anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 28.09.2022

Wizz Air consolidează baza de la Iaşi. Record de trafic la Aeroport. Cursă spre Istanbul?

GALERIE
wizzair, aeroport iasi
  • wizzair, aeroport iasi
- +

Aeroportul Iaşi va înregistra, săptămâna viitoare, un milion de pasageri în mai puţin de opt luni. Înainte de pandemie, un astfel de record era atins abia în toamnă. Astfel, în acest an va fi probabil depăşit recordul de 1,3 milioane călători înregistrat în anul 2019. 

Directorul aerogării Romeo Vatră a estimat ieri un trafic total cuprins între 1,3 şi 1,5 milioane de pasageri pentru anul în curs. Relocarea unor zboruri de la Chişinău la Iaşi, în contextul războiului din Ucraina, creşterea frecvenţei la unele curse şi introducerea de noi rute au contribuit decisiv la traficul care se prefigurează pe final de an. Între timp, operatorii aerieni continuă să anunţe noi zboruri.

Wizz Air va avea 4 aeronave la Iaşi şi 28 de curse

Cel mai important operator aerian de la Iaşi (Wizz Air) îşi consolidează poziţia în capitala Moldovei: din decembrie va efectua zboruri cu 4 aeronave faţă de 3 în prezent. Cu această ocazie, Wizz va introduce 3 noi curse regulate şi va creşte frecvenţa pe 9 rute existente. În primul caz este vorba despre zboruri spre Memmingen (Germania), Basel-Mulhouse (Elveţia) şi Copenhaga (Danemarca). Spre oraşul german, cursele vor fi în fiecare zi de luni, miercuri şi vineri, începând cu 12 decembrie. În celelalte două situaţii, primul zbor va fi 13 decembrie, iar spre fiecare destinaţie se va putea călători în zilele de marţi şi sâmbătă. „Împreună cu noile adăugiri ale reţelei, Wizz Air oferă acum 28 de rute din Iaşi. Acest anunţ marchează o piatră de hotar importantă pentru reţeaua din România”, a declarat ieri, la Iaşi, Evelin Jeckel, reprezentantă a Wizz Air. Întrebată despre anulările din ultimul an legate de Iaşi, cea mai recentă fiind chiar zilele trecute (cursa Milano – Iaşi de luni seară), Jeckel a spus că ponderea unor astfel de incidente a fost de sub 3% în totalul zborurilor, iar cauza principală ţine de criza de personal în rândul controlorilor de trafic în ţările din vestul Europei. „Încercăm să le minimizăm”, a comentat Jeckel.

Despre planurile Wizz Air la Iaşi, reprezentanta companiei a spus că operatorul estimează că, cel puţin anul viitor, va transporta peste 370.000 de pasageri la Aeroportul Iaşi, în contextul introducerii noilor curse şi creşterii frecvenţei pe unele rute existente. La începutul lunii august, Wizz Air a celebrat peste 3 milioane de călători la aerogara ieşeană, în condiţiile în care compania efectuează zboruri din anul 2014. „Prezenţa Wizz Air la Iaşi va creşte substanţial”, a mai spus Jeckel, fără a intra în detalii despre ce alte curse ar putea introduce operatorul anul viitor. „Aeroportul Iaşi a reuşit să dezvolte o relaţie de încredere cu Wizz Air, care se traduce astăzi într-o bază operaţională deschisă la Iaşi, în curse aeriene diversificate, în legături directe cu metropolele şi capitalele europene şi în multe alte perspective de dezvoltare pe care compania le are la Iaşi. Practic, aeronava ce va completa flota existentă marchează o nouă etapă în transportul aerian din Iaşi, investiţie care va contribui la diversificarea reţelei de rute internaţionale şi extinderea operaţiunilor. Discuţiile pe care le-am purtat cu operatorul privind extinderea bazei şi permanentizarea unor destinaţii relocate temporar la Iaşi au dat roade”, a comentat directorul aerogării ieşene, Romeo Vatră.

Zborurile spre Basel şi Memmingen au fost relocate temporar de la Chişinău în ultimele luni, dar, odată cu anunţul Wizz Air de ieri, aceste curse vor fi introduse în mod regulat şi la Iaşi, aşa cum am amintit, începând cu luna decembrie.

Cursă spre Istanbul?

În contextul lansării noilor curse Wizz, preşedintele Consiliului Judeţean Costel Alexe a susţinut că la Iaşi ar putea fi introdusă şi o cursă spre Istanbul, o mai veche dorinţă a autorităţilor (şi nu numai) dar care nu a fost materializată până în prezent. Potrivit lui Alexe, o delegaţie a Aeroportului Iaşi se va deplasa la începutul lunii septembrie în Turcia pentru a negocia o astfel de rută cu operatorul Turkish Airlines. În ceea ce priveşte traficul de pasageri din acest an, Alexe a insistat pe ideea că aerogara ieşeană a depăşit, în acest an, toate recordurile anterioare. „După doi ani dificili de pandemie, care au afectat activitatea tuturor aeroporturilor din lume, anul acesta, am ajuns să descriem cel mai bine Aeroportul Iaşi prin cuvântul «record». Aeroportul nostru a înregistrat, lună de lună, record peste record în ceea ce priveşte traficul de pasageri, ajungând ca în iulie să fie depăşit pragul de 180.000 pasageri”, a comentat Costel Alexe.

Amintim că, până la finalul anului 2023, la Aeroportul Iaşi va fi construit un nou terminal (T4) cu o capacitate de procesare care poate ajunge la 3,5 milioane pasageri/an. Întrebat ieri când a fost cel mai aglomerat moment la aerogara ieşeană în acest an, şeful Aeroportului Romeo Vatră a invocat o zi în care timp de 90 de minute au fost şase zboruri, ceea ce a însemnat un zbor la fiecare 15 minute. „Am avut situaţii în care efectiv a trebuit să închidem terminalul, fiind nevoiţi să permitem accesul după ce s-a mai redus numărul de oameni care aşteptau în terminal”, a mai spus Vatră. Potrivit acestuia, odată cu construirea noului terminal, astfel de probleme nu vor mai fi la aeroport.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.