Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Advertorial

USV Iași alături de companiile care doresc valorificarea inteligentă a deșeurilor agroalimentare (P)

GALERIE
sediu-usamv-iasi
  • sediu-usamv-iasi
- +

Universitatea pentru Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV Iași, fosta USAMV), în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei din Chișinău, realizează proiectul transfrontalier IntelWastes – VALORIFICAREA INTELIGENTĂ A DEȘEURILOR INDUSTRIEI AGROALIMENTARE, finanțat de Uniunea Europeană, Programul Operațional Comun România - Republica Moldova 2014 -2020.

Conform acestuia, până în primăvara anului 2022 vor fi găsite cele mai bune soluții de valorificare inteligentă a deșeurilor industriale obținute la prelucrarea fructelor și legumelor, de reducere a impactului acestora asupra mediului, de îmbunătățire a calității vieții și dezvoltării economice în zona transfrontalieră a României și Republica Moldova. Dezvoltarea tehnologiilor de reutilizare a deșeurilor în agricultură și horticultură, obţinerea de sorbenți pentru purificarea apei, recuperarea componentelor bioactive cu aplicare ulterioară în industria alimentară reprezintă oportunități importante ale proiectului. Nu mai puțin de 21 companii dintre cele consultate au nevoie de suport în direcția valorificării inteligente a deșeurilor, conform unui chestionar aplicat agenților economici, în cadrul proiectului.

Astfel, în perioada noiembrie 2020 – mai 2021, a fost elaborat un chestionar și a fost realizat un sondaj în rândul agenților economici din domeniul agroalimentar din Republica Moldova și zona transfrontalieră a României. Printre cele 12 întrebări cheie putem menționa: dacă există interes din partea agenților economici cu privire la separarea deșeurilor; dacă există un management al deșeurilor în cadrul întreprinderii; dacă are loc evidența costurilor deșeurilor; dacă agenții economici au nevoie de suport în direcția dată etc.

„În perioada de referință au participat la sondaj 30 de întreprinderi: 25 companii din Republica Moldova și 5 companii din România. Din numărul total de întreprinderi chestionate, 21 sunt din domeniul vinificației, 7 din domeniul prelucrării fructelor și legumelor și două din alt domeniu agroalimentar. Concluzia chestionarului aplicat a fost aceea că valorificarea inteligentă a deșeurilor în sectorul agroalimentar a fost susținută de 21 companii, care au răspuns că ar avea nevoie de suport în această direcție”, a declarat conf. univ. Dr. Antoanela Patraș, manager de proiect USV Iași.

Baza de date a proiectului IntelWastes poate fi accesată pe următorul link: https://intelwastes.utm.md/database/

Printre rezultatele scontate ale proiectului putem evidenția crearea bazei de date a deșeurilor produse de întreprinderile de vinificație și de prelucrare a fructelor și legumelor din zona transfrontalieră a României și Republica Moldova, elaborarea ”Ghidului de Bune Practici” pentru utilizarea inteligentă a deșeurilor industriale agroalimentare, dotarea laboratoarelor din cadrul USV Iași și UTM cu echipament specializat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri