N

Abia peste doi ani vom scăpa de căblăraia de pe stâlpi

N

miercuri, 28 mai 2014, 01:50
2 MIN
 Abia peste doi ani vom scăpa de căblăraia de pe stâlpi

\N

Primăria a elaborat un regulament pentru îngroparea în subteran a cablurilor de pe stâlpii din oraş u operatorii în cauză vor primi însă un termen de doi ani pentru a se conforma

Regulamentul de îngropare a cablurilor va fi dezbătut în şedinţa de consiliu local din această săptămână. Odată ce va primi votul consilierilor locali, documentul îi va obliga pe operatorii de date să-şi îngroape cablurile în tubulaturile din subteran şi să plătească anumite taxe la Primărie, pentru exploatarea domeniului public.

Cabliştii vor trebui să plătească 1,5 lei/ml/an pentru a avea acces la tubulaturile create de operatori. „A mai rămas o chestiune de regulament şi de contract, astfel încât cei care deţin cabluri suspendate pe stâlpi să înceapă să le monteze în subteran, începând cu zona centrală. Toţi care au acces pe domeniul public al municipiului pe reţelele de comunicaţii vor trebui să plătească conform legii taxă.

Regulamentul va da posibilitatea celor care operează reţelele de comunicaţii să încheie contracte cu Primăria şi ulterior să-şi introducă în tubulaturi subterane aceste cabluri. Asupra acestui proiect s-au făcut observaţii, în special legate de tarif, din partea operatorilor. Noi ne-am raportat de ce se întâmplă şi în alte municipii de aceeaşi talie cu Iaşul“, a explicat viceprimarul Mihai Chirica.

Conform acestuia, operatorii de reţele ar trebui să îngroape cablurile în termen de doi ani de la notificare. „Ei deja au intrat o parte în subteran şi funcţionează din subteran, o parte mai sunt ancoraţi pe stâlpii existenţi. Termenul pe de o parte este expirat la o parte din aceste companii, pentru că au fost legate de fondurile europene. Acestea fiind împinse spre sfârşitul anului 2015, automat pe măsură ce recepţionezi tubulaturile poţi să le dai, şi să le dai în exploatare. Acele termene vor fi corelate în funcţie de cum derulează şi fondurile europene. Legea spune în doi ani de la zile de la notificare, dar la nivel naţional lucrurile nu s-au întâmplat aşa“, a mai spus Chirica.
Şedinţa de consiliu local va fi organizată sâmbătă, pe 31 mai, şi va avea o ordine de zi cu peste 30 de proiecte.
 

Comentarii