USV Iași alături de companiile care doresc valorificarea inteligentă a deșeurilor agroalimentare (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

USV Iași alături de companiile care doresc valorificarea inteligentă a deșeurilor agroalimentare (P)

GALERIE
sediu-usamv-iasi
  • sediu-usamv-iasi
- +

Universitatea pentru Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV Iași, fosta USAMV), în parteneriat cu Universitatea Tehnică a Moldovei din Chișinău, realizează proiectul transfrontalier IntelWastes – VALORIFICAREA INTELIGENTĂ A DEȘEURILOR INDUSTRIEI AGROALIMENTARE, finanțat de Uniunea Europeană, Programul Operațional Comun România - Republica Moldova 2014 -2020.

Conform acestuia, până în primăvara anului 2022 vor fi găsite cele mai bune soluții de valorificare inteligentă a deșeurilor industriale obținute la prelucrarea fructelor și legumelor, de reducere a impactului acestora asupra mediului, de îmbunătățire a calității vieții și dezvoltării economice în zona transfrontalieră a României și Republica Moldova. Dezvoltarea tehnologiilor de reutilizare a deșeurilor în agricultură și horticultură, obţinerea de sorbenți pentru purificarea apei, recuperarea componentelor bioactive cu aplicare ulterioară în industria alimentară reprezintă oportunități importante ale proiectului. Nu mai puțin de 21 companii dintre cele consultate au nevoie de suport în direcția valorificării inteligente a deșeurilor, conform unui chestionar aplicat agenților economici, în cadrul proiectului.

Astfel, în perioada noiembrie 2020 – mai 2021, a fost elaborat un chestionar și a fost realizat un sondaj în rândul agenților economici din domeniul agroalimentar din Republica Moldova și zona transfrontalieră a României. Printre cele 12 întrebări cheie putem menționa: dacă există interes din partea agenților economici cu privire la separarea deșeurilor; dacă există un management al deșeurilor în cadrul întreprinderii; dacă are loc evidența costurilor deșeurilor; dacă agenții economici au nevoie de suport în direcția dată etc.

„În perioada de referință au participat la sondaj 30 de întreprinderi: 25 companii din Republica Moldova și 5 companii din România. Din numărul total de întreprinderi chestionate, 21 sunt din domeniul vinificației, 7 din domeniul prelucrării fructelor și legumelor și două din alt domeniu agroalimentar. Concluzia chestionarului aplicat a fost aceea că valorificarea inteligentă a deșeurilor în sectorul agroalimentar a fost susținută de 21 companii, care au răspuns că ar avea nevoie de suport în această direcție”, a declarat conf. univ. Dr. Antoanela Patraș, manager de proiect USV Iași.

Baza de date a proiectului IntelWastes poate fi accesată pe următorul link: https://intelwastes.utm.md/database/

Printre rezultatele scontate ale proiectului putem evidenția crearea bazei de date a deșeurilor produse de întreprinderile de vinificație și de prelucrare a fructelor și legumelor din zona transfrontalieră a României și Republica Moldova, elaborarea ”Ghidului de Bune Practici” pentru utilizarea inteligentă a deșeurilor industriale agroalimentare, dotarea laboratoarelor din cadrul USV Iași și UTM cu echipament specializat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Urâţii învinşi

Cătălin ONOFREI

Urâţii învinşi

USR-PLUS a început deja să-şi piardă termenul de valabilitate şi poate că o perioadă de opoziţie, în care să demareze un amplu proces de deratizare a partidului, ar fi cel mai util lucru pentru viitor.  

Filmuletul zilei

opinii

Fanatici

Briscan ZARA

Fanatici

Nu este ieşire din această situaţie. Iubirea şi ura se hrănesc una din alta ca un şarpe care îşi înghite coada. Am intrat într-o carusel care ne ţine pe toţi ameţiţi şi care deja funcţionează din inerţie. Cine este, printr-un noroc, o întâmplare fericită, aruncat afară şi se trezeşte ca după o beţie are o singură regulă: fără iubire, fără ură şi fiecare pentru el!

10 lecţii despre lumea postpandemică, de Fareed Zakaria

Ciprian IFTIMOAEI

10 lecţii despre lumea postpandemică, de Fareed Zakaria

Pentru cei care trec pragul librăriilor, Fareed Zakaria este cunoscut publicului cititor din România prin lucrările „Viitorul Libertăţii. Democraţia neliberală în Statele Unite ale Americii şi în lume”, „Lumea postamericană”, „10 lecţii pentru o lume postpandemică”, apărute în traducere la Editura Polirom. Pentru această săptămână am ales să scriu despre „lumea postpandemică” a lui Zakaria deoarece este o carte emblematică pentru un curent de gândire care a căpătat o consistenţă redutabilă în relaţiile internaţionale, cu o opţiune fermă pentru abordarea globalistă şi regândirea suveranităţii naţionale în confruntarea cu probleme ca terorismul, migraţia, pandemiile, privilegierea instituţiilor internaţionale în rezolvarea problemelor globale, degajarea unei simpatii faţă de birocraţia europeană şi faţă de experţii/ consilierii ştiinţifici şi, pe alocuri, chiar pentru autoritarismul şi centralismul practicat de China în soluţionarea efectelor pandemiei de COVID-19.

La ceasul adevărului

Mihai DORIN

La ceasul adevărului

La debutul competiţiei interne i-am suspectat pe liderii PNL de existenţa unui pact secret de promovare a imaginii unui partid democrat, promotor neinhibat al competiţiei şi demn de încredere. Reformele pomise nu mai veneau (şi nici nu vor veni), guvernarea era în impas, iar coaliţia tot mai clar boicotată de liderii liberali şi de lupii tineri, care nu puteau admite cedarea unor ministere bănoase de către fostul premier Orban, în favoarea USR PLUS. 

pulspulspuls

Răzgândacul zice că s-a sucit la sugestia unui participant la trafic

Răzgândacul zice că s-a sucit la sugestia unui participant la trafic

Iată, stimaţi telespectatori, userişti au ba, că am aflat în sfârşit care să fie motivul răzgândirii privind demisia în cazul conţilierului local Iulian Huşanu, cel prins de colegii noştri cu “raţa-n gură”, la contracte cu statul! 

Caricatura zilei

Iohannis și Golful

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.