7 motive să iasă stânga la vot

marți, 11 noiembrie 2014, 18:14
3 MIN
 7 motive să iasă stânga la vot

* E plin Internetul de apeluri (inclusiv ale noastre) cum că să iasă dreapta la vot, iar lumea s-a cam plictisit, trebuie ceva nou. În numele democraţiei, trebuie să venim cu ceva asemănător şi pentru partea opusă, trebuie să scoatem şi stânga la secţiile de votare! Un mic (dar interesant, sperăm) apel în şapte puncte:

* E păcat să nu mergeţi, duminică, la vot: cei care vor merge vor avea, în portofel, mai mult decât cei care nu vor merge! Nu ne referim la bani sau la vreo găleată de buzunar, ci la acea hârtiuţă lipită pe cartea de identitate, cu un cerculeţ în care scrie VOTAT 2014 şi litera P, de la Parlament, Preşedinte, Ponta sau altceva. E ceva în plus în portofel, cu care vă puteţi lăuda? Este!

* Pentru unii alegători arondaţi unor secţii organizate în unităţi de învăţământ, votul de duminică va reprezenta un binevenit prilej de a trece în CV (dacă nu ştiu ce-i ăla, merge "listă motive laudă bufet") că au fost la şcoală / liceu mai mult decât colegii de frapieră nimeriţi în alte secţii. Din 1990 încoace, unii au adunat mai multe ore petrecute în şcoală la votări, decât în restul vieţii lor! Bravo!

* Duminică puteţi merge fără bilet cu toate mijloacele de transport (taxiul nu se pune): dacă vă prinde un controlor, vă dă jos şi vă ia la amendat, îl ameninţaţi cu plângere la înalte foruri europene, fiindcă vă împiedică să vă exercitaţi dreptul la vot, pentru care aţi murit la Revoluţie!

* Circulă o legendă: cică în ziua scrutinului localurile de lângă secţiile de votare nu au voie să servească băuturi alcoolice! Trebuie să vă convingeţi la faţa locului dacă legendele au şi sâmbure de adevăr! Dacă da, vă veţi putea delecta gustând tărie în căniţe de cafea şi vin sau bere în pahare de suc.

* Campania electorală va fi încheiată, dar vor mai rămâne materiale lipite sau atârnate. Unele sunt utile (afişele, dacă faceţi foc cu lemne şi aprindeţi cu hârtie, sau bannerele, dacă aveţi necazuri cu hidroizolaţia) şi nimeni nu vă va trage la răspundere când le confiscaţi. Dacă vă întreabă cineva, vă uitaţi urât la el şi-i spuneţi că sunteţi de la Biroul Electoral Mondial sau aşa ceva; vă va da şi o mână de ajutor!

* Alegerile se vor desfăşura duminică, pe când în supermarketuri se bagă chestii noi, la promoţie, tigăi şi bormaşini, izmene sau ce se mai caută în perioada asta. Mergeţi la votare dimineaţa, la prima oră, să le daţi peste nas vecinilor: când ei se vor înghesui la secţii, să aleagă, voi veţi alege, în linişte, tigaia maximă, ideală pentru bătut covoare – că, de pus ceva în ea, slabe şanse!

* Dacă nu veţi merge la votare, veţi deveni un fel de paria (cine nu ştie ce-i paria să caute în DEX; cine nu ştie ce-i DEX să întrebe pe cei care votează altceva!) şi nu veţi mai fi acceptaţi în discuţiile lungi, de la berărie, când după al cincilea rând începe fiecare să se laude cu ce-a făcut el în cabină şi ce măscări a scris cu pixul pe buletinul de vot, la adresa candidatului de dreapta. Nu-i păcat să nu mergeţi la votare şi să nu vă scrieţi cu pixul pe foaie ofurile – eventual, să faceţi şi desene cât mai explicite? 

Comentarii