Un polițist a obţinut în instanţă ca statul să-i plătească ratele la vila din Valea Lupului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

duminica, 24.10.2021

Un polițist a obţinut în instanţă ca statul să-i plătească ratele la vila din Valea Lupului

GALERIE
politist-bani
  • politist-bani
- +

El lucrează la postul de poliţie din Valea Lupului având domiciliul în cartierul Alexandru cel Bun, şi astfel se încadrează la compensarea ratei în cazul unui credit pentru locuinţă. Agentul poate primi până la 50% din salariul de bază. IPJ îi refuzase compensaţia pentru că îşi cumpărase atât locuinţă, cât şi teren.

Un poliţist şi-a dat în judecată instituţia la care lucrează pentru a-i plăti rată la creditul imobiliar. Cererea i-a fost respinsă, pentru că poliţistul îşi cumpărase de fapt o casă cu teren, în timp ce legea vorbeşte simplu de "locuinţă".

În fapt, reprezentanţii Inspectoratului Poliţiei Judeţene nu au putut determina cât din credit a fost destinat cumpărării apartamentului tip vilă şi cât terenului aferent acestuia. Tribunalul a decis ca IPJ să plătească tot. Instituţia s-a adresat Curţii de Apel.

M.C. este agent în cadrul Secţiei 8 Poliţie Rurală Leţcani, activând în cadrul postului de poliţie din Valea Lupului. În noiembrie anul trecut, acesta şi-a cumpărat în comună un apartament de 99,9 mp, cu patru camere, cu parter şi etaj, precum şi 115 mp, reprezentând calea de acces spre imobil, cu destinaţia convenţională de grădină.

Din totalul de 461.500 lei cât a costat locuinţa, 69.500 au reprezentat avansul plătit de poliţist, diferenţa fiind acoperită printr-un credit contractat în cadrul programului "Noua Casă".

După cinci zile, M.C. a depus un raport prin care cerea compensaţia lunară pentru chirie cuvenită ca poliţist. Conform legii, poliţistul numit în prima funcţie sau mutat în altă localitate decât cea de domiciliu are dreptul la o compensaţie pentru chirie de până la 50% din salariul de bază. Compensaţia poate fi acordată şi în cazul contractării unui credit imobiliar.

Or, M.C. era domiciliat în Iaşi, în cartierul Alexandru cel Bun şi lucra la Valea Lupului, în altă localitate. Deci, avea dreptul la compensaţie, legea nefăcând nicio distincţie în cazul localităţilor învecinate. Cum IPJ a refuzat să plătească, agentul s-a adresat instanţei.

În faţa magistraţii Tribunalului, IPJ şi-a reiterat poziţia, arătând că poliţistul îşi cumpărase atât locuinţă, cât şi teren, nefiind clar cât costase fiecare. În aceste condiţii, era imposibil de stabilit cuantumul exact al compensaţiei datorate agentului. Argumentul nu a fost însă acceptat de judecători.

Aceştia au invocat prevederile OUG 60/2009 privind modul de implementare a programului "Noua Casă". Conform acestora, "prin locuinţă se înţelege orice imobil cu destinaţia de locuinţă, alcătuit din una sau mai multe camere de locuit, cu terenul, căile de acces, anexele gospodăreşti, facilităţile, dependinţele, dotările şi utilităţile aferente acestuia, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii".

Deci, în sensul său extins, locuinţa cuprinde şi terenul aferent, distincţia făcută de IPJ neavându-şi rostul. În plus, dacă s-ar admite că avansul plătit de poliţist ar reprezenta valoarea terenului, iar diferenţa de 392.000 lei valoarea locuinţei propriu-zise, ar însemna ca terenul să fi costat 123 euro/mp, prea mult faţă de valoarea de piaţă în Valea Lupului.

Prin urmare, judecătorii au refuzat să facă vreo defalcare a sumei totale şi au decis ca IPJ să-i plătească rata poliţistului, în limita a 50% din salariul de bază. Recursul declarat de IPJ a intrat joi pe rolul Curţii de Apel. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

Nicolae GRECU

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

„E dreptul meu să fac ce vreau cu organismul meu” este un leit motiv al declaraţiilor fotbaliştilor pe posturile TV, fără a pomeni vreunul de vieţile altora.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IX)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IX)

Povestea ajunge, în fine, la descrierea „tehnicăˮ a lotcii.

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

pr. Constantin STURZU

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

În slujba logodnei, într-una dintre rugăciuni, ne adresăm lui Dumnezeu cu aceste cuvinte: "Care pe cele despărţite le aduni întru unire şi ai pus dragostea legătură neîntreruptă". Căderea primilor oameni, a protopărinţilor Adam şi Eva, a însemnat nu doar ruperea lor de Creator, ci şi dezbinarea acestora şi a urmaşilor lor. Prima crimă din istoria umanităţii a fost săvârşită asupra unui frate.

La plimbare pe axa culturală (3)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (3)

Arhitectura, prin conţinutul simbolic, estetic, funcţional, este interpretată în cheie diferită de fiecare persoană în parte. Un exerciţiu simplu poate demonstra această realitate. 

pulspulspuls

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

La trei zile după ce a dat cu artificii la Palat, şi asta după ce  nu a avut nicio reţinere să aprobe şi târgul de căciuli de la Hală, dar şi coada la moaşte la liber, auzim că Mihai Chirica a vorbit către presa centrală spunând pe un ton foarte doct şi sfătos că musai este nevoie de un lockdown total, cu închidere în casă mai ceva ca anul trecut. 

Caricatura zilei

Ciucă 2

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.