25 de învăţători şi educatori ieşeni vor preda în cadrul grădiniţelor de familie

vineri, 19 august 2016, 12:46
2 MIN
 25 de învăţători şi educatori ieşeni vor preda în cadrul grădiniţelor de familie

În cadrul proiectului „Împreună pentru copii“, derulat de Inspectoratul Şcolar Judeţean în luna iulie, un număr de 25 de educatori şi învăţători ieşeni din mediul rural au beneficiat de cursuri de formare în vederea susţinerii activităţilor de tip „Grădiniţa de Familie“. Cadrele didactice sunt din localităţile Balş, Butea, Ciohorăni, Gorban, Deleni, Grajduri, Horleşti, Mironeasa, Moţca, Slobozia, Strunga, Cristeşti şi Gropniţa. Acestea vor organiza activităţi specifice destinate copiilor şi părinţilor în unităţile de învăţământ ieşene. 

„La cursurile de formare, cadrele didactice au aprofundat teme precum principiile educaţiei apreciative, rolul şi responsabilităţile educatorului, elemente de psihologia dezvoltării, particularităţile vârstei preşcolare, rolul  părintelui în dezvoltarea corespunzătoare a copilului de vârstă  preşcolară, gestionarea comportamentelor nedorite sau abordarea pozitivă a disciplinării copilului. În cadrul atelierelor, educatorii au abordat aspecte legate de tehnici de comunicare eficientă cu copiii, de înţelegerea şi interpretarea comportamentelor şi au elaborat instrumente de lucru pentru activităţile de tip Grădiniţa de Familie“, a declarat Sabina Manea, purtătorul de cuvânt al ISJ Iaşi.

La finalul cursurilor, cadrele didactice au discutat despre prevenirea abuzului şi a efectelor acestuia asupra copilului şi despre relaţionarea pozitivă. Programul este o modalitate foarte importantă de comunicare pentru copii şi părinţi, având rolul de a-i apropia, sprijinindu-i pe adulţi să înţeleagă mai bine nevoile cu care se confruntă copiii lor. Aceştia au astfel ocazia să-şi petreacă timpul împreună în grădiniţa de familie, la şcoală, şi să desfăşoare activităţi noi ce contribuie la consolidarea legăturilor familiale, cu efecte pe termen lung.

Prin acest proiect se vizează implementarea unor noi servicii integrate în 80 de şcoli din mediul rural din judeţ, în vederea prevenirii riscului de abandon şcolar, creşterii participării şcolare şi a incluziunii sociale a copiilor aflaţi în situaţii de risc şi a familiilor acestora. Proiectul a fost iniţiat în colaborare cu Fundaţia HOLT Iaşi. 

 

Comentarii