A început Conferinţa Internaţională NEW CITIES

joi, 06 aprilie 2017, 01:50
2 MIN
 A început Conferinţa Internaţională NEW CITIES

„Evaluările internaţionale punctează o realitate care subliniază necesitatea unor politici speciale pentru oraşele viitorului: în 2050, aproximativ 66% din populaţia lumii va trăi în oraşe. Pentru Europa, statisticile sunt şi mai îngrijorătoare: 80% din populaţia Europei va fi concentrată în centrele urbane. În acest context, trebuie să gândim şi să proiectăm acele «Smart Cities – Green Cities». Oraşe care să nu fie doar eficiente economic. Ci, care să ofere şi o calitate a vieţii prin implementarea oazelor de verdeaţă. Acoperişurile, terasele, pereţii verzi sunt un deziderat necesar dacă nu dorim să ajungem să ne sufocăm în oraşe cu o rată ridicată de poluare. Soluţii şi inovaţii inteligente există. Astfel de conferinţe ca cea desfăşurată acum la Iaşi sunt cruciale pentru a reuni experţi în domeniu. Experţi care pot găsi soluţii, care pot propune proiecte având în vedere dezideratele esenţiale pentru oraşele viitorului“, a declarat Stella Ronner-Grubacic, ambasador al Olandei în România, prezent la deschiderea Conferinţei Internaţionale NEW CITIES cu tema „Green City“.

 Aflată la cea de-a doua ediţie, conferinţa reuneşte la Iaşi reprezentanţi ai arhitecturii din toate marile oraşe ale României, Olanda fiind ţară invitată pentru a prezenta soluţiile pe care specialiştii olandezi le implementează în această direcţie. Conferinţa se desfăşoară la Palatul Culturii, la deschiderea oficială fiind prezente atât conducerea Ordinului Arhitecţilor din România, cât şi oficialităţi ale Iaşului. „E o mare onoare pentru Iaşi să organizeze şi să găzduiască pentru a doua oară un astfel de eveniment. Amenajarea spaţiului urban în funcţie de necesităţile şi provocările pe care le aduc dezvoltarea urbană nu poate fi realizată decât cu implicarea specialiştilor. Tema privind oraşele verzi cred că este una dintre mari provocări cu care se confruntă în prezent spaţiul european. Felicit organizatorii  pentru că reuşesc să reunească la masa discuţiilor specialiştii, profesioniştii din domeniul arhitecturii.

Doar comunicând şi făcând schimb de experienţă, putem găsi soluţii la problema amenajării spaţiului urban“, a subliniat primarul Mihai Chirica, prezent şi el la deschiderea oficială a conferinţei. De adăugat că, alături de prezentări şi dezbateri, conferinţa găzduieşte în premieră şi o serie de expoziţii: „European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award 2017“ şi Young Talent Architecture Award 2016 (YTAA). Premiul european pentru arhitectura contemporană – Mies van der Rohe Awards este oferit la fiecare 2 ani pentru a face cunoscută, a aprecia şi a premia producţia arhitecturală de calitate din Europa. Expoziţia va prezenta cele 355 de proiecte înscrise în competiţia din 2017 şi cele 40 de proiecte incluse în lista scurtă a nominalizarilor. In extenso, vor fi expuse cele 211 proiecte de diplomă, înscrise în competiţia Young Talent Architecture Award 2016 (YTAA). 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii