anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Ziua Prematurului la Iaşi: 11.000 de prematuri îngrijiţi la Maternitatea Cuza Vodă în ultimii 16 ani

GALERIE
prematur
 • prematur
- +

Mai multe instituţii din Iaşi vor fi iluminate astăzi în violet, cu ocazia Zilei Mondiale a Prematurului, care de anul trecut este şi Ziua Naţională a Copilului Prematur din România. Astfel, vor fi iluminate Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, Palatul Culturii, Primăria municipiului Iaşi, Maternitatea „Cuza Vodă”, culoarea fiind aleasă pentru că inspiră speranţă.

Prin sărbătorirea zilei la nivel mondial şi naţional, se doreşte atragerea atenţiei opiniei publice asupra problemei prematurităţii, care în ultimii ani a devenit o problemă de sănătate publică.

„Începând de anul trecut, ziua de 17 noiembrie a fost declarată şi Ziua Naţională a Copilului Prematur în România ceea ce a fost un lucru extrem de important pentru că am crezut că îi vom sensibiliza pe cei care ne conduc. Prematuritatea generează o serie de patologii care pot duce la deces. Dacă aceşti copii nu se pierd, se ajunge la situaţia în care aceştia trăiesc cu sechele neurologice pe termen lung, auditive sau oftalmologice, existând riscul de orbire dacă nu suntem implicaţi în recuperarea acestor copii”, a precizat prof. dr. Maria Stamatin, coordonatorul Centrului de Terapie Intensivă Neonatală de la Maternitatea „Cuza Vodă”.

Costurile pentru îngrijirea acestor copii atât după naştere cât şi ulterior sunt extrem de mari, susţin medicii, iar fără o implicare din partea sistemului sanitar şansele ca aceştia să ducă o viaţă normală sunt tot mai mici. Spre exemplu, pentru un prematur sub 28-30 de săptămâni, costurile de îngrijire variază între 50.000 şi 500.000 de lei.

„Reuşim să salvăm din ce în ce mai mulţi copii cu greutăţi la naştere sub 1.000 de grame şi cu vârste de gestaţie sub 28 de săptămâni. În 16 ani am îngrijit cam 11.000 de prematuri, iar mortalitatea este din ce în ce mai mică faţă de atunci când am început. Dacă atunci prematurii cu greutate foarte mică la naştere supravieţuiau în proporţie de 25%, acum s-a ajuns la un procent de 75-85%. Este un lucru extraordinar de bun pe care l-am realizat alături de colegii mei şi de conducerea spitalului care a avut un rol foarrte important pentru că ne-a sprijinit în achiziţionarea echipamentelor”, a completat prof. dr. Maria Stamatin.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.