Ziua Prematurului la Iaşi: 11.000 de prematuri îngrijiţi la Maternitatea Cuza Vodă în ultimii 16 ani

miercuri, 17 noiembrie 2021, 09:14
2 MIN
 Ziua Prematurului la Iaşi: 11.000 de prematuri îngrijiţi la Maternitatea Cuza Vodă în ultimii 16 ani

Mai multe instituţii din Iaşi vor fi iluminate astăzi în violet, cu ocazia Zilei Mondiale a Prematurului, care de anul trecut este şi Ziua Naţională a Copilului Prematur din România. Astfel, vor fi iluminate Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, Palatul Culturii, Primăria municipiului Iaşi, Maternitatea „Cuza Vodă”, culoarea fiind aleasă pentru că inspiră speranţă.

Prin sărbătorirea zilei la nivel mondial şi naţional, se doreşte atragerea atenţiei opiniei publice asupra problemei prematurităţii, care în ultimii ani a devenit o problemă de sănătate publică.

„Începând de anul trecut, ziua de 17 noiembrie a fost declarată şi Ziua Naţională a Copilului Prematur în România ceea ce a fost un lucru extrem de important pentru că am crezut că îi vom sensibiliza pe cei care ne conduc. Prematuritatea generează o serie de patologii care pot duce la deces. Dacă aceşti copii nu se pierd, se ajunge la situaţia în care aceştia trăiesc cu sechele neurologice pe termen lung, auditive sau oftalmologice, existând riscul de orbire dacă nu suntem implicaţi în recuperarea acestor copii”, a precizat prof. dr. Maria Stamatin, coordonatorul Centrului de Terapie Intensivă Neonatală de la Maternitatea „Cuza Vodă”.

Costurile pentru îngrijirea acestor copii atât după naştere cât şi ulterior sunt extrem de mari, susţin medicii, iar fără o implicare din partea sistemului sanitar şansele ca aceştia să ducă o viaţă normală sunt tot mai mici. Spre exemplu, pentru un prematur sub 28-30 de săptămâni, costurile de îngrijire variază între 50.000 şi 500.000 de lei.

„Reuşim să salvăm din ce în ce mai mulţi copii cu greutăţi la naştere sub 1.000 de grame şi cu vârste de gestaţie sub 28 de săptămâni. În 16 ani am îngrijit cam 11.000 de prematuri, iar mortalitatea este din ce în ce mai mică faţă de atunci când am început. Dacă atunci prematurii cu greutate foarte mică la naştere supravieţuiau în proporţie de 25%, acum s-a ajuns la un procent de 75-85%. Este un lucru extraordinar de bun pe care l-am realizat alături de colegii mei şi de conducerea spitalului care a avut un rol foarrte important pentru că ne-a sprijinit în achiziţionarea echipamentelor”, a completat prof. dr. Maria Stamatin.

Comentarii