Tudorel Toader a început războiul cu Politehnica Iași. O târăște în instanță

marți, 12 noiembrie 2019, 02:54
3 MIN
 Tudorel Toader a început războiul cu Politehnica Iași. O târăște în instanță

Rectorul a anunţat ieri că a fost depusă la Tribunal acţiunea de revendicare a terenului şi clădirii corpului A care acum este în proprietatea Universităţii Tehnice 

Rectorul Tudorel Toader a anunţat în mod oficial faptul că Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi revendică în instanţă de la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi“ din Iaşi „suprafeţele ocupate abuziv din Palatul Universitar Iaşi“. Anunţul a fost făcut public în cursul zilei de ieri pe pagina de Facebook a rectorului. Acesta citează o Hotărâre luată în unanimitate de către Biroului Executiv al Consiliului de Administraţie al Universităţii „Cuza“: Pornind de la faptul că „în precedent, Senatul UAIC a îngăduit rămânerea în ospeţie a Politehnicii, în spaţiile UAIC, până la finalizarea construcţiei sediilor proprii din zona Bucşinescu, pornind de la faptul că şi după finalizarea construcţiei sediilor proprii, Politehnica a continuat să ocupe în mod abuziv spaţiile UAIC, pornind şi de la împrejurarea că toate documentele atestă dreptul neîntrerupt de proprietate al UAIC, am depus, la tribunalul judeţean Iaşi, acţiunea în revendicare privind suprafaţa de 5891,34 mp arie construită, din Palatul Universitar Iaşi, şi teren în suprafaţa de 9636 mp“, menţionează rectorul Tudorel Toader pe pagina sa de Facebook, adăugând totodată că „toate probele vor fi administrate în faţa instanţelor de judecată competente“.
 
Universitatea „Alexandrul Ioan Cuza“ din Iaşi a trimis o „somaţie“ Politehnicii ieşene prin care cerea evacuarea spaţiului ocupat de către aceasta în Palatul Universitar încă de la finalul lunii august. În acea somaţie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ oferea Politehnicii doar cinci zile răgaz să elibereze sălile ocupate din Corpul A din Copou. Cerere absurdă la acel moment având în vedere acele săli sunt ocupate cu aparatură electronică utiliziată de către Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei.
 
Contactat telefonic în luna august, după primirea somaţiei, rectorul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi se arata suprins de iniţiativa UAIC, menţionând că nu fusese niciodată contactat în acest sens de către conducerea UAIC. De asemenea, rectorul Dan Caşcaval menţiona: „Cu privire la intabularea clădirii de către Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iaşi se omite faptul că UAIC a dat în judecată în anul 2001, exact pe această speţă, demersul acesta fiind judecat de trei instanţe, iar în 2007 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv şi irevocabil solicitarea lor“. Mai mult decât atât, UAIC a solicitat comodat în acest spaţiu intabulat de TUIASI pentru Facultatea de Chimie. Astfel, rectorul Politehnicii declara faptul că „Răspunsul nostru este, în mod evident, acela că ne vom apăra dreptul perfect legal de proprietate în faţa oricărei instanţe“. 
 
Pe 8 noiembrie, cu ocazia unui eveniment dedicat Zilelor Universităţii Tehnice, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“, declara în Aula Magna „Carmen Sylva“, aulă aflată chiar în Palatul Universitar din Copou, faptul că îşi arată susţinerea pentru Politehnică în acest caz şi condoamnă demersurile rectorului Tudorel Toader care“nu ajută unitatea academică ieşeană“, iar solicitările sale nu sunt decât „pseudo litigii administrative vechi de secole şi rezolvate juridic de alţii“, fiind explicate în prezent „exclusiv prin umori personale, inacceptabile în aceste vremuri“. 

Comentarii