Autorităţile sanitare se fac că anchetează decesul sugarului vaccinat

vineri, 29 mai 2015, 01:56
2 MIN
 Autorităţile sanitare se fac că anchetează decesul sugarului vaccinat

DSP a verificat lotul de vaccin. Urmează ca poliţiştii să cerceteze modul în care a fost consultat nou-născutul, condiţiile în care a fost vaccinat sau respectarea protocolului medical.

Direcţia de Sănătate Publică a ve­rificat lotul de vaccin hexavalent din care medicul fetiţei decedate din Podu Iloaiei a vaccinat-o pe aceasta cu 24 de ore înainte ca micuţa să se piardă. Potrivit reprezentanţilor DSP, lotul era în regulă, ceilalţi copii vaccinaţi fiind complet sănătoşi.

Moartea subită a copilei de două luni este cer­cetată acum de Poliţie, după ce mama fetei a depus o sesizare prin care cere verificarea cazului, având în vedere că starea fetei s-a înrăutăţit după ad­ministrarea vaccinului. Potrivit ma­mei, copilul a fost vaccinat marţi, 19 mai, şi miercuri pe 20 a murit. Cu o săptămână mai devreme, pe 13 mai, bebeluşul fusese adus la medicul de familie din cauza unei viroze, diagnosticul specialistului fiind de rinofaringită acută.

„La câteva zile, mama a mers să-şi ia laptele praf de la medicul de familie, însă acesta i-a spus să vină mai întâi la vaccinat cu bebeluşul şi cu un frate de şapte ani a acestuia. Mama spune că a mers la vaccinat, însă după câteva ore de la administrarea dozei, fetiţa a început să facă febră şi să se simtă rău. Copila a fost alăptată la miezul nopţii, a adormit, iar la 05.30 mama şi-a dat seama că bebeluşul nu mai respiră“, a spus Violeta Popescu, asistentul social din Podu Iloaiei.

Aceasta a adăugat că mama a cerut ajutorul centrului de permanenţă din localitate, însă bebeluşul nu a mai putut fi resuscitat pentru că potrivit medicilor era decedat de cel puţin două ore.

Potrivit reprezentanţilor primăriei, mama mai are patru copii minori nerecunoscuţi şi trăieşte din ajutorul social şi alocaţia cuvenită. „De la naşterea fetiţei, cei de la Maternitatea Elena Doamna au transmis Direcţiei Generale de Asis­tenţă Socială şi Protecţia Copilului că mama se încadrează în categoria de risc şi de atunci este monitorizată de noi. Ea se îngrijeşte de copii în limita posibilităţilor“, a mai arătat asistentul social. 

Comentarii