Au redescoperit absolvenţii de liceu gustul cifrelor? Număr record de candidaturi la admiterea de la Facultatea de Matematică

joi, 30 iulie 2015, 01:54
2 MIN
 Au redescoperit absolvenţii de liceu gustul cifrelor? Număr record de candidaturi la admiterea de la Facultatea de Matematică

 Cu aproape 300 de dosare depuse, Facultatea de Matematică de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi raportează o concurenţă foarte mare pentru locurile pe care le-a scos la concurs la admiterile de anul acesta.

In ciuda diferitelor probleme raportate de conducerea instituţiei de învăţământ superior, cu privire la scăderea numărului de studenţi în general în ultimii ani, înscrierile la Facultatea de Matematică au fost pe un trend ascedent, iar anul acesta sunt aproape trei candidaţi pe un loc, cu aproximativ 30% mai mult decât anii trecuţi. Dacă în 2014 au fost depuse 216 dosare în sesiunea de vară, anul acesta sunt 293 de candidaţi pe 110 locuri bugetate şi 20 la taxă. „Este o tendinţă de creştere la nivel naţional a ştiinţelor exacte, şi asta poate să vine în urma unor cereri concrete de abilităţi specifice date de piaţa muncii. Aşa s-ar putea explica această atractivitate. Noi însă aşteptăm să vedem zilele următoare câţi dintre cei care şi-au depus dosarul vor confirma înscrierea“, a declarat prof.dr. Cătălin Lefter, decanul facultăţii.

Acesta însă a explicat că există posibilitatea ca unii dintre cei care s-au înscris la Matematică să îşi fi depus dosarul şi la alte domenii conexe, precum Informatica, însă admite că există o creştere semnificativă a candidaţilor faţă de anii anteriori. „La Matematică, ani de-a rândul numărul candidaţilor abia se ridica la numărul locurilor bugetate sau chiar era mai mic, dar anul acesta am avut 300 de candidaţi, aproape trei pe un loc. E posibil ca tinerii să fi constatat că absolvenţii acestei facultăţi au o gamă largă de posibilităţi de anagajare şi în domeniul IT după absolvire, sau că profesorii de matematică sunt necesari şi apreciaţi cam în toate şcolile“, a precizat prof.dr. Vasile Işan, rectorul UAIC.

Ultima medie de la Facultatea de Matematică de la buget a fost 9.39, fiind şi un student cu media 10.00, iar ultima notă de la taxă a fost de 9.26.

 

 

Comentarii