Un student la USV vrea să cultive o plantă populară în Africa. „Cămila agriculturii” se potriveşte şi cu anii secetoşi

miercuri, 20 decembrie 2023, 02:50
4 MIN
 Un student la USV vrea să cultive o plantă populară în Africa. „Cămila agriculturii” se potriveşte şi cu anii secetoşi

O plantă rezistentă la secetă, va fi cultivată de un student din Iaşi. Mihai-Andrei Olaru, student la Facultatea de Agricultură a  USV Iaşi, în anul I, care administrează în localitatea Chersăcosu, comuna Stănileşti, judeţul Vaslui, câteva zeci de hectare, va cultiva şi sorg sau „Cămila agriculturii”.

 

Această specie de cereale, populară în Africa, şi rezistentă la secetă, este tot mai mult cultivată în Regiunea Moldovei. În cazul tânărului nostru fermier, obişnuit din copilărie cu agricultura, planta va însemna un nou început.

„Sunt un tânăr fermier, în vârstă de 19 ani, dintr-un sat micuţ, dar care vrea să ducă agricultura la nivelul următor. Afacerea a fost pornită de tatăl meu şi unchiul meu care si-au cumpărat câte un tractor U650, cu bani făcuţi în altă ţară, acum aproximativ 10 ani. Este o afacere de familie în care lucrăm cu mult drag. În aceşti ani am reuşit ca de la câteva hectare să avem astăzi în exploataţie în jurul a 150 de ha. Personal, în acest domeniu am intrat fără ca eu să ştiu sau să vreau. M-am născut într-o familie de fermieri, am «crescut în tractor» si mi-am petrecut copilăria pe câmp. Preferam să merg cu tata pe câmp în timp ce băieţii de vârsta mea se duceau la fotbal. Prima dată a fost ca o joacă de copil, mai apoi am început să conştientizez ceea ce fac. Am prins o dragoste foarte mare de natură, de plante si utilaje agricole. Când am crescut n-am stat prea mult pe gânduri si m-am înscris la Facultatea de Agricultură  USV din Iaşi pentru a învăţa cât mai multe despre agricultură şi pentru a deveni din ce în ce mai bun în ceea ce fac”, a declarat tânărul.

Ferma din Stănileşti poate fi dezvoltată cu ajutorul cunoştinţelor acumulate în Iaşi

Fermierii au nevoie de sporirea productivităţii si creşterea profitului, dar în acelaşi timp trebuie să ţină cont şi de ameliorarea solului şi protecţia mediului.

„Din acest motiv, am în vedere ca pe viitor să accesez fonduri europene pentru dezvoltarea fermei, ducând totul la alt nivel prin achiziţionarea de GPS-uri şi semănători de mare precizie. În planurile mele se află şi lucrările minime pentru a diminua eroziunea si pierderea apei din sol. Am renunţat deja la arat pe o suprafaţă mică acum 2 ani, iar producţiile au fost puţin mai mari sau egale cu cele din tehnologia clasică, ceea ce ne arată că mergem pe drumul cel bun. Tot în următorii ani vreau să trec la semănatul plantelor prăşitoare la o distanţă mai mică între rânduri, oferind un spaţiu de nutriţie mai mare fiecărei plante.

Ce este sorgul sau „Cămila agriculturii”

Tot în timp ce căuta soluţii pentru conservarea apei din sol, hibrizi rezistenţi la secetă şi alte soluţii pentru a lupta cu lipsa precipitaţiilor, tânărul a descoperit sorgul.

„Am dat din întâmplare de un alt fermier care făcea teste pe o plantă numită sorg. Uşor, uşor am început să mă documentez şi să văd că în Europa se cultivă de ceva timp tot mai intens acest sorg, o plantă din familia Poaceae a cărei boabe are proprietăţi apropiate de cele ale porumbului. În România sorgul se cultivă pe suprafeţe mici de mai bine de 50 de ani fiind folosit în mare parte pentru furaje şi mături. În ultimii ani a început sa fie folosit tot mai des in alimentaţia oamenilor, fermierii şi populaţia dându-şi seama de proprietăţile acestuia. Sorgul are marele avantaj că se poate cultiva pe toate tipurile de sol. Este o plantă specială, cultivată foarte mult în Africa, care se dezvoltă corect şi are producţii bune cu cantităţi mici de precipitaţii”, a menţionat studentul.

Planta trebuie semănată în condiţii optime, aceasta fiind o mare iubitoare de căldură. Sunt mai multe specii de sorg şi are multe utilizări fiind considerată o plantă fără deşeuri, un aspect ce o face specială. 

„Această plantă este folosită pentru prepararea dulciurilor şi a băuturilor alcoolice, tehnic pentru mături, ca agent anti-îmbătrânire în cosmetologie şi ca furaj pentru hrănirea animalelor. În industria alimentară este folosită pentru făină cu un nivel foarte scăzut de gluten. Terenul este pregătit prin folosirea tehnologiei clasice, dar şi cea a lucrării minime, analizând cu atenţie cum se va dezvolta planta în următorul an agricol. După părerea mea, agricultura este un domeniu uimitor, un domeniu de viitor care nu se va sfârşi niciodată. Pe cât este de frumoasă, pe atât este şi de stresantă, iar după multe impedimente, zile stresante şi probleme, am ajuns la concluzia că agricultura poate fi făcută doar de cei care sunt cu adevărat pasionaţi”, a conchis acesta.

Comentarii