Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Australia şi-a exprimat regretul pentru jignirea armatei indoneziene, după suspendarea colaborării militare

GALERIE
australia armata
  • australia armata
- +

Australia şi-a exprimat joi dimineaţă regretul pentru suspendarea unilaterală a colaborării militare cu armata indoneziană şi a promis o anchetă completă cu privire la materialele de antrenament ”jignitoare” descoperite de un militar indonezian la o bază din Perth. Această colaborare militară dintre Canberra şi Jakarta este reprezentată şi de activităţile de combatere a terorismului şi de protecţie a graniţelor, transmite Reuters.

„Ne-am indicat regretul pentru acest incident şi am înţeles jignirea adusă. Cred că este corect atunci când un omolog important îşi prezintă problemele”, a declarat ministrul australian al Apărării, Marise Payne. Acesta a indicat că investigaţia cu privire la materialele ”jignitoare” descoperite la baza Campbell Barracks din Perth va fi finalizată ”Imediat” pentru a mulţumi Jakarra, scrie NEWS.ro. Iniţial, decizia de suspendare a colaborării militare a fost luată în mod independent de către armata indoneziană.

Însă, preşedintele indonezian a declarat joi că şi-a dat permisiunea cu privire la suspendarea relaţiilor, iar ministrul de Apărare a primit sarcina de a investiga materialele jignitoare descoperite la Perth. ”Toate formele de cooperare au fost suspendate. Sunt probleme tehnice care trebuie discutate”, a anunţat anterior purtătorul de cuvânt al armatei indoneziene, generalul maior Wuryanto. Wuryanto a precizat că există o posibilitate ridicată ca relaţiile de cooperare să fie reluate la scurt timp după rezolvarea problemelor semnalate. Un instructor indonezian al forţelor speciale a văzut mai multe materiale de antrenament utilizate de armata australiană care ar insulta principiile de bază ”Pancasila”, cu privire la credinţa în Dumnezeu, unitatea, democraţia şi dreptatea socială din Indonezia. 

Presa indoneziană a sugerat că instructorul a descoperit un poster care punea sub semnul întrebării suveranitatea indoneziană asupra jumătăţii vestice a insulei Papua. De asemenea, mai multe documente din baza militară luau în râs ideologia care stă la baza fondării Forţelor Armate Naţionale ale Indoneziei. Insula Papua este o problemă politică extrem de sensibil pentru autorităţile indoneziene, care se confruntă cu o mişcare separatistă puternică. Australia a pus capăt exerciţiilor de antrenament comune cu forţele de elită indoneziene, după mai multe acuzaţii legate de comiterea unor abuzuri în 1999 în Timorul de Est.

Jakarta şi Canberra au reluat cooperarea militară după acest incident, atrăgând atenţia asupra dorinţei de coooperare în lupta de combatere a terorismului, care a devenit imperativă după atentatele cu bombă care au lovit în 2002 două cluburi de noapte de pe insula Bali. Un număr de 202 persoane şi-au pierdut viaţa în cele două explozii, inclusiv 88 de cetăţeni australieni. Anterior, Jakarta a suspendat cooperarea militară în urmă cu trei ani, atunci când s-a descoperit că spionii australieni au interceptat convorbirile fostului preşedinte Susilo Bambang Yudhoyono.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri