30 milioane euro băgaţi în ideea obţinerii titlului de capitală europeană a culturii

luni, 05 octombrie 2015, 01:59
2 MIN
 30 milioane euro băgaţi în ideea obţinerii titlului de capitală europeană a culturii

Dosarul pentru candidatura la titlul de capitală europeană a culturii în 2021 va fi depus săptămâna aceasta, termenul limită fiind data de 10 octombrie.

Municipalitatea anunţă un buget de zeci de milioane de euro pentru a veni în sprijinul candidaturii Iaşului la titlul de capitală europeană a culturii în 2021. Primarul interimar Mihai Chi­rica a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că bugetul total pentru perioada 2016 – 2022 ar urma să ajungă la peste 30 milioane euro.

„Noi am făcut o prognoză, şi sperăm să putem veni cu un buget de peste 30 milioane eu­ro în susţinerea dosarului de candidatură şi a candidaturii până în 2021 şi următorul an, aşa cum cere, de altfel, regula participării la acest concurs“, a spus Chirica.

Primăria, prin Fun­daţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană 2021 (FICCE), va depune dosarul de candidatură pentru titlul european la sfârşitul acestei săptă­mâni.

„Bugetul până în 2022 va fi aprobat într-o şedinţă extraordinară. Bugetul este compus din bugetele in­stituţiilor principale, respectiv Muni­cipiul Iaşi, Consiliul Judeţean, Uniu­nea Europeană şi Guvern, la care se mai adaugă societatea civilă prin sponsori cu care am luat deja le­gătura“, a mai declarat Chirica.

Săp­tămâna trecută, la iniţiativa FICCE au fost semnate două acorduri pentru susţinerea candidaturii Iaşului, unul de către rectorii celor şapte univer­sităţi, iar altul de forţe politice. Pri­măria va organiza la sfârşitul acestei săptămâni un eveniment de lansare a candidaturii Iaşului, care va avea loc în parcul Palas. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 10 octombrie.

Pentru titlul european şi-au mai anunţat intenţia să concureze oraşe precum Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Craiova, şi chiar Bucureşti. Într-o primă fază vor fi selectate trei oraşe, iar ulterior un juriu de 10 experţi europeni vor face o propunere din rândul acestora, spre sfârşitul anului 2016.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii