Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Tudorel Toader, câștig cât Theresa May. Ministru+profesor+pensionar=65.000 lei/lună

GALERIE
Tudorel-Toader
  • Tudorel-Toader
- +

Actualul rector al Universităţii „Al. I. Cuza“ a avut anul trecut câştiguri de aproape 800.000 de lei pe an. Surse importante de venit au fost: ministerul, CSM, universitatea şi, nu în ultimul rând, pensia. Cam tot atât a câştigat şi Theresa May, premierul Marii Britanii: 150.000 de lire pe an. În această sumă sunt incluşi şi banii obţinuţi de Theresa May ca parlamentar.

Conform declaraţiei de avere a lui Tudorel Toader, actualul rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“, în perioada în care a fost ministru al Justiției ar fi câştigat, în medie, 65.000 de lei pe lună. De asemenea, fostul ministru are în proprietate mai multe autoturisme şi terenuri, dobândite fie prin cumpărare, fie prin moştenire, dar şi trei conturi pe numele său, în euro, dolari şi lei, rectorul reuşind „să pună deoparte“, cumulat, aproximativ 400.000 de lei. Pentru compara­ţie, veniturile premierului UK, Theresa May, au fost în ultimul an fiscal de aproximativ 153.000 de lire pe an, cu tot cu ce a primit ca parlamentar. Asta înseamnă că premierul UK a câştigat în jur de 12.750 de lire pe lună, adică în jur de 67.000 de lei.

Tudorel Toader şi-a publicat recent declaraţia de avere, după ce a părăsit funcţia deţinută în Guvern. Astfel, conform acestei declaraţii, putem vedea că fostul ministru, în timpul mandatului său, câştiga aproximativ 65.000 de lei pe lună, având totodată mai multe proprietăţi în judeţul Iaşi sau în alte judeţe ale ţării, dobân­dite însă înainte de a ocupa func­ţia de rector sau de ministru. În ceea ce priveşte veniturile, Tudo­rel Toader, conform declaraţiei de avere, încasa de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, pe an, suma de 150.815 lei, la care se adaugă suma de 140.040 de lei pentru funcţia de ministru, dar şi suma de 119.772 de lei de la Consiliul Superior al Magistra­turii. În total, doar din cele trei remuneraţii, fostul ministru ar fi încasat anual suma de 410.627 de lei, adică 34.218 de lei pe lună.

De asemenea, la aceste venituri se adaugă şi suma de 364.641 de lei din pensie, suma de 3.422 de lei din drepturi de proprietate intelectuală, dar şi contravaloarea unei chirii de 3.600 de euro. Mai exact, la suma de 410.627 de lei obţinuţi anual, se mai adaugă suma de 384.063 de lei, rezultând un venit anual de 794.690, adică 66.224 de lei lunar (cu tot cu drep­turi de autor şi chirii). Prac­tic, Tudorel Toader încasa lunar suma pe care o familie cu două salarii medii (în 2018 acesta fiind de aproximativ 2.700 de lei) reuşea să o facă într-un an.

Iar aceştia nu sunt toţi banii care au intrat în casa familiei lui Tudorel Toader. La veniturile a­nu­ale de 794.690 de lei se adaugă şi cele obţinute de către soţia aces­tuia. Conform declaraţiei de avere, soţia lui Tudorel Toader a încasat anual, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, suma de 92.611 lei, de la Spitalul Clinic judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon“ din Iaşi suma de 105.755 de lei, iar din profesii liberale suma de 2.000 de lei. Practic, anual, în casa familiei intrau aproape 1 milion de lei, mai exact 995.056 de lei, adică 82.921 de lei lunar.

Ministrul „şase case“

În ceea ce priveşte proprietă­ţile deţinute de către fostul mi­nistru al Justiţiei, în declaraţia de avere figurează mai multe în Vrancea, în diferite localităţi, şi câteva în Iaşi, dar şi trei autoturisme.

Tudorel Toader deţine, dintr-o moşternire, a patra parte dintr-un teren din Vrancea, în localitatea Vulturu, de 11.100 de metri pătraţi, dar şi 5400 de metri pătraţi în aceeaşi localitate. De asemenea, prin cumpărare, deţine patru proprietăţi, două terenuri agricole de 23.533 de metri pătraţi şi de 17.800 de metri pătraţi, o suprafaţă de 9.730 de metri pătraţi de pădure şi un teren care intră în categoria de terenuri extravilane de 8.506 metri pătraţi, terenuri achiziţionate în perioada 2000 - 2005.

Tot în Vrancea, familia Toader deţine două locuinţe, de 86 de metri pătraţi cu teren de 1.600 de metri pătraţi, şi un apartament de 64 de metri pătraţi, dar şi o moştenire, un imobil, în Vrancea, o locuinţă de 191 de metri pătraţi cu teren de 2.300 de metri pătraţi.

În ceea ce priveşte proprietăţile de la Iaşi, familia Toader deţine două apartamente şi o casă de locuit. Astfel, în 1996 şi 1998 Tudorel Toader a cumpărat cele două apartamente, de 35 respectiv 75 de metri pătraţi, iar în 2001, 2002 şi 2007, pe cote părţi, rectorul a achiziţionat o casă de 136 de metri pătraţi cu teren de 1.074 de metri pătraţi.

La aceste proprietăţi, rectorul mai are şi trei autoturisme, un Volkswagen Pasat achiziţionat în 2004, un Audi Q3 cumpărat în 2016, iar anul trecut a achiziţio­nat un Hyundai Tucson.

În ciuda veniturilor sale, recto­rul a reuşit să acumuleze şi dato­rii. Astfel, în 2008, acesta a îm­pru­mutat de la BRD suma de 43.827 de euro, dar şi suma de 35.000 de lei, bani pe care trebuie să îi achi­te până în 2023.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri