Un cercetător din Iaşi cere eliminarea articolelor ştiinţifice semnate de „academiciana” Elena Ceauşescu

marți, 28 decembrie 2021, 02:59
2 MIN
 Un cercetător din Iaşi cere eliminarea articolelor ştiinţifice semnate de „academiciana” Elena Ceauşescu

O scrisoare deschisă a cercetătorilor români din ţară şi din străinătate a fost trimisă către toate marile edituri ştiinţifice cu scopul de a îndrepta un adevăr istoric. Aceştia vor ca numele Elenei Ceauşescu să fie şters de pe toate lucrările ştiinţifice şi patentele publicate în aceste reviste internaţionale, care mai sunt citate şi astăzi. 

Printre autorii acestei scrisori se numără şi conferenţiarul universitar Andrei Dumbravă, de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Acesta a declarat pentru cunoscuta publicaţie britanică The Guardian, care a scris pentru prima dată despre solicitarea românilor, că Elena Ceauşescu a trecut de la muncitor necalificat la manager al unui institut de cercetare şi că nu există nicio dovadă a contribuţiei sale la articolele publicate, dincolo de semnătură. „Au fost vremuri foarte grele. Este întotdeauna complicat să spui întreaga poveste oamenilor care nu au experimentat niciun fel de totalitarism în viaţa lor. Era o lume în care totul îţi era dictat. Totul era sub strict control, nu puteai să omori o vacă în satul tău fiindcă era ilegal. Puteai să mergi la închisoare dacă erai prins că ai carne (n.red. – pe care nu puteai să o justifici)”, a declarat Andrei Dumbravă pentru The Guardian.

Scrisoarea cercetătorilor români a fost trimisă către editurile Elsevier, Wiley şi „Taylor & Francis”. Aceştia invocă un „act nemilos de furt intelectual” cu privire la articolele ştiinţifice şi cele 35 de patente semnate de Elena Ceauşescu. „În numele democraţiei câştigate cu greu în România, vă cerem să luaţi în considerare retragerea titlurilor care îi poartă numele; calitatea ei de autor al acestor lucrări nu este doar frauduloasă, ci o ofensă la adresă protestatarilor români ce au fost ucişi în timpul Revoluţiei şi la adresa fiecărui cercetător român care a făcut muncă cinstită în viaţa sa”, se menţionează în documentul citat.

În scrisoare, cercetătorii români explică faptul că înţeleg perspectiva redacţiilor care găzduiesc acum aceste reviste internaţionale: nu este vina lor că articolele respective sunt încă publicate, însă solicită corectarea numelor autorilor pentru corectitudine ştiinţifică şi istorică. Reporterii de la The Guardian au solicitat puncte de vedere din partea redacţiilor, iar cei de la Wiley au precizat că au deschis o anchetă internă. Conform site-urilor revistelor, există posibilitatea ca articole ştiinţifice asupra cărora există suspiciune de plagiat sau de falsă semnătură să fie retrase. În prezent, o parte din „opera ştiinţifică” a Elenei Ceauşescu este în continuare citată în articole ştiinţifice publicate în domeniul chimiei, în special al polimerilor. 

Comentarii