Valul 4 al pandemiei prinde oficialii medicali tot cu nasul în hârtiile Spitalului Mobil. Ce a spus ieri Arafat la Iaşi?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

duminica, 24.10.2021

Valul 4 al pandemiei prinde oficialii medicali tot cu nasul în hârtiile Spitalului Mobil. Ce a spus ieri Arafat la Iaşi?

GALERIE
IGSU_Arafat-la-Iasi
  • IGSU_Arafat-la-Iasi
- +

Vine valul 4 al pandemiei, dar fără Spitalul Mobil de la Leţcani funcţional, spital care ar putea asigura cel puţin 10 paturi la ATI pentru bolnavii COVID 19. Şeful Direcţiei pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat ieri la Iaşi că unitatea mobilă de la Leţcani este în curs de preluare.

“Este un pas normal, pentru că ce va face protecţia civilă, respectiv IGSU, este partea logistică, şi bineînţeles se va lucra cu partea medicală din spital. Deci aşa se întâmplă şi în alte părţi, când avem unităţi mobile, cum sunt unităţile mobile de Terapie Intensivă, ca cea de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, ele aparţin structurii IGSU, dar partea medicală este asigurată de o entitate medicală în colaborare şi cu structurile Ministerului Sănătăţii”, a subliniat Raed Arafat.

Acesta a adăugat că deocamdată nu se pune problema mutării unităţii mobile în altă zonă. Dar în ce fază mai exact se află procesul de predare-primire a spitalului care nu a funcţionat decât trei luni dar a costat peste zece milioane de euro? Alina Popa, reprezentantul Asociaţiei Euronest, spune că, deocamdată, organizaţia este în proces de preluare a unităţii de la Spitalul de Boli Infecţioase.

“Suntem, în prezent, în etapa de preluare a inventarului Spitalului Mobil de la Spitalul de Boli Infecţioase. Estimăm că, la sfârşitul săptămânii viitoare, să finalizam acest demers. Ulterior, va începe procesul de predare către noul utilizator - IGSU, prin ISU Iaşi, inclusiv punerea în funcţiune a tuturor echipamentelor”, a spus Alina Popa. Ieri, la Iaşi, gradul de ocupare a paturilor ATI la Spitalul de Boli Infecţioase era de 100%, adică, opt din cele opt paturi erau ocupate, iar la nivel de judeţ, gradul de ocupare a paturilor ATI COVID era de 50%.

Numărul centrelor de vaccinare din judeţul Iaşi s-a redus la jumătate

Numărul centrelor de vaccinare în judeţul Iaşi a scăzut în ultima perioadă direct proporţional cu adresabilitatea populaţiei la vaccinare. Mai exact, dacă la începutul campaniei Iaşul intra în forţă cu 38 de centre care funcţionau cu 12 ore pe zi, acum în tot judeţul mai sunt 24 centre, toate cu program redus, adică 4-6 ore pe zi, unele funcţionând doar trei zile din şapte. 14 centre, toate din mediul rural, au fost închise din cauza lipsei de „clienţi”, ultimul, cel de la Deleni, fiind închis săptămâna trecută. În mediul rural, mai există centre de vaccinare la Belceşti, Hârlău, Mirceşti, Paşcani, Podu Iloaiei, Popricani, Răducaneni, Târgu Frumos, Tomeşti.

"În ce priveşte vaccinarea, la toate nivelurile am explicat şi am spus: începe să se vadă acest lucru şi în cifre. Vaccinarea este soluţia unică pentru a face trecerea din această pandemie mai uşoară şi care să nu necesite măsuri radicale de restricţii, de limitarea unor activităţi. Din ce vedem în studiile publicate recent, chiar dacă persoanele vaccinate ajung să fie infectate, procentul celor vaccinaţi şi care ajung în spital sau chiar la ATI este foarte mic comparativ cu cei nevaccinaţi. Inclusiv procentul persoanelor vaccinate care se infectează este mai mic decât al celor nevaccinate. Astfel, se arată că vaccinul are efect, şi are efect foarte bun. Acum însă nu putem să forţăm oamenii să se vaccineze, rolul nostru este să le explicăm, să îndemnăm. Oamenii dacă decid să nu se vaccineze înseamnă că îţi asumă responsabilitatea pentru viaţa lor, dar din păcate şi pentru cei cărora le pot pune viaţa în pericol dacă ei nu sunt vaccinaţi”, a spus la Iaşi şeful DSU, secretarul de stat Raed Arafat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

Nicolae GRECU

Sportul, tărâm de rai pentru conspiraţionişti

„E dreptul meu să fac ce vreau cu organismul meu” este un leit motiv al declaraţiilor fotbaliştilor pe posturile TV, fără a pomeni vreunul de vieţile altora.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IX)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IX)

Povestea ajunge, în fine, la descrierea „tehnicăˮ a lotcii.

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

pr. Constantin STURZU

Împărţiţi, dar nedespărţiţi

În slujba logodnei, într-una dintre rugăciuni, ne adresăm lui Dumnezeu cu aceste cuvinte: "Care pe cele despărţite le aduni întru unire şi ai pus dragostea legătură neîntreruptă". Căderea primilor oameni, a protopărinţilor Adam şi Eva, a însemnat nu doar ruperea lor de Creator, ci şi dezbinarea acestora şi a urmaşilor lor. Prima crimă din istoria umanităţii a fost săvârşită asupra unui frate.

La plimbare pe axa culturală (3)

arh. Ionel OANCEA

La plimbare pe axa culturală (3)

Arhitectura, prin conţinutul simbolic, estetic, funcţional, este interpretată în cheie diferită de fiecare persoană în parte. Un exerciţiu simplu poate demonstra această realitate. 

pulspulspuls

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

Ciucă desemnatul de la Bucureşti şi relaţia cu Mihăiţă& Costel de la Iaşi

La trei zile după ce a dat cu artificii la Palat, şi asta după ce  nu a avut nicio reţinere să aprobe şi târgul de căciuli de la Hală, dar şi coada la moaşte la liber, auzim că Mihai Chirica a vorbit către presa centrală spunând pe un ton foarte doct şi sfătos că musai este nevoie de un lockdown total, cu închidere în casă mai ceva ca anul trecut. 

Caricatura zilei

Ciucă 2

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.