Urmărire ca în filme cu maşini de poliţie scoase în decor de un şofer recalcitrant

vineri, 07 octombrie 2022, 01:50
3 MIN
 Urmărire ca în filme cu maşini de poliţie scoase în decor de un şofer recalcitrant

Un asistent medical de la Spitalul „Sf. Spiridon” a confundat străzile Iașului cu platourile de filmare a seriei „Fast and Furious”. Băut fiind, a fost aproape să intre în coliziune pe Independenței cu un alt participant la trafic, care s-a lansat în urmărirea lui. 

S-au adăugat și polițiștii, dar șoferul a fost de neoprit. Abia în comuna Țuțora a putut fi blocat, nu înainte de a încerca să-i scoată pe polițiști în decor, izbindu-se de ei. Rechizitoriul întocmit de procurori nu i-a putut convinge pe magistrații Judecătoriei că merită o pedeapsă cu executare.

Pe 1 mai, Arcadie Plevan a sărbătorit Ziua Muncii la un grătar asezonat cu alcool. Deși băuse, a decis să se întoarcă acasă cu mașina, urcând la volanul autoturismului Audi A2 pe care-l deținea. În jurul orei 23.30, pe Independenței, Plevan a schimbat brusc banda, intrând în fața unui Volkswagen.

Șoferul acestuia a trebuit să vireze brusc stânga pentru a evita impactul. Deranjat de comportamentul în trafic al lui Plevan și crezând că mașina îi fusese lovită în timpul incidentului, șoferul VW-ului a plecat în urmărirea acestuia, făcându-i semne cu farurile pentru a-l determina să oprească și să dea explicații.

Plevan a oprit în cele din urmă în Tătărași, pe strada Han Tatar. A coborât din Audi și s-a îndreptat spre VW, lovind autoturismul cu pumnii și picioarele, ceea ce l-a determinat pe șoferul acestuia să sune la 112. Plevan a urcat înapoi la volan și a plecat mai departe, urmărit în continuare de VW.

În apropierea podului Metalurgie, a fost interceptat de un echipaj de poliție, care i-a semnalizat să oprească. Departe de a face aceasta, Plevan a accelerat, îndreptându-se spre Tomești.

„Pe parcursul urmăririi, inculpatul a avut un comportament agresiv în trafic, având în vedere modul de conducere, accelerare apoi frânări bruşte, ocolirea şi lovirea autospecialei de poliţie ce îl urmărea şi încerca blocarea în trafic, precum şi efectuarea de gesturi obscene şi de provocare la adresa agenţilor de poliţie”, au consemnat procurorii în rechizitoriu.

La urmărire s-a alăturat şi poliţiştii de la Poliţia de Frontieră

Spre finalul urmăririi, la aceasta a participat și un echipaj al Poliției de Frontieră. În centrul satului Țuțora, Plevan a frânat brusc. Poliștii l-au depășit și l-au blocat. VW-ul nu a putut opri la timp, lovind Audi-ul în spate. Deși blocat, Plevan a încercat să scape, turând motorul la maxim și încercând să ocolească mașina poliției.

Nu a reușit, fiind în cele din urmă imobilizat. Asupra sa au fost găsite două permise de conducere, dintre care unul prezenta elementele clare ale contrafacerii. Conform propriilor declarații, Plevan băuse doar 400 ml de vin rozé și o doză și jumătate de bere.

Alcoolemia teroretică stabilită de medici era de 2,25‰, ceea ce i-a făcut pe anchetatori să-și exprime dubiile în privința cantității reale de alcool băute. Măcar Plevan nu consumase droguri.

La 29 de ani, Plevan a făcut cunoștință cu sistemul judiciar din postura de inculpat, fiind trimis în judecată pentru conducere sub influența alcoolului.

„Instanţa are în vedere împrejurarea că fenomenul conducerii unui vehicul pe fondul consumului de alcool în România a căpătat proporţii îngrijorătoare, iar implicaţiile acestui fenomen nu trebuie neglijate. Evaluarea efectuată de Direcţia Rutieră din cadrul IGPR a reliefat faptul că accidentele rutiere grave, având drept cauză concurentă consumul de alcool, au o pondere de 11,1 % din totalul acestora”, au remarcat magistrații Judecătoriei.

Îngrijorarea acestora nu s-a tradus însă și într-o pedeapsă severă. Judecătorii au luat în calcul în favoarea lui Plevan vârsta, lipsa antecedentelor penale și recunoașterea faptei, aplicându-i o pedepasă de 2 ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Pronunțată luni, sentința poate fi contestată cu apel. 

Comentarii