor obţinute la examen. Trebuie menţionat faptul că aceste şcoli nu urmăresc în mod special performanţa şcolară în sens clasic, precum unităţile de învăţământ de stat, căutând dezvoltarea altor aptituni ale elevilor.

Pe platforma Ministerului Educaţiei apar doar şase şcoli private sau care propun alternative educaţionale din judeţul Iaşi. Este important de precizat că nu toţi elevii acestor şcoli au fost înscrişi la Evaluarea Naţională, întrucât unii doresc să continue liceul tot în sistem privat sau chiar în afara ţării, unde media de la acest examen nu este relevantă.

Cu toate acestea, un astfel de top poate fi important pentru părinţii care doresc ca după parcurgerea şcolii gimnaziale, copiii lor să se întoarcă în învăţământul de stat. Am realizat media mediilor obţinute de elevi la Evaluarea Naţională, în acest top fiind incluse Şcoala Gimnazială „Paradis”, Colegiul „Richard Wurmbrand”, Şcoala Gimnazială „EuroEd”, Liceul Teoretic „Varlaam Mitropolitul”, Şcoala Gimnazială Internaţională „Spectrum” şi Liceul Teoretic Waldorf.

1. Şcoala Gimnazială „Paradis” – media 9,059 (18 candidaţi)

Şcoala Gimnazială „Paradis” se poziţionează pe primul loc, cu media mediilor egală cu 9,059. Au fost prezenţi toţi cei 18 candidaţi înscrişi, iar 14 dintre aceştia au obţinut note cel puţin egale cu 9,00.

Comparativ cu topul şcolilor de stat din Iaşi publicat de „Ziarul de Iaşi”, Şcoala Gimnazială „Paradis” ar fi depăşit Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” (media mediilor 9,04), aflat pe locul al V-lea în acel clasament.

2. Colegiul „Richard Wurmbrand” – media 9,051 (33 candidaţi)

La doar opt miimi distanţă de Şcoala Gimnazială „Paradis”, Colegiul „Richard Wurmbrand” se află pe locul al II-lea în clasament, cu media mediilor de la Evaluarea Naţională egală cu 9,051. Au fost înscrişi 48 de elevi, însă au participat numai 33, iar dintre aceştia, 19 au reuşit să obţină medii peste 9,00.

Dacă am avea în vedere topul şcolilor de stat în funcţie de media mediilor obţinute la Evalurea Naţională, Colegiul „Richard Wurmbrand” s-ar situa tot pe poziţia a V-a, în locul Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” (media mediilor 9,04).

3. Şcoala Gimnazială „EuroEd” – media 8,98 (15 candidaţi)

Cu media mediilor egală cu 8,98, Şcoala Gimnazială „EuroEd” se poziţionează pe locul al III-lea în topul şcolilor private. Au fost încrişi 15 elevi la Evaluarea Naţională, iar aproape toţi, adică 12 dintre aceştia, au obţinut note peste 9,00.

Comparativ cu şcolie de masă, „EuroEd” se află după Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” (media mediilor 9,04), dar înaintea Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” (media mediilor 8,92).

4. Liceul Teoretic „Varlaam Mitropolitul” – media 8,66 (19 candidaţi)

Locul IV este ocupat de Liceul Teoretic „Varlaam Mitropolitul”, o şcoală deschisă cu binecuvântarea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Toţi cei 19 candidaţi înscrişi au fost prezenţi, iar media mediilor este 8,66. Nouă elevi au obţinut medii peste 9,00.

Comparativ cu şcolile de stat, Liceul Teoretic „Varlaam Mitropolitul” s-ar clasa imediat după Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” (media mediilor 8,71) şi înaintea Liceul Teoretic „Miron Costin” (media mediilor 8,57).

5. Şcoala Gimnazială Internaţională „Spectrum” – media 8,31 (12 înscrişi)

Şcoala Gimnazială Internaţională „Spectrum” a avut cei mai puţini elevi înscrişi (12) la Evalurea Naţională, însă au participat toţi, iar media mediilor este 8,31 şi ocupă locul al V-lea în acest top. Şase elevi au reuşit să obţină medii peste 9,00.

Printr-o comparaţie cu şcolile de stat din Iaşi, în ceea ce priveşte media mediilor de la Evaluarea Naţională, „Spectrum” se poziţionează după Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu” Iaşi (media mediilor 8,52), dar înaintea Şcolii Gimnaziale „Ştefan Bârsănescu” şi Şcolii Gimnaziale „Titu Maiorescu” (media mediilor 8,2).

6. Liceul Teoretic Waldorf – media 8,09 (42 candidaţi)

Ultima poziţie din acest clasament este ocupată de Liceul Teoretic Waldorf (o alternativă la școala de stat, nu școală privată), cu media mediilor 8,09. Din cei 42 de candidaţi prezenţi, doar şapte au reuşit să obţină medii mai mari sau egale cu 9,00.

Reamintim că aceste şcoli private se concentrează pe dezvoltarea anumitor abilităţi, nu pe performanţele şcolare clasice. Există elevi care vor urma clasele IX-XII tot într-o şcoală privată, iar participarea la Evaluarea Naţioanlă nu este relevantă pentru ei. Cu toate acestea, rezultatele pot fi un indicator pentru părinţii care doresc ca ai lor copii să meargă la un liceu de stat. 

Comentarii