Un mister: cum îi va primi Sfânta doar pe cei vaccinați între orele 8 seara și 5 dimineața?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

6.000 de oameni s-au închinat în prima zi de pelerinaj

Un mister: cum îi va primi Sfânta doar pe cei vaccinați între orele 8 seara și 5 dimineața?

GALERIE
inchinare sfanta
  • inchinare sfanta
- +

Prima zi a pelerinajului la moaştele Sfintei Parascheva din Iaşi a fost o zi în care s-au testat toate mecanismele puse la punct de Jandarmerie şi Mitropolie, fiind senzaţia unei repetiţii generale. Doar circa 6.000 de persoane s-au închinat vineri la racla cu moaştele sfintei, care a fost scoasă dimineaţă, la ora 06.00, din catedrală, în urma unei slujbe speciale oficiată de un sobor de preoţi ai catedralei (VEZI AICI). Aceştia au intrat pe culoarul care şerpuieşte în parcarea adiacentă Ansamblului Mitropolitan din Iaşi şi au mers aproape un kilometru prin rândul ce străbate, ca la aeroport, în toate direcţiile spaţiul din apropierea Catedralei Mitropolitane.

 Cel mai mult s-a stat la rând circa 40-45 de minute, însă şi pentru că, spre deosebire de perioadele aglomerate, oamenii au fost lăsaţi să înainteze în ritmul lor odată ajunşi la raclă şi unii au petrecut câteva zeci de secunde înainte să elibereze locul. Regulile au fost menţionate în mai multe locuri: mască obligatorie, păstrarea distanţei şi dezinfectarea mâinilor în punctele special amenajate de Mitropolie. Realitatea de pe teren a fost un pic diferită: deşi la racla cu moaştele Sfintei Parascheva ajungeau toţi pelerinii cu mască, pe drum marea majoritatea o ţineau în barbă sau aveau nasul pe afară, iar jandarmii au încercat să le atragă atenţia să o poarte corespunzător. În baldachinul împodobit în noaptea de joi spre vineri, doi voluntari stăteau în permanenţă cu o sticlă cu dezinfectant de suprafeţe şi două cârpe şi după fiecare 5-6 persoane care treceau pe la Sfântă curăţau sticla şi zonele cele mai atinse. Ajunşi în faţa Sfintei, unii oameni plecau capul, atingeau ramuri de busuioc sau se rugau cu fruntea lipită de raclă. Majoritatea însă au dat masca jos şi au sărutat racla, lipindu-se cu faţa de aceasta.

"M-am vaccinat şi am venit la Iaşi cu speranţă şi credinţă"

În alţi ani în care nu trăiam sub ameninţarea pandemiei, până la ora aceasta, cele 150 de autocare din Voluntari erau venite şi plecate cu cei circa 6.000 de pelerini plimbaţi de primar până în capitala Moldovei. Oamenii pe care i-am întâlnit la rând au venit din mai multe locuri din ţară, dar mai mulţi dintre ei au spus că erau pe punctul să nu se pornească anul acesta spre Iaşi. Maria, o femeie de 52 de ani din Hunedoara, a venit la Iaşi împreună cu doi copii, de 5 şi 8 ani. Aceasta spune că nu a mai fost de patru ani la pelerinaj la Iaşi şi că a decis să vină tocmai pentru că s-a vaccinat. "E decizia fiecăruia să facă ce vrea, eu m-am vaccinat, lucrez la şcoala din sat şi am văzut că toţi profesorii s-au vaccinat aşa că m-am dus şi eu. De asta am şi venit acum la Iaşi, cu încredere, speranţă şi credinţă", spune femeia, aşezându-şi masca corect pe faţă.

Credincioşii spun că nu se tem de boală, ci de Dumnezeu

Maria e însă un caz destul de rar în rândul de pelerini veniţi în prima zi la Iaşi, iar câţiva dintre oamenii din jur o ascultă povestind cu sprâncenele ridicate. Sunt şi pelerini veniţi care-şi urlă năduful pe "boala care nu există" şi pe "invenţii care nu sunt de la Dumnezeu, ci de la diavol", urmăriţi de camere TV şi de microfoane. Dar majoritatea sunt temători. Unii de boală, alţii că o să fie judecaţi că vorbesc despre ea. Două femei mai tinere, de 40-50 de ani, vorbeau despre "COVID-ul ăsta care apare peste tot numai când începe şcoala şi trebuie mers la biserică", însă când le-am întrebat dacă se tem venind la Iaşi, s-au ferit să răspundă direct. "Ne temem de Dumnezeu şi venim la El să cerem iertare, prin sfinţii lui, cum e Sfânta noastră Parascheva, de aceea am venit aici", a spus una dintre ele, mai tânără, care a ţinut masca în barbă până când un jandarm i-a atras atenţia.

Citește și: VIDEO-FOTO: Credincioşii au început să se închine la moaştele Sfintei Parascheva. Cum sunt respectate măsurile sanitare?

Credincioşii mai în vârstă spun însă că au venit la Iaşi pentru a fi aproape de Dumnezeu şi că nu se tem de virus atâta timp cât au credinţa lor. "Nu, nu ne temem, avem credinţa care ne-a ţinut atâţia ani şi câte zile ne mai ţine Dumnezeu o să fie bine". Singura neclaritate rămâne cine îi va verifica pe pelerini dacă sunt vaccinaţi sau trecuţi prin boală în situaţia inevitabilă în care şi în Iaşi va fi impusă carantină de noapte - 20.00 - 05.00 - şi în timpul săptămânii, nu doar în weekend. Reprezentanţii Jandarmeriei au spus că nu este responsabilitatea lor, ei vor da doar sancţiunile, Mitropolia nu a oferit un răspuns clar, în timp ce autorităţile locale au transmis că ar fi "ipocrit" să condiţionezi accesul la pelerinaj pe bază de certificat verde. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Trişorii

Cătălin ONOFREI

Trişorii

Când Iohannis va realiza că a pierdut definitiv partida s-ar putea să-i vină ideea să măsluiască din nou cărţile!

Filmuletul zilei

opinii

Regula numărul unu

Briscan ZARA

Regula numărul unu

Un şef ales politic nu va fi vreodată unul eficient. Interesele lui vor fi doar personale şi politice (a se citi „de clan”), iar modul lui de lucru cu străinii de partid va fi unul tipic: va ajuta pe unii sau pe alţii pentru a şi-i face apropiaţi şi loiali, iar restul, majoritatea adică, va fi complet neglijată. Şi istoria se repetă.

Sensul lui „To be continued”

Cristina DANILOV

Sensul lui „To be continued”

Ţi s-a întâmplat vreodată ca în timp ce încerci să adormi să te sâcâie insistent proiectul pe care nu ai reuşit să îl finalizezi la serviciu sau să ai în faţa ochiului minţii răzătoarea de legume electrică pe care o tot vezi la reclame şi pe care, din lipsă de timp, nu ai reuşit să o procuri? 

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Argumentaţia autorului în favoarea editării ştiinţifice a textelor vechi se sprijină în acest foileton pe prezentarea unei iniţiative nefericite de a edita Pravila de la Govora (1640), monument important al vechii culturi româneşti.

pulspulspuls

Un ritual străvechi va avea loc diseară la un birou important din târg

PULS

Un ritual străvechi va avea loc diseară la un birou important din târg

O veste neobişnuită şi străvezie ca figura unui strigoi, numai bună pentru sărbătoarea de astăzi, de Sf. Andrei, a venit ca un vârtej azi noapte, odată cu o rafală de vânt care s-a abătut pe strada din faţa redacţiei.

Caricatura zilei

Crenvurșt nevegetal

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.