Unul dintre cei mai buni lingvişti din istoria Iaşului, Stelian Dumistrăcel, devine cetăţean de onoare al oraşului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Unul dintre cei mai buni lingvişti din istoria Iaşului, Stelian Dumistrăcel, devine cetăţean de onoare al oraşului

GALERIE
Stelian Dumistrăcel
 • Stelian Dumistrăcel
- +

Profesorul universitar Stelian Dumistrăcel, 83 de ani, va primi din partea Primăriei Municipiului Iaşi titlul de cetăţean de onoare al oraşului, după o viaţă pe care acesta şi-a dedicat-o limbii române. Rodica Zafiu îl caracteriza pe cercetătorul ştiinţific drept omul „cu o excepţională operă în etimologie, dialectologie, fonetică, lexicologie şi lexicografie, termino­logie, romanistică, istoria limbii şi a idealurilor culturale, stilistică, etnolingvistică, sociolingvisticăşi pragmatică”. 

Profesorul Stelian Dumistrăcel activează şi astăzi în cadrul Institutului de Filologie Română „A. Philippide”, fiind responsabil ani la rând de Departamentul de dialectologie din cadrul institutului care aparţine de Filiala Iaşi a Academiei Române. Cariera sa în domeniu se întinde pe mai bine de 50 de ani, iar de-a lungul vieţii a fost cel mai ataşat de munca de profesor. Le-a predat studenţilor străini din Republica Moldova şi U­cra­i­na în departamentul de profil al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a predat şi la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi şi, printre participările la conferinţele in­ter­naţionale sau vizitele de predare la instituţiile de

în­vă­ţământ superior din străinătate, a vegheat alături de studen­ţii jurnalişti ieşeni asupra discursului jurnalistic şi a elemen­telor de pragma­tică a comunicării. „Limba ro­mână este un paradis al împrumuturilor, s-a acomo­dat cu toate si­tuaţiile şi va birui.” Într-un interviu oferit revistei Opinia studenţească, Stelian Dumistrăcel spunea că un profesor se hrăneşte cu interesul pe care studenţii îl au faţă de cursul său. „Eu zic că avem două domenii. Pe de o parte este templul limbii române, în care ridici osanale corectitudinii, eleganţei, stilului şi nu ştiu ce, dar avem, pe de altă parte, şi laboratorul limbii române, chiar bucătăria, unde ai în vedere limbi şi limbaje funcţionale. Asta este problema profesorului, adaptarea faţă de ceea ce predă. Trebuie să înţeleagă foarte bine lucrurile şi să nu fie predicator în templul limbii române, ci să fie instructor în laboratorul unde se foloseşte aceasta”, a declarat acesta. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (I)

Dacă Moscova doreşte un cadru bilateral de discuţii cu SUA, prin care să-şi etaleze statutul de mare putere, este bine să îl aibă: orice ţâfnă occidentală este, în acest moment, contraproductivă.

Filmuletul zilei

opinii

Ziua Culturii Naţionale Underground

Florin CÎNTIC

Ziua Culturii Naţionale Underground

15 ianuarie a intrat deja în imaginarul colectiv ca o zi fastă! Dar ce-ar fi să sărbătorim şi ziua de 14 ianuarie, ziua de naştere, acum 75 de ani, a lui Luca Piţu, un eseist erudit şi muşcător, unul dintre corifeii culturii alternative, neoficiale, underground. El, care a fost în timpul dictaturii mentorul „Grupului de la Iaşi”, cred că ar binemerita o reverenţă postumă chiar în aceste zile cu focuri de artificii culturale. Iată, deci, ce scriam, sub titlul „Minus Eminescu”, cu şapte ani în urmă, la plecarea sa, într-o zi de iunie care devansa şi ea o comemorare eminesciană:

Legaţi de glie (II)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Legaţi de glie (II)

Relatam în prima parte a articolului toate încercările mele nereuşite de a obţine detaşarea în învăţământ dintr-un judeţ în altul, din judeţul Bacău în judeţul Iaşi, pe vremea Împuşcatului. Eram ca „legaţi de glie” de legi ceauşiste, ca şi robii de pe vremea ceea, când vrabia mălai Viteazul. Aşa că până la urmă am venit cum se spunea într-un scheci COPILĂ, o dulce copilă, adică C-O PILĂ. 

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (I)

Între coperți de albume publicate de-a lungul deceniilor în România și în Franța, în coperți de volume cuprinzând evocări și texte scrise la anii tinereții, în spațiile generoase ale expozițiilor devenite subit neîncăpătoare pentru imensitatea peisajelor, pentru geometria variabilă a liniilor și formelor naturale adăpostite în memoria peliculei, în obiectele-fragmente de artă meșteșugite spre finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului următor, se ascund fărâme din povestea fascinantă a lui Dan Eremia Grigorescu.

pulspulspuls

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Iacătă-l pe cel mai supărat ales al partidoiului de la Iaşi: i-au luat boii de la bicicletă!

Unul dintre cei mai nemulţumiţi aleşi locali de la partidoi faţă de ultimele numiri sau avansări din filială cică ar fi, aşa este, aţi ghicit: conţilierul Mugurel, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Ciucă și plagiatul

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X