anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Un cuvânt scris pe când avea doar 6 ani a adus-o pe o ieșeancă în fața judecătorilor după 45 de ani

GALERIE
scris
 • scris
- +

Un cuvânt scris pe când avea doar 6 ani a adus-o pe o ieșeancă în fața judecătorilor după 45 de ani. Copil fiind, făcuse o adăugire certificatului de naștere.

Adăugirea a trecut din act în act mai departe, aducând-o pe Maria G. în imposibilitatea de a se angaja în baza diplomei de absolvire a facultății. Ani de zile, demersurile administrative nu au dus la niciun rezultat.

Maria era strigată de părinţi Mioara şi a crezut că ăsta este numele real

Maria G. era strigată de părinți, prin casă, „Mioara”. Pe când avea 6 ani, i-a căzut în mână, întâmplător, certificatul de naștere, pe care era completat doar prenumele „Maria”. Crezând că actul este greșit, cu naivitatea specifică vârstei, l-a „corectat”, adăugând al doilea prenume, cel cu care era obișnuită. Când a fost înscrisă la școală, nu s-a observat adăugirea, în catalog fiind trecut prenumele „Maria-Mioara”.

Problema ar fi putut fi rezolvată când a obținut buletinul de identitate. Milițienii au observat adăugirea rudimentară făcută certificatului de naștere și i-au reținut documentul.

În locul lui a fost întocmit un duplicat cu prenumele real, „Maria”. Greșeala din catalogul clasei întâi s-a perpetuat însă la toate instituțiile de învățământ absolvite de-a lungul vieții. Pe rând, fiecare a completat actele pe baza celor emise de instituția anterioară.

Așa a ajuns Maria G. să fie înscrisă și la Facultatea de Litere a Universității „A.I. Cuza” (UAIC) tot sub prenumele de „Maria-Mioara”. Aceasta, deși la înscriere prezentase și buletinul de identitate.

În plângerea adresată Tribunalului, femeia a precizat că a încercat pe parcursul studenției să obțină corectarea datelor de identificare, dar fără succes. Diploma de licență și foaia matricolă i-au fost eliberate tot cu prenumele modificat. Stabilită între timp în Italia și obținând cetățenia acestei țări, Maria G. a încercat să se angajeze ca profesoară, întrucât absolvise la Iași specializarea greacă-latină.

Studiile nu au putut fi însă echivalate, pentru că prenumele de pe ele nu corespundea cu cel din actul de identitate. Anul trecut, a cerut Universității efectuarea modificărilor necesare. A fost refuzată, invocându-se prevederile unui Ordin al Ministrului Educației referitor la schimbarea prenumelui pe cale administrativă sau judecătorească.

Ordinul menționa că nu este permisă modificarea prenumelui titularului actelor de studii dacă această modificare a survenit după data de absolvire a studiilor. Or, femeia nu se încadra în aceste prevederi.

Legal, pe ea nu o chemase niciodată „Maria-Mioara”. Era vorba, pur și simplu, de o greșeală materială făcută la completarea actelor de studiu. Nici acest argument nu a fost acceptat de universitate.

Prenumele fusese preluat din diploma de bacalaureat, iar acolo scria tot „Maria-Mioara”. Practic, Maria G. cerea acte de studii completate în conformitate cu cartea de identitate, iar universitatea lua în calcul doar actele de studii anterioare.

Doar judecătorii puteau trece peste regulile de la Ministerul Educaţiei

Ultima soluție a fost plângerea în instanță, Maria G. cerând eliberarea unor noi acte de studii și plata unor daune morale de 50.000 lei, pentru refuzul sistematic al UAIC de a-i soluționa problema. În fața judecătorilor, Universitatea a cerut respingerea plângerii ca tardivă, dat fiind timpul trecut de la emiterea actelor de studii.

Femeia absolvise facultatea în 1994. Reprezentanții instituției au prezentat și magistraților aceleași argumente pe care le expuseseră Mariei G. când îi respinseseră demersurile. În plus, ei au arătat că toate documentele anexate de Maria G., precum cartea de identitate sau permisul de conducere sunt ulterioare eliberării diplomei de licență și a foii matricole.

Or, Regulamentul privind regimul actelor de studii prevedea că modificarea numelui sau localității de naștere a titularului nu poate fi făcută dacă schimbarea respectivă s-a produs după absolvirea studiilor.

Magistrații Tribunalului au constatat că, în fond, ambele părți aveau dreptate. Universitatea o înmatriculase la studii și îi eliberase ulterior actele de absolvire legal, luând în considerare prenumele trecut în diploma de bacalaureat. Prenume care însă era greșit, pentru că pe Maria G. nu o chemase niciodată și „Mioara”.

Femeia era îndreptățită să solicite alte acte, conforme identității sale reale.

„În condiţiile în care reclamanta a făcut dovada certă a faptului că dintotdeauna s-a numit G. Maria, că niciodată nu a purtat prenumele de Mioara, instanţa apreciază că se poate dispune admiterea capătului întâi de cerere şi fără a se proceda, în prealabil, la rectificarea unei alte diplome de studii, respectiv diploma de bacalaureat. În consecinţă, instanța va anula formularul diplomei de licenţă emis în anul 1996, precum şi formularul Foaie matricolă din data de 01.VII 1996 şi va obliga pârâta să elibereze reclamantei noi formulare ale celor două acte de studii sus-menţionate pe numele corect al acesteia, respectiv G. Maria, în loc de G. Maria-Mioara cum este menţionat pe formularele a căror anulare se dispune”, au decis judecătorii.

Aceștia au respins însă solicitarea femeii privind acordarea de despăgubiri, întrucât nu dovedise prejudiciile profesionale și sociale invocate. Sentința nu este însă definitivă, Universitatea atacând-o pe calea recursului. Acesta a intrat pe rolul Curții de Apel, care urmează să stabilească primul termen de judecată. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

Alexandru LĂZESCU

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

Percepţia negativă şi criticile faţă de reuniunea de la Davos, în cadrul căreia vicepremierul chinez Liu He a anunţat dorinţa Beijingului de „re-globalizare”, au căpătat o tot mai mare amploare pe măsură ce propunerile avansate în timpul discuţiilor din cadrul Forumului s-au transformat într-o agendă radicală de inginerie socială motivată de o titanică luptă cu „schimbările climatice”.

opinii

O lume fără SUA

Briscan ZARA

O lume fără SUA

Imităm fără măcar să ne mai dăm seama artişti, sportivi, VIP-uri, politicieni americani, urmărim în proporţie covârşitoare filme de peste ocean, ascultăm muzică produsă tot de acolo, gândim şi dorim ceea ce gândesc şi doresc ei. Vorbim pe jumătate engleză pentru că ni se pare că nu există cuvinte sau expresii echivalente în română sau care să exprime atât de bine ceea ce „simţim”. Am împrumutat până şi gesturi caracteristice lor...

Nefericitul

Cristina DANILOV

Nefericitul

Privind în jur vedem cum unii oameni știu să găsească fericirea chiar și când lumea se prăbușește lângă ei, alți sunt nefericiți, deși au totul. Pentru unii, fericirea este trecătoare și depinde de circumstanțele prezente, în timp ce alții par să fie în general fericiți sau în general nefericiți, indiferent de ceea ce se întâmplă în viața lor. Se pune întrebarea: cum ar trebui să definim fericirea ca să putem înțelege mai bine nefericirea - prin succes și recunoaștere publică, satisfacția interioară sau altcumva?

Unificatori şi dezbinatori (I)

Mihai DORIN

Unificatori şi dezbinatori (I)

Nu sunt prea numeroase ideile creatoare de istorie. Creaţia în istorie nu e însă doar despre capacitatea de a proiecta idealuri, cât mai ales despre consecvenţa de a le perpetua, indiferent de riscuri şi de a descifra sensuri noi, în acord cu vremurile. 

pulspulspuls

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

Am râs noi, am glumit, ne-am dat coate, dar cât e glumă-i panaramă, şi ce-i serios apăi serios rămâne. Da, la ţinutul la distanţă a lui Chirica şi Alexe de către şeful liberalilor de Ziua Unirii de la Iaşi ne referim. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.