Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Putem muri din senin după o călătorie lungă cu maşina sau avionul?

Tromboembolismul pulmonar: „legătura primejdioasă“ dintre „piciorul umflat“ şi „sufocare“!

GALERIE
dr_antoniu_petristromboembolism
  • dr_antoniu_petris
  • tromboembolism
- +

De la un episod de tromboză venoasă profundă care se poate manifesta adesea prin creşterea în volum a gambei (edem), roşeaţă şi sensibilitate la nivelul acesteia, se poate ajunge oricând la tromboembolism pulmonar. Cauza este blocarea arterei pulmonare sau a ramurilor sale de către un embol. Acest embol poate fi de natură gazoasă, din colesterol, din lichid amniotic, de natura tumorală. Acestea sunt însă cauze rare de tromboembolism pulmonar. Cea mai frecventă cauză este migrarea unui embol de natură trombotică, a unui cheag de sânge. Cel mai frecvent acesta provine din venele profunde ale membrului inferior sau ale pelvisului şi poate ajunge în arterele pulmonare. De aici vine şi asocierea dintre tromboembolismul pulmonar şi tromboza venoasă profundă. Imobilizarea prelungită la pat după o operaţie sau în urma unei fracturi, călătoriile lungi cu avionul sau maşina fără a efectua periodic mişcări ale membrelor inferioare sunt cauze frecvente ale trombozei venoase profunde şi ale tromboembolismului pulmonar. Atenţie: specialiştii subliniază faptul că este vorba de o afecţiune frecventă, cu grad de mortalitate crescut, oricare dintre noi aflându-ne uneori în situaţii care reprezintă factori de risc pentru tromboembolism pulmonar.

Prof. dr. Antoniu Petriş, Clinica de Cardiologie Spitalul „Sf. Spiridon“ Iaşi:

„Termenul de „trombem­bolism“ sau de „embolie“ este uşor de înţeles dacă pornim de la imaginea clasică a discobolului, atletul care arunca discul. În această afecţiune în loc de disc este aruncat, dintr-o anumită sursă periferică de tromboză, un proiectil care ajunge în circulaţia pulmonară. Fiind aruncat un tromb, aceasta fiind situaţia cea mai frecventă, vorbim de „trombembolism“, dar în circulaţie pot să fie „aruncate“ (să embolizeze) şi alte materiale: aer, grăsime, lichid amniotic, corpi străini, celule neoplazice etc. Sursa trombilor se găseşte în majoritatea cazurilor la nivelul venelor profunde ale membrelor inferioare de unde, urmând calea întoarcerii venoase şi a părţii drepte a inimii, „proiectilul“ pomenit anterior blochează teritorii arteriale pulmonare mai limitate sau mai extinse. Discutăm despre o afecţiune cu manifestări şi evoluţie extrem de diverse care variază de la micro-embolizări (mici cheaguri de sânge, deseori descoperite doar necroptic) până la trombi de mari dimensiuni embolizaţi în trunchiul sau ramurile principale ale arterelor pulmonare cu un impact semnificativ asupra supravieţuirii pacientului. Astfel, trebuiesc tratate două sedii ale bolii, fiind necesar să îndepărtăm atât trombii din venele profunde ale membrelor inferioare (cea mai frecventă sursă embolică, cum spuneam) cât şi cei din circulaţia pulmonară („victimă“ a acestei deplasări de masă trombotică), ceea ce explică „legătura primejdioasă“ dintre „piciorul umflat“ şi „sufocare“. Termenul de „trombembolism venos“ se referă la asocierea dintre tromboza venoasă profundă şi trombembolismul pulmonar.

Sursa cheagurilor de sânge care blochează vasele pulmonare

Sursa a trombembolismului pulmonar, tromboza venelor profunde ale membrelor inferioare survine ca urmare a unei:

Imobilizări îndelungate la pat

- cheagurile de sânge ajung la plămâni după ce iniţial se formează la nivelul venelor profunde ale membrelor inferioare ca urmare a unei circulaţii întârziate la pacienţi imobilizaţi la pat

Călătorii lungi cu automobilul, dar mai ales cu avionul

- de asemenea, aceste cheaguri se pot forma din cauza mobilităţii limitate în condiţiile unor călătorii lungi cu automobilul dar mai ales cu avionul sau la pacienţii cu diverse afecţiuni neurologice de tip plegii/pareze

Fracturi sau traumatisme care lezează pereţii venelor

- cheagurile de sânge se pot forma şi ca urmare a unor diverse leziuni ale pereţilor venelor (asociate, de exemplu, unor fracturi ale membrelor inferioare)

Boli moştenite sau dobândite care produc modificări ale coagulării sângelui

- diverse stări în care coagularea sângelui este afectată (denumite „trombofilii“ moştenite sau dobândite).

Embolia pulmonară:

- a treia afecţiune cardiovasculară cu risc vital, după infarctul miocardic şi accidentul vascular!

Toate aceste trei elemente ce favorizează tromboza venoasă (stază venoasă, leziunea venoasă şi hipercoagulabilitatea sângelui) formează triada descrisă în 1856 de către celebrul anatomo-patolog berlinez Rudolf Ludwig Carl Virchow, căruia îi şi poată numele: „triada Virchow“. Statisticile confirmă faptul că embolia pulmonară reprezintă cea de-a treia cea mai frecventă afecţiune cardiovasculară cu risc vital după infarctul miocardic şi accidentul vascular cerebral. Afecţiunea are o incidenţă anuală totală în Europa de 100-200 de cazuri la 100.000 de locuitori, iar în SUA incidenţa medie anuală este estimată la 1 episod la 1.000 de pacienţi înregistraţi. De reţinut faptul că trombembolismul venos, definit mai sus, reprezintă prima cauză prevenibilă de deces în spital, dacă se administrează corect profilaxia specifică! Din punct de vedere al erorilor de diagnostic embolia pulmonară se clasează pe primul loc, mult înaintea erorilor legate de diagnosticul sindroamelor coronariene acute (a infarctului de miocard sau al anginei pectorale instabile). Cu toate că există mitul că trombembolismul venos este o afecţiune a adultului, studiile au raportat şi la copii o incidenţă anuală deloc neglijabilă, astfel încât un astfel de diagnostic nu trebuie ignorat atunci când există premize pentru apariţia lui!

Situaţii în care riscăm un tromboembolism pulmonar

Sunt câteva situaţii în care poate să apară această afecţiune:

- imobilizarea la pat din diverse afecţiuni

- afecţiunile cardiace propriu-zise

- zborurile/călătoriile pe distanţe lungi în poziţie imobilă (efectuarea exerciţiilor recomandate în toate prospectele de zbor nu trebuiesc, prin urmare, trecute cu vederea !)

- sarcina

- tratamentele hormonale (contracepţia cu diverse pilule intra în această categorie iar asocierea fumat plus pilula este extrem de riscantă !)

- diverse diete de slăbire dar şi obezitatea, deshidratarea, sedentarismul, anomaliile familiale ale coagulării etc.

Tromboembolismul pulmonar survine, de obicei, pe neaşteptate!

Prof. dr. Antoniu Petriş, Clinica de Cardiologie Spitalul „Sf. Spiridon“ Iaşi:

„Această afecţiune gravă survine de obicei din senin: dislocarea unui fragment din trombul venos profund determina rapid închiderea arterelor pulmonare în care acesta ajunge, consecinţa clinică fiind rapidă: sufocare („dispnee“), pierderea stării de conştientă („sincopa“), expectoraţii cu sânge („hemoptizii“).

Doare? Cum se manifestă?

Poate surveni şi durerea toracică, mai frecvent asociată cu o formă particulară a bolii „infarctul pulmonar“, o adevărată „pneumonie cu cheaguri de sânge“. De obicei suspiciunea diagnostic“ă este impusă de apariţia unei combinaţii de simptome şi semne: dispnee, sincopă, hemoptizie, tuse, gâfâială (polipnee), tahicardie, anxietate, subfebrilitate mai ales asociate cu edemul, înroşirea sau creşterea sensibilităţii uneia dintre gambe sau a întregului membru inferior ( nota redacţiei - gamba se poate umfla, se înroşeşte şi este dureroasă la atingere). Acestea apar alături de semne cardiace care pot fi identificate la un examen atent.

Ecocardiografia sugerează acest diagnostic, iar examenul computer tomografic îl confirmă

Dacă pacientul are valori reduse ale tensiunii arteriale sau un tablou clinic de şoc, se consideră că acest trombembolism pulmonar acut are un risc vital înalt iar tratamentul în urgenţă trebuie iniţiat imediat. Examenul computer tomografic (dacă este disponibil) confirmă, iar ecocardiografia sugerează acest diagnostic, acestea fiind explorările la care trebuie recurs cât mai repede pentru elucidarea diagnosticului. Esenţial este de a menţine trează în mintea tuturor implicaţi în urgenţele medicale ipoteza acestui diagnostic, acel „radar“ de care vorbeşte literatura de specialitate care se obţine din bună informare a personalului medical dar şi a populaţiei. Un studiu recent desfăşurat la nivel global (9 ţări au fost implicate, de pe toate continentele) în care s-a estimat nivelul de conştientizare a populaţiei privind principalele afecţiuni cardiace a evidenţiat faptul că, dacă despre hipertensiunea arterială nivelul de informare a populaţiei era de 90%, în cazul trombozei venoase profunde şi al trombembolismului pulmonar nivelul era doar de 44% şi respectiv 54% ! Este nevoie de un efort susţinut al cadrelor medicale în colaborare cu mass-media pentru că această situaţie să se schimbe. Câte persoane din publicul românesc, de exemplu, ştiu că luna martie a fost declarată luna atenţionării privind tromboza şi ca 13 octombrie a fost declarată Ziua mondială a luptei împotriva trombozei ? Sunt ocazii în care se poate atrage atenţia asupra unei afecţiuni care este, aşa cum arată statisticile, mai frecventă decât accidentele rutiere, SIDA şi cancerele mamare luate la un loc.

Cum şi unde se tratează?

Tratamentul tromboembolismului pulmonar se efectuează în spital, în cazurile cu risc înalt în unităţile de terapie intensivă coronariană (USTACC sau USTICC). S-a discutat posibilitatea tratamentului la domiciliu a cazurilor cu risc scăzut dar, după opinia mea, este dificil de a preciza cât de stabil e de fapt pacientul cu trombembolism pulmonar şi cu tromb rezidual, de exemplu, în venele profunde ale membrelor inferioare chiar dacă momentan acesta are încă tensiunea normală. în faţa unui pacient cu tromboembolism pulmonar, bunul simţ te îndeamnă să încerci să dizolvi rapid trombii pe care tomografia computerizată ţi-i evidenţiază. Mortalitatea intra-spitalicească a fost mai redusă în cazul tratamentului trombolitic la pacienţii instabili hemodinamic, dar, în absenţa instabilităţii hemodinamice, beneficiile trombolizei au rămas încă sursă de controverse.

Tratamentul poate dura, uneori, toată viaţa!

Tromboliticele (streptokinaza, alteplaza sau tenecteplaza) amorsează topirea trombilor prin activarea unui sistem fibrinolitic („fibrino-liză“ adică de „topire“ a fibrinei, constituient principal al trombului) specific organismului uman care impune transformarea plasminogenului inactiv în plasmina. Subliniez acest lucru pentru a nu ne imagina că tromboliticul ajuns la tromb îl face pe acesta să „sfârâie“ şi să se „topească“ ! Procesul de topire a cheagurilor e mai de durată, nu instantaneu. Pe de altă parte, rolul real al chirurgiei cardiace de extragere a trombului şi cel al tratamentului intervenţional în trombembolismul pulmonar este încă extrem de redus, deşi s-au înregistrat progrese şi în acest domeniu. Dacă tromboliza este esenţială în cazul pacienţilor cu risc înalt, iniţierea anticoagulării parenterale cu heparină (administrată injectabil intravenos) este recomandată fără întârziere pacienţilor cu probabilitate clinică medie sau ridicată de trombembolism pulmonar, chiar în timp ce stabilirea diagnosticului este în desfăşurare. După primele zile de terapie cu heparină (ceea ce presupune de obicei perfuzie continuă sau injectări periodice, funcţie de tipul de heparină administrat), se va continua cu anticoagulantele orale mai vechi (trombostop, sintrom, warfarina) sau mai noi (dabigatran, apixaban, ribaroxaban). Cooperarea medic-pacient este deosebit de importantă pentru un tratament care poate fi de durată: minim 3 luni sau, uneori, toată viaţa.

Controale periodice pentru a preveni un nou episod

Riscul de a surveni un nou episod (de „recurenţă“ a bolii) este semnificativ. În linii mari recurenţa după un prim trombembolism pulmonar este de 60% pentru un o nouă embolie pulmonară şi de 40% pentru o nouă tromboză venoasă profundă, iar recurenţa după un episod de tromboza venoasă profundă este de 20% pentru o nouă embolie pulmonară şi de 80% pentru o nouă tromboză venoasă profundă. Riscul este înlănţuit: tromboza veche indică un risc înalt de nouă tromboză! Controalele în cazul acestor pacienţi sunt necesare şi trebuiesc făcute periodic. Durata tratamentului depinde de fiecare caz în parte“.

Restricţii referitoare la stilul de viaţă şi recomandări speciale

„Evident este necesară educaţia pacienţilor din punct de vedere al controlului unor factori de risc comuni cardiovasculari precum fumatul, obezitatea, hipercolesterolemia sau diabetul zaharat. Pacientul trebuie să înţeleagă rolul profilaxiei pe termen lung, fiind de fapt implicat direct în auto-administrarea propriului tratament anticoagulant. Factori de risc relativ uşor controlabili sunt cei legaţi de anumite circumstanţe care pot determina stagnarea sângelui la nivelul venelor profunde ale membrelor inferioare. Astfel, se recomandă ca în cursul călătoriilor lungi pacientul să evite purtarea îmbrăcăminţii strâmte, să realizeze mişcări active ale membrelor, chiar şi din poziţie şezând (flexie a articulaţiilor genunchilor şi coapselor) şi să îşi asigure o bună hidratare (în ciuda restricţiilor legate de transportul de lichide impus de companiile aeriene !). În plus, pacienţilor cu alţi factori de risc asociaţi (antecedente de tromboză venoasă profundă, intervenţii chirurgicale majore recente, graviditate) li se recomandă să poarte ciorapi elastici pe parcursul călătoriei, iar la indicaţia medicului aceştia îşi pot auto-administra heparină fracţionată cu 1-2 ore înainte de călătorie. Mobilizarea precoce trebuie avută în vedere după intervenţiile chirurgicale sau procedurile medicale care impun imobilizarea la pat. Pacientul trebuie să primească şi câteva informaţii referitoare la modalitatea de acţiune a anticoagulantelor orale şi la potenţialul unor factori alimentari sau a altor medicamente de a afecta eficienţa tratamentului anticoagulant. Din acest punct de vedere, noile anticoagulante orale (apixaban, dabigatran, rivaroxaban) sunt mai uşor de folosit. În cazul tratamentului cu antivitamine K (trombostop, sintrom, warfarină) alimentele bogate în vitamină K, precum salatele şi legumele verzi, pot reduce efectele acestora. Multe medicamente de uz comun, precum antibioticele, pot de asemenea să interacţioneze cu anticoagulantele orale. Din acest motiv, pacientul trebuie să evite auto-administrarea antibioticelor sau a altor medicamente. Orice medicament trebuie prescris de către medic, eventual cu o monitorizare atentă, mai frecventă, a efectelor anticoagulante. Este, de asemenea, deosebit de important ca pacientul să fie informat şi asupra riscurilor hemoragice (sângerări evidente sau hemoragii oculte) asociate tratamentului anticoagulant. Oricare dintre aceste hemoragii reprezintă o indicaţie fermă de prezentare la medicul curant şi de oprire a administrării tratamentului anticoagulant. Riscul major de sângerare se corelează cu lipsa unui control riguros periodic al coagulabilităţii pe care îl asigură însă determinarea periodică a INR. Trebuie cunoscut faptul că, din momentul opririi tratamentului anticoagulant oral, durează 5-7 zile până la eliminarea completă a medicamentului anticoagulant clasic (trombostop, sintrom, warfarina) din organism şi încetarea astfel a tuturor efectelor acestuia. Pentru noile anticoagulante orale (apixaban, dabigatran, rivaroxaban) eliminarea este mult mai rapidă (12-24 de ore). În concluzie, trebuie reţinut faptul că trombembolismul pulmonar este o afecţiune frecvenţă, cu potenţial risc vital şi care impune educaţia corectă a pacientului şi colaborarea să strânsă cu medicul curant“, încheie prof. dr. Antoniu Petriş.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri