TOPUL SĂRĂCIEI - Clasamentul comunelor ieşene după bugetul propriu. Jumătate din ele nu îşi pot plăti nici angajaţii
Dintre aceste 93 de UAT-uri, 4 au venituri proprii sub un milion de lei, în schimb bugetul de (...)
citeste totmarti, 31.01.2023
Un cuvânt scris pe când avea doar 6 ani a adus-o pe o ieșeancă în fața judecătorilor după 45 de ani. Copil fiind, făcuse o adăugire certificatului de naștere.
Adăugirea a trecut din act în act mai departe, aducând-o pe Maria G. în imposibilitatea de a se angaja în baza diplomei de absolvire a facultății. Ani de zile, demersurile administrative nu au dus la niciun rezultat.
Maria G. era strigată de părinți, prin casă, „Mioara”. Pe când avea 6 ani, i-a căzut în mână, întâmplător, certificatul de naștere, pe care era completat doar prenumele „Maria”. Crezând că actul este greșit, cu naivitatea specifică vârstei, l-a „corectat”, adăugând al doilea prenume, cel cu care era obișnuită. Când a fost înscrisă la școală, nu s-a observat adăugirea, în catalog fiind trecut prenumele „Maria-Mioara”.
Problema ar fi putut fi rezolvată când a obținut buletinul de identitate. Milițienii au observat adăugirea rudimentară făcută certificatului de naștere și i-au reținut documentul.
În locul lui a fost întocmit un duplicat cu prenumele real, „Maria”. Greșeala din catalogul clasei întâi s-a perpetuat însă la toate instituțiile de învățământ absolvite de-a lungul vieții. Pe rând, fiecare a completat actele pe baza celor emise de instituția anterioară.
Așa a ajuns Maria G. să fie înscrisă și la Facultatea de Litere a Universității „A.I. Cuza” (UAIC) tot sub prenumele de „Maria-Mioara”. Aceasta, deși la înscriere prezentase și buletinul de identitate.
În plângerea adresată Tribunalului, femeia a precizat că a încercat pe parcursul studenției să obțină corectarea datelor de identificare, dar fără succes. Diploma de licență și foaia matricolă i-au fost eliberate tot cu prenumele modificat. Stabilită între timp în Italia și obținând cetățenia acestei țări, Maria G. a încercat să se angajeze ca profesoară, întrucât absolvise la Iași specializarea greacă-latină.
Studiile nu au putut fi însă echivalate, pentru că prenumele de pe ele nu corespundea cu cel din actul de identitate. Anul trecut, a cerut Universității efectuarea modificărilor necesare. A fost refuzată, invocându-se prevederile unui Ordin al Ministrului Educației referitor la schimbarea prenumelui pe cale administrativă sau judecătorească.
Ordinul menționa că nu este permisă modificarea prenumelui titularului actelor de studii dacă această modificare a survenit după data de absolvire a studiilor. Or, femeia nu se încadra în aceste prevederi.
Legal, pe ea nu o chemase niciodată „Maria-Mioara”. Era vorba, pur și simplu, de o greșeală materială făcută la completarea actelor de studiu. Nici acest argument nu a fost acceptat de universitate.
Prenumele fusese preluat din diploma de bacalaureat, iar acolo scria tot „Maria-Mioara”. Practic, Maria G. cerea acte de studii completate în conformitate cu cartea de identitate, iar universitatea lua în calcul doar actele de studii anterioare.
Ultima soluție a fost plângerea în instanță, Maria G. cerând eliberarea unor noi acte de studii și plata unor daune morale de 50.000 lei, pentru refuzul sistematic al UAIC de a-i soluționa problema. În fața judecătorilor, Universitatea a cerut respingerea plângerii ca tardivă, dat fiind timpul trecut de la emiterea actelor de studii.
Femeia absolvise facultatea în 1994. Reprezentanții instituției au prezentat și magistraților aceleași argumente pe care le expuseseră Mariei G. când îi respinseseră demersurile. În plus, ei au arătat că toate documentele anexate de Maria G., precum cartea de identitate sau permisul de conducere sunt ulterioare eliberării diplomei de licență și a foii matricole.
Or, Regulamentul privind regimul actelor de studii prevedea că modificarea numelui sau localității de naștere a titularului nu poate fi făcută dacă schimbarea respectivă s-a produs după absolvirea studiilor.
Magistrații Tribunalului au constatat că, în fond, ambele părți aveau dreptate. Universitatea o înmatriculase la studii și îi eliberase ulterior actele de absolvire legal, luând în considerare prenumele trecut în diploma de bacalaureat. Prenume care însă era greșit, pentru că pe Maria G. nu o chemase niciodată și „Mioara”.
Femeia era îndreptățită să solicite alte acte, conforme identității sale reale.
„În condiţiile în care reclamanta a făcut dovada certă a faptului că dintotdeauna s-a numit G. Maria, că niciodată nu a purtat prenumele de Mioara, instanţa apreciază că se poate dispune admiterea capătului întâi de cerere şi fără a se proceda, în prealabil, la rectificarea unei alte diplome de studii, respectiv diploma de bacalaureat. În consecinţă, instanța va anula formularul diplomei de licenţă emis în anul 1996, precum şi formularul Foaie matricolă din data de 01.VII 1996 şi va obliga pârâta să elibereze reclamantei noi formulare ale celor două acte de studii sus-menţionate pe numele corect al acesteia, respectiv G. Maria, în loc de G. Maria-Mioara cum este menţionat pe formularele a căror anulare se dispune”, au decis judecătorii.
Aceștia au respins însă solicitarea femeii privind acordarea de despăgubiri, întrucât nu dovedise prejudiciile profesionale și sociale invocate. Sentința nu este însă definitivă, Universitatea atacând-o pe calea recursului. Acesta a intrat pe rolul Curții de Apel, care urmează să stabilească primul termen de judecată.
Cuvinte cheie: + modificare, certificat, nastere, judecatori
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Comisia Europeană a decis: OMV nu trebuie să plătească taxa de solidaritate - surse
CUM SE FACTUREAZĂ CONSUMUL DE ENERGIE ÎNCEPÂND CU 1 IANUARIE 2023 (P)
Tragedie: Trei copii au murit în urma unui incendiu din Bucureşti. Le-a luat foc patul
Priscilla Presley contestă validitatea testamentului fiicei ei, Lisa Marie Presley
Un cuplu rus a fost arestat pentru o conversaţie anti-război într-un restaurant
Cum arată biroul anului 2023? Topul tendințelor care vor modela cererea de spații pentru birouri
Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?
Mâine, Ziua Internaţională a Cititului Împreună. Manifestările de la Iaşi
Consilii de administraţie noi la două societăţi importante ale Primăriei
Site nou: Primăria îşi schimbă faţa pe on-line. Să vedem cum va sta cu năravurile!
Proiect educaţional lansat în Franţa, găzduit mâine de Colegiul “Racoviţă”
Programul Teatrului Luceafărul din această săptămână. Cât costă biletul?
Efectele benefice asupra organismului ale unei simple cafele cu lapte
O parte din scena construită cu prilejul vizitei papei Francisc în Congo s-a prăbuşit
Stroe, despre posibilitatea comasării alegerilor locale şi parlamentare: Există suficiente argumente
PNL îi propune pe Sorin Cîmpeanu şi Florin Roman vicepreşedinţi la Senat şi Camera Deputaţilor
Marcel Boloş, întrebat cum se simte un ministru care urmează să fie schimbat: Nu bine!
Franţa şi Italia dau o comandă importantă de aproape 700 de rachete antiaeriene de tip Aster
Armenia acuză Azerbaidjanul, la Curtea Internaţională de Justiţie, de ”epurare etnică”
Ciolacu vrea să închidă “capitolul cu pensiile speciale” pentru totdeauna
Ministerul Economiei s-a spălat pe mâini în cazul reţinerii directorului ROMARM
Cum să scapi de depunerile de calcar de pe maşina de spălat cu un ingredient comun
Sean Dyche a fost numit antrenor al echipei Everton. El îl înlocuieşte pe Frank Lampard
Un tablou de Anthony van Dyck cumpărat cu 600 de dolari a fost vândut cu 3,1 milioane dolari
Preşedintele Zelenski a primit-o la Mikolaiv, pe Mette Frederiksen, şefa guvernului Danemarcei
VIDEO: „Murder Mystery 2”, cu Adam Sandler şi Jennifer Aniston, din 31 martie pe Netflix
Federaţiile din Educaţie vor picheta sediul Guvernului. Sindicaliştii cer lefuri mai mari
Finlanda vrea să adere în continuare la NATO împreună cu Suedia, în pofida declaraţiilor lui Erdogan
Premierul Ciucă face trimitere la Justiţie când este întrebat despre plagiatul ministrului Bode
Peskov îl acuză pe Johnson că minte şi spune că Putin nu l-a ameninţat cu un atac cu rachetă
VIDEO Bobiță, un ponei din Iași, s-a bucurat din plin de zăpadă. Cum a fost surprins
VIDEO - Un autoturism a fost împins pe podul Nicolina în barele de protecţie de pe marginea drumului
Cine este obligat să deszăpezească. Răspunderea primarului și obligațiile cetățenilor
De ce să te orientezi către casa de pariuri sportive online Baumbet (P)
Alexandru LĂZESCULa Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III) |
Briscan ZARAO lume fără SUA |
Cristina DANILOVNefericitul |
Mihai DORINUnificatori şi dezbinatori (I) |
Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă? |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.