Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Varianta Delta în România: Una dintre persoanele decedate era vaccinată împotriva COVID

GALERIE
covid, delta
  • covid, delta
- +

În România au fost confirmate până la 1 august 262 de cazuri de COVID-19 cu varianta Delta, iar numărul deceselor ajuns la 14. Una dintre persoanele decedate este un bărbat de 72 de ani din Satu Mare, care fusese vaccinat cu ambele doze. Reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică spun că la acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta.

Conform datelor publicate marți de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), până în 1 august au fost raportate 2.610 secvențieri, fiind confirmate 2.009 cazuri de COVID-19 cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care:

Alpha - 1713
Beta - 11
Gamma- 23
Delta - 262
Până la 1 august, rata de confirmare cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare a fost de 77%.
Raportul INSP poate fi consultat aici
Evoluția săptămânală a proporției cazurilor confirmate cu varianta Delta din numărul total de cazuri confirmate cu VOC are un trend crescător - de la o valoare de 1,5% în săptămâna 21, la 13% în săptămâna 30.

Au fost înregistrate 44 de decese ale unor pacienți cu COVID infectați cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care:
Alpha - 27
Beta - 0
Gamma - 3
Delta 14
Cazuri confirmate cu varianta Delta

Până la 1 august 2 au fost confirmate 262 cazuri cu varianta Delta:
42% (110 cazuri) se află în 56 focare, dintre care 48 familiale (77 cazuri) și 8 de colectivitate (33 cazuri), din 13 județe: Argeș (5), Bacău (3), Brașov (1), Brăila (1), Botoșani (1), Călărași (5), Constanța (2), Dolj (5), Ilfov (6), Iași (10), Olt (1), Teleorman (3), Timiș (2) și mun.București (11);
Dintre cazurile din focare, pentru 8 a fost menționat istoric de călătorie în Finlanda (1), India (3), Italia (1), Spania (1), Turcia (1), UK (1).
35% (92 cazuri) nu au nicio legătură epidemiologică menționată;
18% (46 cazuri sporadice) au istoric de călătorie sau de ședere la lucru în alte țări, din care 20 în UK, 7 în Spania, 5 în Turcia, 2 în EAU, 3 în Italia, 2 în Grecia, 1 în Bulgaria, 1 în Franța/Monaco, 1 în Irlanda, 1 în Rep.Moldova, 1 în Tadjikistan, 1 este angatul unei firme de transport auto internațional, 1 este pilot pe rute internaționale;
1% (4 cazuri) au avut contact în afara familiei cu caz confirmat COVID-19 identificat;
1% (3 cazuri) au refuzat colaborarea cu DSP;
2% (5 cazuri) nu au putut fi contactate de către DSP;
1% (2 cazuri) sunt în curs de investigare;
Dintre cele 262 cazuri confirmate cu varianta Delta, 50 (19%) fuseseră vaccinate: 3 incomplet și 47 complet vaccinate (18% din total).

INSP precizează că unul dintre criteriile de selecție a cazurilor de COVID-19 pentru secvențiere este vaccinarea, astfel încât proporția de cazuri vaccinate din totalul de cazuri confirmate cu varianta Delta nu reflectă situația din populația generală, ci dintr-un grup selectat. Intervalul dintre data finalizării vaccinării complete și data recoltării probei a fost de 11-175 zile, cu o medie de 100 zile.

Au fost înregistrate 14 decese ale unor pacienți cu varianta Delta:
1. femeie în vârstă de 72 de ani, din jud.Argeș, având condiții medicale pre-existente și nevaccinată anti-SARS-CoV-2;
2. bărbat în vârstă de 62 de ani, din jud.Bacău, cu istoric de călătorie în Irlanda, având condiții medicale pre-existente și nevaccinat anti-SARS-CoV-2;
3. bărbat în vârstă de 35 de ani, din jud.Bacău, cu istoric de călătorie în Finlanda, având condiții medicale pre-existente și nevaccinat anti-SARS-CoV-2; a fost sursa unui focar familial cu 5 cazuri de COVID-19, din care 4 confirmate cu varianta Delta;
4. femeie în vârstă de 90 de ani, din jud.Iași, având condiții medicale pre-existente și nevaccinată anti-SARS-CoV-2; provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri, din care 1 confirmat cu varianta Delta (caz secundar);
5. bărbat în vârstă de 56 de ani, din jud.Olt, având condiții medicale pre-existente și nevaccinat anti-SARS-CoV-2; provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri, din care 1 confirmat cu varianta Delta (caz index);
6. bărbat în vârstă de 70 de ani, mun.Bucuresti, avand conditii medicale preexistente si nevaccinat anti-SARS-CoV-2;
7. femeie în vârstă de 73 de ani, jud.Botosani, avand conditii medicale pre-existente si nevaccinată anti-SARS-CoV-2;
8. femeie în vârstă de 68 de ani, jud.Constanta, avand conditii medicale pre-existente si nevaccinată anti-SARS-CoV-2;
9. bărbat în vârstă de 79 de ani, jud.Iasi, avand conditii medicale pre-existente si nevaccinat anti-SARS-CoV-2;
10. femeie în vârstă de 91 de ani, jud.Mures, avand conditii medicale pre-existente si nevaccinata anti-SARS-CoV-2;
11. femeie în vârstă de 83 de ani, jud.Mures, avand conditii medicale pre-existente si nevaccinata anti-SARS-CoV-2;
12. bărbat în vârstă de 72 de ani, jud.Iasi, avand conditii medicale pre-existente si nevaccinat anti-SARS-CoV-2;
13. femeie în vârstă de 40 de ani, jud.Valcea, avand conditii medicale pre-existente si nevaccinata anti-SARS-CoV-2;
14. bărbat în vârstă de 72 de ani, jud.Satu Mare, avand conditii medicale pre-existente si vaccinat anti-SARS-CoV-2 cu 2 doze; intervalul dintre data finalizării vaccinării și data recoltării probei confirmate cu varianta Delta a fost de 103 zil
Reprezentanții INSP spun că la acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta.

Sursa: Hotnews

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri