Au dispărut voluntarii din spitalele ieşene. Directorii preferă să angajeze decât să-i primească

vineri, 13 mai 2016, 01:57
3 MIN
 Au dispărut voluntarii din spitalele ieşene. Directorii preferă să angajeze decât să-i primească

Paradox în spitalele ieşene: deşi se confruntă cu un deficit de peste 25%, unele unităţi medicale refuză munca voluntară a ieşenilor şcolarizaţi pentru a putea ocupa diferite posturi în domeniul medical. Conducerile spitalelor argumentează că preferă să se lipsească de ajutorul voluntarilor din cauză că, prin Legea voluntariatului, li se acordă celor care îl practică o serie de drepturi care implică consum financiar. În această situaţie, directorii susţin că sunt mai „câştigaţi“ dacă îi angajează pe voluntari. Pe de altă parte, în spitalele în care se regăsesc voluntari, aceştia semnează un contract prin care renunţă la drepturile care li se cuvin conform legii, tocmai pentru a nu risca să fie refuzaţi de conducerea unităţii medicale. 

Potrivit Legii voluntariatului, persoanelor care lucrează benevol în spitale trebuie să li se asigure masă, cazare şi transport. În aceste condiţii, tinerii care termină şcoli postliceale sanitare nu mai pot lucra în unităţi medicale pentru a căpăta experienţă întrucât managerii nu au buget pentru a le asigura echipament, masă, cazare şi transport.

Dacă în urmă cu doi ani în Spitalul „Sfântul Spiridon“ se regăseau mai mulţi voluntari, în prezent, aici nu este integrat niciun voluntar, conducerea refuzând ce­rerile celor care vor să facă muncă benevolă pentru că nu are resursele financiare pentru a acoperi drepturile oferite voluntarilor. „Anii trecuţi erau voluntari în UPU. Acum nu mai avem pentru că această lege pre­vede o serie de drepturi pentru care noi nu avem filă de buget. Ar trebui să le asigurăm transport, cazare, masă, echipament. Calcu­lând toate acestea, am ajuns la concluzia că suntem mai avantajaţi dacă îi angajăm pe cei care vor să facă voluntariat“, a explicat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sfân­tul Spiridon“ (FOTO). Directorul spitalului a mai precizat că a purtat o serie de discuţii cu parlamentarii ieşeni pentru a le propune să readucă în discuţie, în Parlament, Legea voluntariatului astfel încât să fie amendată şi să se specifice de unde provin resursele necesare pentru a aloca masa, cazare şi transportul voluntarilor. 

Institutul Regional de Oncologie (IRO) nu a refuzat să primească voluntari în unitatea medicală, însă i-a primit în baza unui contract în care se specifică faptul că munca este benevolă, cu toate eforturile asumate de voluntari. „Avem mai mulţi vo­luntari, toţi pregătiţi, şcolarizaţi, pentru a putea ocupa diferite posturi. Asistenţii medicali au terminat postliceala, au făcut dovada de liberă practică. Fizicianul voluntar a terminat facultatea de profil de la Universitate, şi acum lucrează la acceleratorul de particule. Noi primim voluntari, dar în condiţiile noastre, adică astfel încât să le fie şi lor utilă practica şi în acelaşi timp şi nouă. Noi nu avem resurse pentru a le acorda acele drepturi. Avem mare nevoie în continuare de asistenţi medicali, de radiologi, de psiholog“, a arătat ec. Mirela Grosu, manager IRO.

Directorul spitalului a subliniat că aprobă cererile persoanelor care vor să facă voluntariat doar dacă şeful de clinică şi asistenta şefa îşi asumă responsabilitatea pentru a-i su­praveghea pe cei care vor să facă muncă benevolă. În Spitalul de Neurochirurgie îşi desfăşoară activitatea 15 voluntari. Aceştia pot lucra în unitatea medicală după ce au renunţat la drepturile care li se cuvin conform legii. Potrivit reprezentan­ţilor „Sanitas“, deficitul de personal de la nivelul spitalelor din judeţ este între 25 şi 30%. „La un moment dat am fost informaţi că există o reticenţă în acest sens. Acum, spitalele primesc voluntari în condiţiile în care aceştia renunţă la drepturile lor. Se întâmplă acest lucru pentru că avem o serie de acte normative care se bat cap în cap. Pe de o parte, Legea voluntariatului arată că voluntarii trebuie să primească masă, cazare, transport, ceea ce implică nişte bani, şi pe de altă parte legea salarizării bugetare arată că astfel de cheltuili se pot face numai pentru angajaţii proprii“, a declarat Iulian Cozianu, preşedintele „Sanitas“ Iaşi (FOTO).

 

Comentarii