Varianta Delta în România: Una dintre persoanele decedate era vaccinată împotriva COVID
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 19.09.2021

Varianta Delta în România: Una dintre persoanele decedate era vaccinată împotriva COVID

GALERIE
covid, delta
  • covid, delta
- +

În România au fost confirmate până la 1 august 262 de cazuri de COVID-19 cu varianta Delta, iar numărul deceselor ajuns la 14. Una dintre persoanele decedate este un bărbat de 72 de ani din Satu Mare, care fusese vaccinat cu ambele doze. Reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică spun că la acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta.

Conform datelor publicate marți de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), până în 1 august au fost raportate 2.610 secvențieri, fiind confirmate 2.009 cazuri de COVID-19 cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care:

Alpha - 1713
Beta - 11
Gamma- 23
Delta - 262
Până la 1 august, rata de confirmare cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare a fost de 77%.
Raportul INSP poate fi consultat aici
Evoluția săptămânală a proporției cazurilor confirmate cu varianta Delta din numărul total de cazuri confirmate cu VOC are un trend crescător - de la o valoare de 1,5% în săptămâna 21, la 13% în săptămâna 30.

Au fost înregistrate 44 de decese ale unor pacienți cu COVID infectați cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care:
Alpha - 27
Beta - 0
Gamma - 3
Delta 14
Cazuri confirmate cu varianta Delta

Până la 1 august 2 au fost confirmate 262 cazuri cu varianta Delta:
42% (110 cazuri) se află în 56 focare, dintre care 48 familiale (77 cazuri) și 8 de colectivitate (33 cazuri), din 13 județe: Argeș (5), Bacău (3), Brașov (1), Brăila (1), Botoșani (1), Călărași (5), Constanța (2), Dolj (5), Ilfov (6), Iași (10), Olt (1), Teleorman (3), Timiș (2) și mun.București (11);
Dintre cazurile din focare, pentru 8 a fost menționat istoric de călătorie în Finlanda (1), India (3), Italia (1), Spania (1), Turcia (1), UK (1).
35% (92 cazuri) nu au nicio legătură epidemiologică menționată;
18% (46 cazuri sporadice) au istoric de călătorie sau de ședere la lucru în alte țări, din care 20 în UK, 7 în Spania, 5 în Turcia, 2 în EAU, 3 în Italia, 2 în Grecia, 1 în Bulgaria, 1 în Franța/Monaco, 1 în Irlanda, 1 în Rep.Moldova, 1 în Tadjikistan, 1 este angatul unei firme de transport auto internațional, 1 este pilot pe rute internaționale;
1% (4 cazuri) au avut contact în afara familiei cu caz confirmat COVID-19 identificat;
1% (3 cazuri) au refuzat colaborarea cu DSP;
2% (5 cazuri) nu au putut fi contactate de către DSP;
1% (2 cazuri) sunt în curs de investigare;
Dintre cele 262 cazuri confirmate cu varianta Delta, 50 (19%) fuseseră vaccinate: 3 incomplet și 47 complet vaccinate (18% din total).

INSP precizează că unul dintre criteriile de selecție a cazurilor de COVID-19 pentru secvențiere este vaccinarea, astfel încât proporția de cazuri vaccinate din totalul de cazuri confirmate cu varianta Delta nu reflectă situația din populația generală, ci dintr-un grup selectat. Intervalul dintre data finalizării vaccinării complete și data recoltării probei a fost de 11-175 zile, cu o medie de 100 zile.

Au fost înregistrate 14 decese ale unor pacienți cu varianta Delta:
1. femeie în vârstă de 72 de ani, din jud.Argeș, având condiții medicale pre-existente și nevaccinată anti-SARS-CoV-2;
2. bărbat în vârstă de 62 de ani, din jud.Bacău, cu istoric de călătorie în Irlanda, având condiții medicale pre-existente și nevaccinat anti-SARS-CoV-2;
3. bărbat în vârstă de 35 de ani, din jud.Bacău, cu istoric de călătorie în Finlanda, având condiții medicale pre-existente și nevaccinat anti-SARS-CoV-2; a fost sursa unui focar familial cu 5 cazuri de COVID-19, din care 4 confirmate cu varianta Delta;
4. femeie în vârstă de 90 de ani, din jud.Iași, având condiții medicale pre-existente și nevaccinată anti-SARS-CoV-2; provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri, din care 1 confirmat cu varianta Delta (caz secundar);
5. bărbat în vârstă de 56 de ani, din jud.Olt, având condiții medicale pre-existente și nevaccinat anti-SARS-CoV-2; provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri, din care 1 confirmat cu varianta Delta (caz index);
6. bărbat în vârstă de 70 de ani, mun.Bucuresti, avand conditii medicale preexistente si nevaccinat anti-SARS-CoV-2;
7. femeie în vârstă de 73 de ani, jud.Botosani, avand conditii medicale pre-existente si nevaccinată anti-SARS-CoV-2;
8. femeie în vârstă de 68 de ani, jud.Constanta, avand conditii medicale pre-existente si nevaccinată anti-SARS-CoV-2;
9. bărbat în vârstă de 79 de ani, jud.Iasi, avand conditii medicale pre-existente si nevaccinat anti-SARS-CoV-2;
10. femeie în vârstă de 91 de ani, jud.Mures, avand conditii medicale pre-existente si nevaccinata anti-SARS-CoV-2;
11. femeie în vârstă de 83 de ani, jud.Mures, avand conditii medicale pre-existente si nevaccinata anti-SARS-CoV-2;
12. bărbat în vârstă de 72 de ani, jud.Iasi, avand conditii medicale pre-existente si nevaccinat anti-SARS-CoV-2;
13. femeie în vârstă de 40 de ani, jud.Valcea, avand conditii medicale pre-existente si nevaccinata anti-SARS-CoV-2;
14. bărbat în vârstă de 72 de ani, jud.Satu Mare, avand conditii medicale pre-existente si vaccinat anti-SARS-CoV-2 cu 2 doze; intervalul dintre data finalizării vaccinării și data recoltării probei confirmate cu varianta Delta a fost de 103 zil
Reprezentanții INSP spun că la acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta.

Sursa: Hotnews

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.