VIDEO – Gala „Profesorul anului din mediul rural”: doi ieşeni printre premianţi

vineri, 25 martie 2022, 02:50
3 MIN
 VIDEO – Gala „Profesorul anului din mediul rural”: doi ieşeni printre premianţi

Organizaţia Teach for Romania a premiat în cursul zilei de ieri profesorii anului din mediul rural la cele cinci categorii ale Galei „Profesorul Anului din mediul rural”. Juriul ediţiei din acest an a selectat iniţial 15 cadre didactice finaliste alese din peste 300 de cadre didactice, câte trei pentru fiecare dintre cele cinci categorii, pe lista finaliştilor aflându-se şi două cadre didactice din judeţul Iaşi: Aurora Enache – profesor în localitatea Răducăneni, nominalizată la categoria Dezvoltarea leadership-ului la elevi, şi Ioana Diaconu, profesor în localitatea Ţibana, nominalizată la categoria Implicare în comunitate, ambele cadre didactice fiind declarate câştigătoare la aceste categorii.

În cadrul evenimentului s-a discutat despre problemele şcolilor din mediul rural în general, dar mai ales în comunităţile defavorizate. De asemenea, s-a discutat despre importanţa promovării celor cinci categorii sau ale prevenirii unora dintre problemele pe care le denumesc. Astfel, prevenirea abandonului şcolar, nevoia dezvoltării literaţiei în şcolile din mediile defavorizate, dar şi nevoia dezvoltării abilităţilor socio-emoţionale, dezvoltarea leadership-ului la elevi sau nevoia de implicare în comunitate au fost doar o parte dintre problemele prezentate.

„«Îmi place să merg la şcoală», «îmi place să învăţ», «în clasă mă văd văzut, ascultat». Asta ne spun elevii la care ajungem prin profesorii Teach for Romania”, a afirmat Iulia Pielmuş, director executiv al Teach for România, care a explicat că acum venim după mai multe crize şi evenimente nefaste, de la pandemie, la război sau criză economică, menţionând însă că „Vremurile de criză scot în evidenţă şi oamenii excepţionali”, adăugând că un profesor motivat şi care îşi doresc să aducă schimbarea şi în cele mai defavorizate medii sunt cei care oferă şansa elevilor de a depăşi greutăţile mediului în care trăiesc. În cadrul evenimentului de ieri au mai luat cuvântul şi primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, Ligia Deca, consilier prezidenţial pe probleme de educaţie, dar şi elevul Robert Avram din cadrul Consiliului Naţional al Elevilor, Gelu Duminică, reprezentant al Fundaţiei Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, alături de reprezentanţi ai mediului privat, ai autorităţilor centrale sau locale sau elevi şi reprezentanţi ai elevilor.

Cine sunt profesorii câştigători la cele cinci categorii

În ceea ce priveşte câştigătorii de la fiecare dintre cele cinci categorii ale Galei din acest an:

  • La categoria „Prevenirea abandonului şcolar” a fost desemnată câştigătoare, dintre cele 53 de nominalizări, Daniela Maria Arion – director, Şcoala Gimnazială „Mihai Vodă”, judeţul Cluj.
  • La categoria „Dezvoltarea literaţiei” a fost desemnată câştigătoare, dintre cei 65 de profesori nominalizaţi, Adina Popa – învăţător, Şcoala Gimnazială Basarabi, judeţul Suceava.
  • La categoria „Dezvoltarea abilităţilor socio-emoţionale” a fost desemnat câştigător, dintre cele 44 de nominalizări, Romeo Bolohan – profesor la Liceul Tehnologic „Mihai Eminescu”, Dumbrăveni, judeţul Suceava.
  • La categoria „Dezvoltarea leadership-ului la elevi” a fost desemnată câştigătoare, dintre cele 48 de nominalizări, Aurora Enache – profesor la Liceul Teoretic „Lascăr Rosetti” Răducăneni, judeţul Iaşi.
  • La categoria „Implicarea în comunicate” a fost desemnată câştigătoare, dintre cele 100 de nominalizări, Ioana Diaconu profesor la Şcoala de industrie alimentară Ţibana, judeţul Iaşi.

Gala „Profesorul Anului din mediul rural” a avut loc în cursul zilei de ieri, 24 martie, de la ora 17.00, la Palatul Culturii din Iaşi. La eveniment au participat atât reprezentanţI ai autorităţilor locale, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, dar şi reprezentanţi din cadrul Ministerului Educaţiei sau ai Administraţiei Prezidenţiale. Teach for Romania îşi desfăşoară activitatea în zonele defavorizate din mediul rural de 8 ani de zile, cooptând în fiecare an noi cadre didactice dedicate care să găsească soluţii de dezvoltare a educaţiei din zonele cele mai sărace.

Comentarii