Vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisarul UE pentru Extindere aterizează azi la Iaşi. Vizită istorică

De la Aeroport, Josep Borrell va merge direct la Chişinău

miercuri, 02 martie 2022, 02:50
1 MIN
 Vicepreşedintele Comisiei Europene şi comisarul UE pentru Extindere aterizează azi la Iaşi. Vizită istorică

O delegaţie a Comisiei Europene ajunge la Iaşi cu avionul în această dimineaţă. Fără să zăbovească, oaspeţii se vor urca în maşini şi vor pleca spre Chişinău. Este vorba de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, şi de comisarul european pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Olivér Várhelyi.

Cei doi vor sta două zile în Republica Moldova, unde vor discuta cu preşedintele Maia Sandu, cu premierul Natalia Gavriliţa şi cu alţi membri ai Guvernului de la Chişinău despre perspectiva europeană a ţării. Vizita demonstrează "sprijinul deplin al Uniunii Europene faţă de această ţară în contextul invaziei Ucrainei de către Rusia", menţionează un comunicat al Comisiei Europene. Întâlnirea cu preşedinta Maia Sandu va fi urmată de o conferinţă de presă comună, care va fi difuzată în direct.

Josep Borrell, care este şi vicepreşedinte al CE, va merge apoi împreună cu comisarul Olivér Várhelyi să viziteze un centru care găzduieşte refugiaţi ucraineni. De la Chişinău, delegaţia europeană va reveni la Iaşi, de unde va lua avionul înapoi spre Bruxelles. Amintim că spaţiul aerian al Republicii Moldova este închis şi majoritatea zborurilor s-au mutat de la Aeroportul Internaţional Chişinău la cel din Iaşi, cel mai apropiat şi mai bine pregătit ca să gestioneze un număr însemnat de aterizări şi decolări şi un flux mare de pasageri.

În urmă cu două zile, preşedintele Republicii Moldova a solicitat accelerarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. Intrarea în UE a ţării ar garanta că ţara rămâne parte a lumii libere, a spus ea.

Comentarii