anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 04.12.2022

Unul dintre cei mai buni lingvişti din istoria Iaşului, Stelian Dumistrăcel, devine cetăţean de onoare al oraşului

GALERIE
Stelian Dumistrăcel
 • Stelian Dumistrăcel
- +

Profesorul universitar Stelian Dumistrăcel, 83 de ani, va primi din partea Primăriei Municipiului Iaşi titlul de cetăţean de onoare al oraşului, după o viaţă pe care acesta şi-a dedicat-o limbii române. Rodica Zafiu îl caracteriza pe cercetătorul ştiinţific drept omul „cu o excepţională operă în etimologie, dialectologie, fonetică, lexicologie şi lexicografie, termino­logie, romanistică, istoria limbii şi a idealurilor culturale, stilistică, etnolingvistică, sociolingvisticăşi pragmatică”. 

Profesorul Stelian Dumistrăcel activează şi astăzi în cadrul Institutului de Filologie Română „A. Philippide”, fiind responsabil ani la rând de Departamentul de dialectologie din cadrul institutului care aparţine de Filiala Iaşi a Academiei Române. Cariera sa în domeniu se întinde pe mai bine de 50 de ani, iar de-a lungul vieţii a fost cel mai ataşat de munca de profesor. Le-a predat studenţilor străini din Republica Moldova şi U­cra­i­na în departamentul de profil al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a predat şi la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi şi, printre participările la conferinţele in­ter­naţionale sau vizitele de predare la instituţiile de

în­vă­ţământ superior din străinătate, a vegheat alături de studen­ţii jurnalişti ieşeni asupra discursului jurnalistic şi a elemen­telor de pragma­tică a comunicării. „Limba ro­mână este un paradis al împrumuturilor, s-a acomo­dat cu toate si­tuaţiile şi va birui.” Într-un interviu oferit revistei Opinia studenţească, Stelian Dumistrăcel spunea că un profesor se hrăneşte cu interesul pe care studenţii îl au faţă de cursul său. „Eu zic că avem două domenii. Pe de o parte este templul limbii române, în care ridici osanale corectitudinii, eleganţei, stilului şi nu ştiu ce, dar avem, pe de altă parte, şi laboratorul limbii române, chiar bucătăria, unde ai în vedere limbi şi limbaje funcţionale. Asta este problema profesorului, adaptarea faţă de ceea ce predă. Trebuie să înţeleagă foarte bine lucrurile şi să nu fie predicator în templul limbii române, ci să fie instructor în laboratorul unde se foloseşte aceasta”, a declarat acesta. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Râde ciob de oală spartă

Nicolae GRECU

Râde ciob de oală spartă

Înfrângerea Germaniei în faţa Japoniei a fost un accident, cea a Spaniei în faţa aceluiaşi adversar este dubioasă.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (III)

Din ce în ce mai neliniștit, tânărul învățat în devenire Gh. Ivănescu formulează către fata de care se îndrăgostise, o serie de misive pe care se pare că nu a avut curajul să le expedieze.

China şi „stabilitatea socială”

Alexandru CĂLINESCU

China şi „stabilitatea socială”

China are o frumoasă tradiţie: în timpul aşa-zisei „revoluţii culturale”, fotografiile „duşmanilor poporului” erau lipite pe toţi pereţii şi pe toate gardurile. Regimul a reuşit să insufle teama de decădere socială, eficient şi pervers mijloc de coerciţie. Aşa stând lucrurile, orice mişcare de protest împotriva dictaturii partinice este un act de mare curaj.

George „Gogu” Constantinescu (2)

Neculai SEGHEDIN

George „Gogu” Constantinescu (2)

Integrala invenţiilor lui George Constantinescu a fost scrisă la Cluj, editată şi tipărită la Iaşi şi donată Muzeului Politehnicii din Bucureşti. Asta şi pentru ca legătura între cele trei oraşe să fie şi alta decât cea din butada conform căreia legile se gândesc la Cluj, se scriu la Bucureşti şi se aplică la Iaşi.

pulspulspuls

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Încă o poză care face cât o mie de cuvinte, de astă dată de la USR Iaşi

Iată o poză care face cât o mie de cuvinte, stimaţi telespecatori şi veţi vedea imediat de ce. Avem aici o desfăşurare de forţe a echipei USR cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, prilej după cum ştim de defilare pentru public cu armată, avioane şi tromboane, dar, în acelaşi timp, este şi un prilej pentru partide ca să-şi arate muşchii. 

Caricatura zilei

Motorul Iubi

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.