Viața de student ieșean în Cehia: „M-a șocat limba”. Supa costă echivalentul a 2-3 lei

duminică, 10 martie 2024, 02:50
3 MIN
 Viața de student ieșean în Cehia: „M-a șocat limba”. Supa costă echivalentul a 2-3 lei

Horia Agape este student la Universității “Alexandru Ioan Cuza” Iași, în cadrul Facultății de Filosofie, la specializarea Resurse Umane. 

Primul semestru din cel de-al doilea an de studii și l-a petrecut în Cehia, la University of West Bohemia, din Pilsen. A fost o experiență de-a dreptul interesantă pentru el.

“Nu aveam Cehia pe listă”

„Eu inițial nu aveam Cehia pe listă. Voiam să merg în Norvegia, Finlanda, Belgia sau Olanda. Am fost la interviu și doamna care coordona Erasmus mi-a spus că Norvegia nu putea fi o opțiune pentru mine, doar cei de la Asistență Socială puteau echivala cursurile de acolo cu cele de aici. În Finlanda, cursurile erau doar pentru master, teoretic în Erasmus îți poți alege cursuri din orice an, fie el inclus în programul de licență sau de masterat, dar eu fiind anul II, mi-ar fi fost cam greu să înțeleg materia, ar fi trebuit să fiu anul III de studii sau chiar la licență. În Belgia s-au înscris foarte mulți și universitatea de acolo nu avea locuri alocate pentru toți. Apoi, mi s-a sugerat Cehia, Polonia, Germania sau Austria. Universitatea din Cehia era cea mai interesantă în materie de cursuri, costuri, și orașul în sine.”, spune studentul.

Vezi aici toate articolele din noua secţiune ZdI “Ziarul Studenţesc”

Horia a stat într-un cămin al universității, într-o camera de două persoane. Spațiul era format din două încăperi separate de un hol mic. Baia era comună și era împărțită de patru persoane: cei doi studenți din camera respectivă și colegii lor din camera de vizavi. Colegul de cămin al studentului român era un student ceh, acesta nu vorbea engleză, Așadar, la început, comunicarea era dificilă. Se descurcau cu o combinație de engleză și limbajul semnelor. La parterul fiecărui cămin exista un pub pentru student, șimai socializa acolo.

Bursa era de 500 de euro. Cum se descurca

„Bursa a fost aproximativ 500 de euro. Căminul costa 150 de euro. Prețurile de la cantină erau cam ca la noi, pentru 20 de lei mâncam o pizza. Supa era 2-3 lei. M-am încadrat bine în bursă. Totuși, ei eu reduceri foarte mari, de 60%-70% la mâncare. O carne de porc, care în mod normal costa 240 de coroane, cam 50 de lei, poate să ajungă la 100 de coroane, cam 20 de lei.”

Cum beneficiezi de reduceri

Studenții au parte de mai multe reduceri prin  International Student Identiy Card. Acest card se poate folosi oriunde. În Cehia, Horia beneficiat de mai multe promții și reduceri prin el: reduceri la cafenele, McDonalt’s, KFC, magazine de haine.

„Când vine vorba de experiența academică, a fost destul de bine. Am avut două cursuri puțin mai dificile, aveam mai mult de muncă, trebuia în fiecare săptămână să trimitem rezumate și comentarii la niște texte. Aveam cursuri alături de studenții cehi și nu mi s-a părut că profesorii tratau diferit studenții Erasmus față de studenții cehi”. Orarul studentului nu era atât de aglomerat ca în România: studenții nu aveau mai mult de două cursuri pe zi.

„Am făcut o excursie în munții Krkonoše. Când ești pe vârful Sněžka poți trece în Polonia și în Cehia. Am primit mesaj de la Orange: „Bun venit in Polonia!”. Nu recomand roaming-ul. Prin ianuarie am primit mesaj că nu mai pot folosi roaming-ul, doar 123 de zile îl poți folosi constant, apoi trebuia să folosești telefonul o saptămână în România. Nu erau taxe atât de mari pentru costul suplimentar, am vorbit o dată la telefon vreo 20 de minute și am avut un cost suplimentar de sub un euro”.

CITESTE aici despre noul proiect ZdI “Ziarul Studenţesc”

Per total, cu plusuri și minusuri, Horia admite că a fost una din cele mai interesante experiențe ale vieții lui de student, de până acum. 

 

Comentarii