Valul 4 al pandemiei prinde oficialii medicali tot cu nasul în hârtiile Spitalului Mobil. Ce a spus ieri Arafat la Iaşi?

vineri, 20 august 2021, 01:50
3 MIN
 Valul 4 al pandemiei prinde oficialii medicali tot cu nasul în hârtiile Spitalului Mobil. Ce a spus ieri Arafat la Iaşi?

Vine valul 4 al pandemiei, dar fără Spitalul Mobil de la Leţcani funcţional, spital care ar putea asigura cel puţin 10 paturi la ATI pentru bolnavii COVID 19. Şeful Direcţiei pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat ieri la Iaşi că unitatea mobilă de la Leţcani este în curs de preluare.

“Este un pas normal, pentru că ce va face protecţia civilă, respectiv IGSU, este partea logistică, şi bineînţeles se va lucra cu partea medicală din spital. Deci aşa se întâmplă şi în alte părţi, când avem unităţi mobile, cum sunt unităţile mobile de Terapie Intensivă, ca cea de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, ele aparţin structurii IGSU, dar partea medicală este asigurată de o entitate medicală în colaborare şi cu structurile Ministerului Sănătăţii”, a subliniat Raed Arafat.

Acesta a adăugat că deocamdată nu se pune problema mutării unităţii mobile în altă zonă. Dar în ce fază mai exact se află procesul de predare-primire a spitalului care nu a funcţionat decât trei luni dar a costat peste zece milioane de euro? Alina Popa, reprezentantul Asociaţiei Euronest, spune că, deocamdată, organizaţia este în proces de preluare a unităţii de la Spitalul de Boli Infecţioase.

“Suntem, în prezent, în etapa de preluare a inventarului Spitalului Mobil de la Spitalul de Boli Infecţioase. Estimăm că, la sfârşitul săptămânii viitoare, să finalizam acest demers. Ulterior, va începe procesul de predare către noul utilizator – IGSU, prin ISU Iaşi, inclusiv punerea în funcţiune a tuturor echipamentelor”, a spus Alina Popa. Ieri, la Iaşi, gradul de ocupare a paturilor ATI la Spitalul de Boli Infecţioase era de 100%, adică, opt din cele opt paturi erau ocupate, iar la nivel de judeţ, gradul de ocupare a paturilor ATI COVID era de 50%.

Numărul centrelor de vaccinare din judeţul Iaşi s-a redus la jumătate

Numărul centrelor de vaccinare în judeţul Iaşi a scăzut în ultima perioadă direct proporţional cu adresabilitatea populaţiei la vaccinare. Mai exact, dacă la începutul campaniei Iaşul intra în forţă cu 38 de centre care funcţionau cu 12 ore pe zi, acum în tot judeţul mai sunt 24 centre, toate cu program redus, adică 4-6 ore pe zi, unele funcţionând doar trei zile din şapte. 14 centre, toate din mediul rural, au fost închise din cauza lipsei de „clienţi”, ultimul, cel de la Deleni, fiind închis săptămâna trecută. În mediul rural, mai există centre de vaccinare la Belceşti, Hârlău, Mirceşti, Paşcani, Podu Iloaiei, Popricani, Răducaneni, Târgu Frumos, Tomeşti.

"În ce priveşte vaccinarea, la toate nivelurile am explicat şi am spus: începe să se vadă acest lucru şi în cifre. Vaccinarea este soluţia unică pentru a face trecerea din această pandemie mai uşoară şi care să nu necesite măsuri radicale de restricţii, de limitarea unor activităţi. Din ce vedem în studiile publicate recent, chiar dacă persoanele vaccinate ajung să fie infectate, procentul celor vaccinaţi şi care ajung în spital sau chiar la ATI este foarte mic comparativ cu cei nevaccinaţi. Inclusiv procentul persoanelor vaccinate care se infectează este mai mic decât al celor nevaccinate. Astfel, se arată că vaccinul are efect, şi are efect foarte bun. Acum însă nu putem să forţăm oamenii să se vaccineze, rolul nostru este să le explicăm, să îndemnăm. Oamenii dacă decid să nu se vaccineze înseamnă că îţi asumă responsabilitatea pentru viaţa lor, dar din păcate şi pentru cei cărora le pot pune viaţa în pericol dacă ei nu sunt vaccinaţi”, a spus la Iaşi şeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat.

Comentarii