Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Wizz Air consolidează baza de la Iaşi. Record de trafic la Aeroport. Cursă spre Istanbul?

GALERIE
wizzair, aeroport iasi
  • wizzair, aeroport iasi
- +

Aeroportul Iaşi va înregistra, săptămâna viitoare, un milion de pasageri în mai puţin de opt luni. Înainte de pandemie, un astfel de record era atins abia în toamnă. Astfel, în acest an va fi probabil depăşit recordul de 1,3 milioane călători înregistrat în anul 2019. 

Directorul aerogării Romeo Vatră a estimat ieri un trafic total cuprins între 1,3 şi 1,5 milioane de pasageri pentru anul în curs. Relocarea unor zboruri de la Chişinău la Iaşi, în contextul războiului din Ucraina, creşterea frecvenţei la unele curse şi introducerea de noi rute au contribuit decisiv la traficul care se prefigurează pe final de an. Între timp, operatorii aerieni continuă să anunţe noi zboruri.

Wizz Air va avea 4 aeronave la Iaşi şi 28 de curse

Cel mai important operator aerian de la Iaşi (Wizz Air) îşi consolidează poziţia în capitala Moldovei: din decembrie va efectua zboruri cu 4 aeronave faţă de 3 în prezent. Cu această ocazie, Wizz va introduce 3 noi curse regulate şi va creşte frecvenţa pe 9 rute existente. În primul caz este vorba despre zboruri spre Memmingen (Germania), Basel-Mulhouse (Elveţia) şi Copenhaga (Danemarca). Spre oraşul german, cursele vor fi în fiecare zi de luni, miercuri şi vineri, începând cu 12 decembrie. În celelalte două situaţii, primul zbor va fi 13 decembrie, iar spre fiecare destinaţie se va putea călători în zilele de marţi şi sâmbătă. „Împreună cu noile adăugiri ale reţelei, Wizz Air oferă acum 28 de rute din Iaşi. Acest anunţ marchează o piatră de hotar importantă pentru reţeaua din România”, a declarat ieri, la Iaşi, Evelin Jeckel, reprezentantă a Wizz Air. Întrebată despre anulările din ultimul an legate de Iaşi, cea mai recentă fiind chiar zilele trecute (cursa Milano – Iaşi de luni seară), Jeckel a spus că ponderea unor astfel de incidente a fost de sub 3% în totalul zborurilor, iar cauza principală ţine de criza de personal în rândul controlorilor de trafic în ţările din vestul Europei. „Încercăm să le minimizăm”, a comentat Jeckel.

Despre planurile Wizz Air la Iaşi, reprezentanta companiei a spus că operatorul estimează că, cel puţin anul viitor, va transporta peste 370.000 de pasageri la Aeroportul Iaşi, în contextul introducerii noilor curse şi creşterii frecvenţei pe unele rute existente. La începutul lunii august, Wizz Air a celebrat peste 3 milioane de călători la aerogara ieşeană, în condiţiile în care compania efectuează zboruri din anul 2014. „Prezenţa Wizz Air la Iaşi va creşte substanţial”, a mai spus Jeckel, fără a intra în detalii despre ce alte curse ar putea introduce operatorul anul viitor. „Aeroportul Iaşi a reuşit să dezvolte o relaţie de încredere cu Wizz Air, care se traduce astăzi într-o bază operaţională deschisă la Iaşi, în curse aeriene diversificate, în legături directe cu metropolele şi capitalele europene şi în multe alte perspective de dezvoltare pe care compania le are la Iaşi. Practic, aeronava ce va completa flota existentă marchează o nouă etapă în transportul aerian din Iaşi, investiţie care va contribui la diversificarea reţelei de rute internaţionale şi extinderea operaţiunilor. Discuţiile pe care le-am purtat cu operatorul privind extinderea bazei şi permanentizarea unor destinaţii relocate temporar la Iaşi au dat roade”, a comentat directorul aerogării ieşene, Romeo Vatră.

Zborurile spre Basel şi Memmingen au fost relocate temporar de la Chişinău în ultimele luni, dar, odată cu anunţul Wizz Air de ieri, aceste curse vor fi introduse în mod regulat şi la Iaşi, aşa cum am amintit, începând cu luna decembrie.

Cursă spre Istanbul?

În contextul lansării noilor curse Wizz, preşedintele Consiliului Judeţean Costel Alexe a susţinut că la Iaşi ar putea fi introdusă şi o cursă spre Istanbul, o mai veche dorinţă a autorităţilor (şi nu numai) dar care nu a fost materializată până în prezent. Potrivit lui Alexe, o delegaţie a Aeroportului Iaşi se va deplasa la începutul lunii septembrie în Turcia pentru a negocia o astfel de rută cu operatorul Turkish Airlines. În ceea ce priveşte traficul de pasageri din acest an, Alexe a insistat pe ideea că aerogara ieşeană a depăşit, în acest an, toate recordurile anterioare. „După doi ani dificili de pandemie, care au afectat activitatea tuturor aeroporturilor din lume, anul acesta, am ajuns să descriem cel mai bine Aeroportul Iaşi prin cuvântul «record». Aeroportul nostru a înregistrat, lună de lună, record peste record în ceea ce priveşte traficul de pasageri, ajungând ca în iulie să fie depăşit pragul de 180.000 pasageri”, a comentat Costel Alexe.

Amintim că, până la finalul anului 2023, la Aeroportul Iaşi va fi construit un nou terminal (T4) cu o capacitate de procesare care poate ajunge la 3,5 milioane pasageri/an. Întrebat ieri când a fost cel mai aglomerat moment la aerogara ieşeană în acest an, şeful Aeroportului Romeo Vatră a invocat o zi în care timp de 90 de minute au fost şase zboruri, ceea ce a însemnat un zbor la fiecare 15 minute. „Am avut situaţii în care efectiv a trebuit să închidem terminalul, fiind nevoiţi să permitem accesul după ce s-a mai redus numărul de oameni care aşteptau în terminal”, a mai spus Vatră. Potrivit acestuia, odată cu construirea noului terminal, astfel de probleme nu vor mai fi la aeroport.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri