Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

VIDEO - Părintele Calistrat de la Vlădiceni a fost iertat de Mitropolie chiar în Ajunul Crăciunului. Slujeşte din nou liturghia

GALERIE
predica_Calistrat
  • predica_Calistrat
- +

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a ridicat toate sancţiunile şi a încheiat cercetarea cu privire la acuzaţiile aduse preotului Calistrat Chifan, de la Mănăstirea Vlădiceni, care a fost filmat lovind o enoriaşă în faţa bisericii. Decizia a fost luată înainte de Crăciun, astfel că pr. Calistrat a fost deja filmat în faţa altarului, slujind şi ţinând predică la finalul Liturghiei. 

În imaginile care figurează pe contul de Youtube al acestuia, ce au fost distribuite de enoriaşi şi pe reţelele de socializare, alături de pr. Calistrat figurează ucenicii săi, inclusiv pr. Ionuţ Hrisostom Turtoi, asupra căruia există mai multe acuzaţii cum că ar avea un comportament necuviincios cu enoriaşii în faţa altarului.

Arhiepiscopia Iaşilor a confirmat pentru „Ziarul de Iaşi” ridicarea sancţiunilor împotriva pr. Calistrat şi că, nici până acum, nu a început vreo anchetă împotriva pr. Turtoi. Aceştia au precizat că sancţiunile luate deja împotriva prelatului filmat lovind o enoriaşă în curtea Mănăstirii Vlădiceni sunt suficiente şi că ancheta se încheie, în lipsa unor noi date sau informaţii.

„Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni a fost oprit de la slujirea celor sfinte pe durata cercetărilor, care s-au încheiat pe 23 noiembrie. Atunci s-a luat decizia de a fi oprit pentru încă o perioadă de 30 de zile de la slujirea celor sfinte. Poate spuneţi că e o pedeapsă prea blândă, însă pentru un preot este un lucru foarte dureros să nu poată sluji. Mai mult, această pedeapsă i-a afectat şi pe credincioşii care au continuat să vină la Mănăstirea Vlădiceni, dar nu s-au mai putut spovedi, cum făceau de obicei, la Părintele Calistrat”, a declarat Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Acesta a mai precizat că cele două surori care au reclamat că au fost victime ale pr. Calistrat Chifan au fost chemate la Mitropolie să discute cu cei care se ocupau de cercetarea acestui caz, dar au refuzat să vină. Există, în acest sens, conform directorului de comunicare al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi un document scris primit de la cele două surori prin care refuză această prezenţă. La rândul lor, însă, cele două victime au depus o cerere scrisă către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, cu data de 27.12.2022, în care au menţionat că „nu am fost primite nici până în acest moment în audienţă la IPS Teofan, nu am fost audiate în cadrul cercetărilor şi nu am primit NICIUN răspuns la cele 11 cereri pe care le-am formulat în acest caz”.

Patriarhia: „Libertatea (decizională) presupune constant responsabilitatea (eparhială)”

Am mai întrebat reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei dacă mai există în derulare vreo anchetă în legătură cu activitatea discipolilor pr. Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni, cu accent pe cazul pr. Turtoi, cu care au apărut imagini în spaţiul public în care acesta are un comportament foarte apropiat faţă de unele enoriaşe.

„Din cercetările efectuate, s-a constatat că acele capturi de ecran au fost realizate în ziua în care părintele Hrisostom îşi aniversa ziua de naştere, prilej cu care mai mulţi credincioşi l-au felicitat şi îmbrăţişat, totul desfăşurându-se în biserică, în văzul tuturor. Am cerut şi public ca cele două surori să ne ofere filmarea de pe care s-au făcut acele capturi pentru a vedea întregul context. Nu am primit-o nici până la această oră”, a mai declarat Lucian Apopei.

Reamintim faptul că „Ziarul de Iaşi” a publicat şi mărturia unei tinere de 31 de ani care a fost în urmă cu patru ani la pr. Turtoi şi experienţa sa a fost similară: a fost pusă să repete întruna că este proastă, să îi vorbească călugărului ca şi cum i-ar vorbi lui Dumnezeu şi când a refuzat să îl asculte acesta a lovit-o cu palma peste cap. Mărturia nu a fost luată în considerare de către Exarhatul Mănăstiresc care, de altfel, nici nu a început vreo anchetă în cazul pr. Turtoi.

Am solicitat un punct de vedere şi din partea purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, pr. Vasile Bănescu, cu privire la situaţia pr. Calistrat Chifan. Acesta a explicat că deciziile de acest fel sunt luate la nivelul fiecărei eparhii la nivel local, nefiind sub jurisdicţia Patriarhiei, însă a avertizat că fiecare decizie luată de o arhiepiscopie vine şi cu propriile consecinţe.

„În condiţiile în care fiecare eparhie are autonomie administrativă locală, comentariul meu în cazul menţionat devine irelevant. Nu la fel de irelevante pot deveni însă urmările în timp ale oricărei decizii luate de o eparhie care se confruntă cu situaţii şi cazuri ce atrag atenţia la nivel naţional. Libertatea (decizională) presupune constant responsabilitatea (eparhială)”, a declarat pr. Vasile Bănescu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri