Alianţa Română a Universităţilor Tehnice se reuneşte în perioada 5 – 7 iulie la Iaşi

miercuri, 05 iulie 2017, 12:47
2 MIN
 Alianţa Română a Universităţilor Tehnice se reuneşte în perioada 5 – 7 iulie la Iaşi

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) este gazda întâlnirii Alianţei Române a Universităţilor Tehnice (ARUT) în perioada 5 – 7 iulie 2017. La lucrările ARUT vor participa şi Lucian Puiu Georgescu, ministru al Cercetării şi Inovării, Gigel Paraschiv, secretar de stat responsabil cu învăţământul superior din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), şi Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Senatului României. La prima întâlnire din Iaşi a alianţei şi-au anunţat prezenţa şi reprezentanţii celor mai importante instituţii de reglementare din domeniul învăţământului superior şi al cercetării – prof. univ. dr. Claudia Popescu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS), şi prof. univ. dr. Iordan Petrescu, preşedintele Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).

„Este prima întâlnire a ARUT care are loc la Iaşi, dar este o întâlnire mai amplă decât ediţiile anterioare. Am ajuns deja în punctul în care dorim să concretizăm colaborările între noi prin stabilirea unor parteneriate ferme şi concrete, iar în urma acestei întâlniri, cu certitudine vom demara schimburi de experienţă de tipul mobilităţilor studenţeşti la nivel de licenţă, master şi doctorat, dar şi pentru cadrele didactice. Aceste lucruri dorim să le realizăm încă din această toamnă”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.Delegaţiile conduse de cei cinci rectori ai universităţilor membre ARUT se vor reuni în cursul zilei de joi, 6 iulie, în mai multe întâlniri de lucru pe o serie de teme importante. Reuniunea se va deschide oficial joi, 6 iulie, de la 09.30, prin cuvântul de bun venit al rectorului TUIASI, iar de la 10.00 va avea loc prima întâlnire de lucru pe tema „Analiza propunerii MEN privind «Metodologia de clasificare a universităţilor şi ierarhizarea programelor de studiu»”. A doua întâlnire va avea loc la 12.30, pe tema „Analiza propunerii ARACIS cu privire la metodologia evaluării şcolilor doctorale şi postdoctorale”.

„Vom analiza metodologia de evaluare a şcolilor doctorale. Dorim să adaptăm sau să corectăm această metodologie şi să o aducem aproape de şcolile româneşti. Trebuie să vedem potenţialul şcolilor doctorale înainte de această evaluare, atât din punct de vedere uman, cât şi al infrastructurii, să nu impunem reguli din exterior fără să le adaptăm”, au mai spus prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval.Ultima întâlnire de lucru va fi pe subiectul „Măsuri organizatorice şi poziţionări ARUT (constituiri comisii de lucru, modul de relaţionare cu celelalte universităţi româneşti, institute de cercetare cu structuri asociative şi reţele din ţară şi străinătate)”, de la ora 16.00.
 
Membrii fondatori ai acestei ARUT sunt Universitatea Politehnică Bucureşti, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Universitatea Politehnică Timişoara, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti.

    

Comentarii