anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Un cercetător din Iaşi cere eliminarea articolelor ştiinţifice semnate de „academiciana” Elena Ceauşescu

GALERIE
academician elena ceausescud
 • academician elena ceausescud
- +

O scrisoare deschisă a cercetătorilor români din ţară şi din străinătate a fost trimisă către toate marile edituri ştiinţifice cu scopul de a îndrepta un adevăr istoric. Aceştia vor ca numele Elenei Ceauşescu să fie şters de pe toate lucrările ştiinţifice şi patentele publicate în aceste reviste internaţionale, care mai sunt citate şi astăzi. 

Printre autorii acestei scrisori se numără şi conferenţiarul universitar Andrei Dumbravă, de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Acesta a declarat pentru cunoscuta publicaţie britanică The Guardian, care a scris pentru prima dată despre solicitarea românilor, că Elena Ceauşescu a trecut de la muncitor necalificat la manager al unui institut de cercetare şi că nu există nicio dovadă a contribuţiei sale la articolele publicate, dincolo de semnătură. „Au fost vremuri foarte grele. Este întotdeauna complicat să spui întreaga poveste oamenilor care nu au experimentat niciun fel de totalitarism în viaţa lor. Era o lume în care totul îţi era dictat. Totul era sub strict control, nu puteai să omori o vacă în satul tău fiindcă era ilegal. Puteai să mergi la închisoare dacă erai prins că ai carne (n.red. - pe care nu puteai să o justifici)”, a declarat Andrei Dumbravă pentru The Guardian.

Scrisoarea cercetătorilor români a fost trimisă către editurile Elsevier, Wiley şi „Taylor & Francis”. Aceştia invocă un „act nemilos de furt intelectual” cu privire la articolele ştiinţifice şi cele 35 de patente semnate de Elena Ceauşescu. „În numele democraţiei câştigate cu greu în România, vă cerem să luaţi în considerare retragerea titlurilor care îi poartă numele; calitatea ei de autor al acestor lucrări nu este doar frauduloasă, ci o ofensă la adresă protestatarilor români ce au fost ucişi în timpul Revoluţiei şi la adresa fiecărui cercetător român care a făcut muncă cinstită în viaţa sa”, se menţionează în documentul citat.

În scrisoare, cercetătorii români explică faptul că înţeleg perspectiva redacţiilor care găzduiesc acum aceste reviste internaţionale: nu este vina lor că articolele respective sunt încă publicate, însă solicită corectarea numelor autorilor pentru corectitudine ştiinţifică şi istorică. Reporterii de la The Guardian au solicitat puncte de vedere din partea redacţiilor, iar cei de la Wiley au precizat că au deschis o anchetă internă. Conform site-urilor revistelor, există posibilitatea ca articole ştiinţifice asupra cărora există suspiciune de plagiat sau de falsă semnătură să fie retrase. În prezent, o parte din „opera ştiinţifică” a Elenei Ceauşescu este în continuare citată în articole ştiinţifice publicate în domeniul chimiei, în special al polimerilor. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un mai prea îndepărtat (I)

Cătălin ONOFREI

Un mai prea îndepărtat (I)

Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”!

opinii

Papua Noua Românie

Briscan ZARA

Papua Noua Românie

Furtul şi distrugerea lucrurilor care nu-ţi aparţin sunt obiceiuri respectate cu sfinţenie de toţi aici. Fiecare dintre aceste fapte va fi recompensată cu vârf şi îndesat în lumea de apoi, deci e bine să ai cât mai multe din astea în portofoliu.

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Cristina DANILOV

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Conceptul de „violenţă de gen”, considerată a fi iniţial o chestiune de familie ce nu trebuia să iasă pe uşi şi, deci, în care nu trebuie să se intervină din afară, denumeşte azi o problemă mai largă ce pare să se fi extins, dincolo de uşa casei, pe mai multe paliere din viaţa de zi cu zi a multor femei. Prezenţa acestui tip de violenţă în relaţii de cuplu sau profesionale scoate în evidenţă, din păcate, şi mai mult imaginea femeilor aflate în situaţie de subordonare faţă de bărbaţi şi presupune asumarea relaţiilor de putere inegale din punct de vedere istoric dintre cele două genuri, prin care bărbaţii sunt legitimaţi să-şi menţină status-quo-ul de dominaţie.

Artă şi război

Mihai DORIN

Artă şi război

Războiul a fost mereu o temă de reflecţie pentru istorici şi artişti, dar şi o temă de investigaţie declarat „obiectivă” de către istorici şi asumat subiectivă de către artişti. Nu e o competţie între cele două viziuni, ci o formă de complementaritate liberă. 

pulspulspuls

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

Pentru că tot este astăzi în calendarul ortodoxiei ziua Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, haideţi să împărtăşim cu ocazia asta şi cu domniile voastre, iubiţi drept-credincioşi, o chestiune de care ne minunăm şi ne tot roade de mai multă vreme pe noi, iar mai nou auzim că roade şi unele feţe bisericeşti de prim rang din toată arhiepiscopia, şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.