Aspirăm jumătate de miliard până la sfârşitul anului? Iaşul trebuie să cheltuiască în 6 luni cât în trei ani

sâmbătă, 20 iunie 2015, 01:53
4 MIN
 Aspirăm jumătate de miliard până la sfârşitul anului? Iaşul trebuie să cheltuiască în 6 luni cât în trei ani

Beneficiarii fondurilor europene au intrat pe ultima sută de metri în implementarea proiectelor. Până în prezent, doar prin intermediul unui singur program operaţional, în economia Iaşului au fost pompaţi peste 760 milioane lei din fonduri europene.

Principala linie de finanţare de care au beneficiat autorităţile publice şi companiile a constat în Programul Operaţional Regional (POR) 2007 – 2013. Până acum, potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), la nivelul judeţului Iaşi se înregistrează un grad de absorbţie de 60%. Conform datelor MDRAP, până la mijlocul lunii iunie 2015, prin intermediul POR au fost rambursaţi 764,7 milioane lei dintr-o valoare totală contractată de 1,25 miliarde lei, fiind vorba strict de asistenţa financiară nerambursabilă, fără cofinanţare.

Beneficiarii proiectelor derulate prin POR sunt asociaţii de dezvoltare intercomunitare, instituţii de cult, întreprinderi mici şi mijlocii, microîntreprinderi, organisme neguvernamentale nonprofit, universităţi de stat şi unităţi administrativ-teritoriale (primării, consiliul judeţean).

 
Au fost semnate aproape 200 de contracte
 
La nivelul judeţului Iaşi, în cadrul POR au fost semnate peste 170 de contracte, iar cel puţin o treime dintre acestea sunt încă în curs de implementare. Dintre cele finalizate, majoritatea (peste 90) aparţin companiilor, iar suma totală ajunge la peste 110 milioane lei. La nivelul instituţiile publice, au fost finalizate circa 15 proiecte, alte peste 30 fiind în diverse faze de execuţie. „Valoarea proiectelor din judeţul Iaşi, derulate prin Programul Operaţional Regional, este de 1.257.627.683 lei cu o valoare autorizată a proiectelor de 764.789.495 lei, având astfel un grad de absorbţie a fondurilor europene de 60%”, se arată într-o adresă a MDRAP. Potrivit autorităţii centrale, cele mai multe fonduri nerambursabile au venit în 2014 (195 milioane lei), urmat de anul 2013 (178,4 milioane lei), în timp ce, în primul trimestru al acestui an, suma rambursată a ajuns la 41 milioane lei. Dacă beneficiarii nu vor avea probleme în accesarea banilor europeni, până la sfârşitul anului ar urma să mai fie rambursaţi alţi 500 milioane lei.
 
Ce proiecte au finalizat instituţiile publice
 
Cel mai important proiect realizat până acum este cel privind dezvoltarea reţelei rutiere în zona culturală şi istorică al Iaşului, care a atras o finanţare nerambursabilă de 55 milioane lei. Pe locul doi, se află reabilitarea şi modernizarea campusului „Tudor Vladimirescu”, proiect al Universităţii Tehnice „Gh. Asachi” (54,6 milioane lei). Consiliul Judeţean a finalizat cinci proiecte, potrivit celei mai recente situaţii prezentate de către Agenţia Regională de Dezvoltare Nord-Est, respectiv refacerea unui drum judeţean (33,5 milioane lei), reabilitarea şcolilor speciale (24,4 milioane lei), un centru social (1,8 milioane lei) şi două ambulatorii (22 milioane lei). Printre autorităţile care au finalizat proiecte se mai numără Primăria Paşcani (înfiinţarea unui centru de supraveghere video, 5,7 milioane lei) şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (centru social rezidenţial, 1,9 milioane lei).
Demn de amintit în acest context sunt şi fondurile atrase de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Euronest” (54 milioane lei) prin două proiecte implementate la nivel regional şi care au constat în achiziţia de echipamente şi autospeciale de intervenţie în situaţii de urgenţă. De asemenea, Primăria Iaşi a mai finalizat construirea Centrului Tehnologic Regional (6,6 milioane lei). Autorităţile locale mai au de încheiat aproape 35 de proiecte până la sfârşitul anului, cele mai multe fiind derulate de către municipalitatea ieşeană. La acestea se adaugă proiecte ale primăriilor din Paşcani, Târgu Frumos, Todireşti, Sineşti, Mirceşti, Ciurea, Voineşti şi Probota, precum şi cele ale Consiliului Judeţean. Un proiect important în curs de implementare este al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (47,6 milioane lei) şi care constă în valorificarea turistică a ansamblului mitropolitan.
 
Ce investiţii au făcut companiile
 
În mediul privat, cele mai importante proiecte finalizate aparţin omului de afaceri Bogdan Piţigoi. Acesta a atras peste 33 milioane lei din fonduri nerambursabile pentru crearea unui centru de afaceri şi a unui parc logistic. De regulă, sumele atrase de companii sunt sub un milion de lei în cadrul POR, excepţiile fiind proiectele care vizează realizarea de structuri de sprijin pentru derularea de afaceri. În prima categorie, cel mai frecvent proiect constă în achiziţia de echipamente sau utilaje pentru extinderea activităţii specifice solicitantului (construcţii, sănătate, turism, industrii creative, consultanţă etc).
Printre proiectele mari care încă se află în implementare se numără crearea Centrului „Carol” pentru sprijinirea şi dezvoltarea de afaceri (49,9 milioane lei) sau realizarea unui centru de agrement şi spa (17,5 milioane lei). În prezent, valoarea totală a fondurilor nerambursabile a celor peste 30 de proiecte ale firmelor care se află în derulare trece de 130 milioane lei. Beneficiarii POR sunt obligaţi să finalizeze proiectele până în luna decembrie 2015. În caz contrar, fondurile europene vor fi pierdute, iar aceştia vor fi nevoiţi să termine lucrările din resurse proprii.
 
 

Comentarii